x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fabulos!

Fabulos!

de Florin Gongu    |    14 Sep 2006   •   00:00
Fabulos!

Start senzational pentru campioana Romaniei in grupele celei mai impor-tante competitii europe-ne intercluburi. Condusi imperial de un Nicolae Di-ca in mare forma, stelistii au calcat in picioare celebra Dinamo Kiev, invingand-o cu un uluitor 4-1. Dupa prima etapa, Steaua conduce grupa E, fiind peste Olympique Lyon si Real Madrid.

DINAMO KIEV - STEAUA 1-4 / Au salvat mandria Estului


Corespondenta din Kiev
Victoria Stelei a salvat aseara orgoliul fotbalului estic. Restul echipelor din aceasta zona au pierdut. Steaua a inceput perfect partida, anuland unul dintre marile atuuri ale gazdelor, startul in forta. Pana sa se dezmeticeasca din uluiala provocata de presiunea stelista, in minutul 3, ucrainenii primeau deja o lovitura in moalele capului. Ghionea se inalta imperial si facea 0-1. Steaua a continuat sa controleze jocul, insa "veteranul" Rebrov a egalat, strecurandu-ne teama in suflete. Ceea ce avea sa urmeze tine de domeniul fantasticului. In minutul 24, Dica i-a centrat superb lui Vali Badea, iar eroul din cele doua meciuri ale ultimului tur preliminar, contra belgienilor de la Standard Liege, a plonjat senzational pentru golul de 1-2. Acelasi Dica a oferit un final de gala al primei reprize, ducand scorul la 1-3 dupa o executie maiastra de la 25 de metri. In minutul 80, Dica a varsat ultima picatura de geniu, executandu-l cu un lob maiestru pe nefericitul Sovkovski.

ATMOSFERA. Daca la ora 20:55, in tribune nu erau mai mult de 10.000 de oameni, primul fluier al arbitrului Allaerts a gasit 70.000 de ucraineni pe impresionantul Stadion Olimpic. 200 de fani stelisti au fost inghesuiti intr-un sector, fara protectia jandarmilor. La inceputul meciului, mai multi fani ai gazdelor, inarmati cu bate, au patruns intre sustinatorii stelisti, declansand o adevarata bataie generala.

20.000 $ PRIMA
Cu mai bine de o ora inainte de startul meciului, patronul Stelei, Gigi Becali, a mers la vestiare, unde s-a intretinut cu jucatorii si antrenorul Cosmin Olaroiu. Finantatorul campioanei Romaniei le-a transmis fotbalistilor ca victoria la Kiev va fi premiata cu 20.000 de dolari. "Le-am transmis sa nu aiba emotii", a spus Becali. Dupa incheierea partidei, Steaua a depus un memoriu la UEFA impotriva clubului gazda din cauza incidentului produs in sectorul fanilor stelisti, unde au patruns nestingheriti 80 de ucraineni inarmati cu bate. De asemenea, observatorul a consemnat evenimentul, iar Dinamo Kiev este pasibila de o amenda drastica.

SURPRIZA
"Suntem foarte bucurosi. Nu Dinamo Kiev a jucat slab, ci noi am facut-o foarte bine. Am respectat indicatiile lui Oli si i-am surprins. Sper sa nu ne oprim aici si sa jucam bine in continuare"
Nicolae Dica
ASTEPTARE
"Steaua si-a dorit de zece ani aceasta calificare si ma bucur ca nu ne-am facut de ras. Daca jucam cu aceeasi daruire, putem scoate rezultate bune si cu Lyon sau Real Madrid"
Valentin Badea

Olaroiu este realist


EXTAZ. Fotbalistii Stelei celebreaza imensul succes obtinut pe stadionul din capitala Ucrainei
Dupa meci, antrenorul Cosmin Olaroiu a recunoscut ca nu se astepta la o victorie atat de categorica in meciul de la Kiev. Tehnicianul se gandeste deja la urmatoarele partide din campionat, pe care Steaua le va disputa impotriva rivalelor Rapid si Dinamo.

Olaroiu declara inainte de meci ca Steaua va juca la victorie, dar probabil ca nici cel mai infocat suporter al ros-albastrilor nu prevedea rezultatul final de pe Stadionul Olimpic din Kiev. "Am debutat in mod fericit intr-o competitie de asemenea anvergura. Baietii au fost extraordinari, au luptat si si-au dorit foarte mult victoria", a spus tehnicianul, care a dezvaluit apoi cateva din secretele pregatirii partidei: "Am urmarit-o pe Dinamo si stiam cum incep meciurile. Am facut presing si presiunea la care i-am supus i-a facut sa-si piarda din elan". Olaroiu nu i-a uitat nici pe rivalii din Liga 1, care au acuzat ca Steaua este favorizata de arbitri: "Steaua a confirmat ca merita sa fie aici, in ciuda «binevoitorilor» care au spus ca nu vom lua mai mult de un punct sau ca nu vom inscrie mai mult de un gol. Nu ma gandesc la calificare dupa acest rezultat, ci doar la urmatoarele doua partide din campionat, cu Rapid si Dinamo". Fundasul Sorin Ghionea, autorul primului gol de aseara, declara dupa meci ca parca traieste un vis: "Am demonstrat ca nu intamplator am ajuns aici. Urmeaza partida cu Lyon, e echipa foarte buna, dar speram sa obtinem un rezultat favorabil. E un vis frumos, un vis care devine realitate". De partea cealalta, antrenorul ucrainenilor, Anatoli Demianenko, si-a criticat dur elevii la conferinta de presa. "Am prins o zi foarte proasta si cu acest joc nu poti face fata in Liga Campionilor. Nimic din ce am stabilit inainte de meci nu s-a respectat in teren. Stiam de ce este in stare Steaua si nu se pune problema sa-i fi subestimat pe romani", a spus Demianenko.

AMINTIRI
"La pauza, pentru o clipa, m-am gandit la ceea ce ni s-a intamplat la Middlesbrough. Le-am spus jucatorilor ca stiu ce greseli au comis atunci si sa nu le repete. Acum, Steaua e puternica mental si a castigat multa experienta"
Cosmin Olaroiu
antrenor Steaua

FIESTA
Mii de suporteri stelisti au sarbatorit azi-noapte in Piata Universitatii, pe care au invadat-o imediat dupa incheierea meciului. Suporterii au fluturat steaguri, esarfe, fulare si chiar prosoape cu insemnele clubului Steaua, scandand numele jucatorilor, al antrenorului Olaroiu, dar si pe cel al septarului de legenda, Marius Lacatus. Alte mii de fani au patrulat pe motociclete sau in masini pe Bulevardul Nicolae Balcescu spre Piata Romana si spre Piata Unirii, claxonand si fluturand steaguri ale campioanei Romaniei.

Fanii, batuti cu lanturi


PLIMBARE. Jucatorii campioanei Romaniei au cautat sa se linisteasca inaintea marii batalii (foto: Marin Raica)
In noaptea dinaintea meciului, cativa suporteri stelisti au fost la un pas sa fie linsati, chiar in centrul capitalei ucrainene, de o banda de "ultrasi" ai lui Dinamo Kiev. Ieri-dimineata, jucatorii "ros-albastri" s-au relaxat intr-un complex detinut de presedintele gazdelor.

La antrenamentul oficial al campioanei Romaniei au asistat si circa 30 de suporteri, sositi cu avionul si masinile personale. La cateva minute dupa ce au parasit Stadionul "Olimpic", fanii Stelei au trecut prin cateva momente groaznice.

BATAIE. In momentul in care treceau prin centrul Kievului, scandand numele echipei favorite, sustinatorii romani au fost atacati la un colt de strada de un grup mult mai numeros de fani ai lui Dinamo Kiev. Mai intai, acestia au aruncat cu sticle inspre stelisti, care au incercat sa scape fugind. Mai putin rapizi, doi dintre suporteri au fost prinsi de ucraineni si batuti crunt cu bate si lanturi, in ciuda faptului ca au incercat sa riposteze. Din cauza multiplelor rani, cei doi romani au fost spitalizati, ei nemaiputand asista la meci.

RELAXARE. Ieri-dimineata, jucatorii Stelei au iesit la o plimbare prin centrul capitalei Ucrainei. Ei au zabovit mai mult in impunatorul complex Plaza Mandarin, care ii apartine presedintelui de la Dinamo Kiev, Igor Surkis. Recunoscuti de locuitorii orasului, stelistii au fost asaltati de amatorii de autografe, fiind nevoiti sa se fotografieze cu numerosi ucraineni. Ca de obicei, antrenorul Cosmin Olaroiu a preferat sa ramana in camera sa de la Hotelul Premier Palace, unde a pus la punct ultimele detalii tehnico-tactice ale meciului de aseara. La antrenamentul oficial, de marti seara, tehnicianul "ros-albastrilor" a incercat o stratagema prin care sa insele vigilenta spionilor trimisi de antrenorul lui Dinamo Kiev, Anatoli Demianenko. La un joc-scoala, Olaroiu l-a trimis pe stoperul Sorin Ghionea sa evolueze atacant si a bulversat componenta celor doua echipe.

"Vom salva onoarea Estului, pentru ca multi isi doresc sa patim ca Levski Sofia sau Spartak Moscova", a declarat ieri patronul Gigi Becali, la plecarea catre Kiev.

BANI
"Nu m-am decis inca ce prima le voi da. Jucatorii mei nu se gandesc la bani, pentru ca au deja conturile pline. Miza este deja prea mare si ei au in cap doar ce performanta pot face. Eu, personal, sunt sigur ca vom obtine noua puncte in primele trei meciuri ale grupei" - Gigi Becali, patron Steaua

PROTASOV
Fostul antrenor al Stelei, Oleg Protasov, actualmente la Dniepr Dniepropetrovsk, si-a laudat fosta echipa in presa ucraineana: "Steaua joaca un fotbal deschis, dupa semifinala disputata in Cupa UEFA a devenit mai experimentata. Nu sfatuiesc pe nimeni sa subestimeze Steaua, romanii sunt tehnici, au o aparare foarte buna, chiar si cu mine antrenor, nu au primit nici un gol in grupele Cupei UEFA. Majoritatea jucatorilor au ramas, s-a facut o buna selectie, un rol important revenindu-i lui Mihai Stoica".

Impresionati de Lenin

VIZITA. Stelistii Goian si Baciu s-au amuzat in fata lui Lenin
Unul din monumentele in preajma caruia au zabovit cel mai mult jucatorii Stelei a fost statuia lui Vladimir Ilici Lenin, aflata chiar in centrul Kievului. Printre cei mai incantati au fost moldovenii "ros-albastrilor", stoperul Eugen Baciu si mijlocasul Eugen Lovin, care s-au amuzat teribil in timp ce admirau constructia. Stelistii au facut o multime de poze cu statuia, unii indraznind chiar sa o escaladeze pentru a fi eroii unor fotografii inedite.

FAVORITA. Vicecampioana Ucrainei a fost mare favorita la casele de pariuri pentru intalnirea de aseara. Pe Gamebookers, o victorie a Stelei avea o cota de 4,75/1, un egal 3,25/1, iar o victorie a gazdelor de 1,75/1. Daca Vali Badea marca primul, pentru un leu pariat puteai castiga 12, iar daca atacantul Stelei inscria ultimul gol, cota era de 12/1. Puteati da lovitura cu Goian, daca acesta marca primul gol, cota stoperului si a lui Lovin fiind de 32/1.







GRUPA E
  • Dinamo Kiev - Steaua 1-4

  • Rebrov ’16 / Ghionea ’3, Badea ’24, Dica ’43, ’79
  • Lyon - Real Madrid 2-0
    Fred ’11, Tiago ’31
    Clasament
  • 1. Steaua 1 1 0 0 4-1 3
  • 2. Lyon 1 1 0 0 2-0 3
  • 3. Real 1 0 0 1 0-2 0
  • 4. Kiev 1 0 0 1 1-4 0
  • GRUPA F
  • Manchester United - Celtic 3-2

  • Saha ’30-pen., ’40, Solskjaer ’47 / Vennegoor ’21, Nakamura ’43
  • Copenhaga - Benfica 0-0
    Clasament
  • 1. Manchester 1 1 0 0 3-2 3
  • 2-3. Benfica 1 0 1 0 0-0 1
  • Copenhaga 1 0 1 0 0-0 1
  • 4. Celtic 1 0 0 1 2-3 0
  • GRUPA G
  • FC Porto - TSKA Moscova 0-0


  • Hamburg - Arsenal 1-2

  • Sanogo ’90 / Gilberto ’12-pen., Rosicki ’53
    Clasament
  • 1. Arsenal 1 1 0 0 2-1 3
  • 2-3. TSKA 1 0 1 0 0-0 1
  • Porto 1 0 1 0 0-0 1
  • 4. Hamburg 1 0 0 1 1-2 0
  • GRUPA H
  • Anderlecht - Lille 1-1

  • Pareja ’41 / Fauvergue ’80
  • AC Milan - AEK Atena 3-0
    Inzaghi ’17, Gourcuff ’41, Kaka ’76-pen.
    Clasament
  • 1. AC Milan 1 1 0 0 3-0 3
  • 2-3. Lille 1 0 1 0 1-1 1
  • Anderlecht 1 0 1 0 1-1 1
  • 4. AEK Atena 1 0 0 1 0-3 0
  • ×