x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fed Cup 2019. Atuul României în faţa Franţei

Fed Cup 2019. Atuul României în faţa Franţei

de Theodora Şutiu    |    12 Feb 2019   •   08:52
Fed Cup 2019. Atuul României în faţa Franţei
Sursa foto: Captura Video

România s-a calificat în semifinalele grupei principale Fed Cup, iar rezultatul aduce automat şi prezenţa în sferturile de finală ale ediţiei din 2020. Astfel, Simona Halep şi restul fetelor nu vor mai disputa barajul pentru menţinerea în Grupa Mondială, acolo unde se va afla Cehia. Graţie acestui rezultat istoric, tricolorele vor întâlni în penultima fază a competiţiei pe naţiuni a tenisului feminin, reprezentativa similară a Franţei, în deplasare. Meciurile se vor disputa în weekend-ul 20-21 aprilie.

România şi Franţa s-au mai întâlnit o singură dată în istorie, la Cleveland, în 1976. Echipa din Hexagon are în palmares două titluri în Fed Cup, în 1997 și 2003. Reprezentativa „Cocoșului galic” a pierdut și trei finale, în 2004, 2005 și 2016.

Lotul şi controversele

România ar putea profita, însă, de problemele din lotul Franței, unde există mai multe tensiuni legate de componenţa echipei. Meciul franţuzoiacelor cu Belgia a reprezentat debutul în postura de căpitan-nejucător al lui Julien Benneteau, 37 de ani, care a readus-o în echipă pe Caroline Garcia (25 de ani), locul 25 WTA, după o pauză de doi ani. Kristina Mladenovic (25 de ani), locul 64 la simplu și 3 la dublu, nu a jucat în meciul cu Belgia, deși ea a fost cea care a condus echipa în ultimul timp, după ce Garcia a decis să nu mai vină la Fed Cup. Jucătoarea franceză a preferat să stea la hotel și nu a venit să își încurajeze colegele, Caroline Garcia și Alize Cornet, care se pregăteau pentru meciurile de simplu. 

Mărul discordiei: un sms
Tot conflictul dintre Caroline Garcia şi Kristina Mladenovic datează din martie 2017. Cele două jucătoare
au făcut pereche de dublu câștigând Roland Garros în 2016 și fiind a doua pereche a lumii, dar s-au despărţit, în urmă cu doi ani, la cererea lui Garcia. Modul în care Caroline a încetat colaborarea, printr-un mesaj, a nemulțumit-o pe Mladenovic.
„A fost foarte trist că s-a terminat așa din partea ei. Ea a decis că nu vrea să mai joace la dublu. Doar mi-a trimis un amărât de mesaj pe telefon. Aș fi înțeles orice motiv pentru care ar fi renunțat la a mai juca împreună, aș fi fost de acord cu orice. Dar nu a avut curaj și caracter să vină și să îmi spună în față: «Kiki, am aceste obiective, așa văd eu lucrurile și din acest motiv vreau să ne oprim». Nu s-a întâmplat asta. Am fost extrem de supărată. Ne-am întâlnit la Indian Wells, la baia cu gheață, și era surprinsă că eram distantă față de ea. A vrut să știe de ce și i-am zis: «Mă întrebi asta pe mine? Știu că nu eram neapărat prietene în afara terenului, dar, având în vedere ce am trăit, puteam să îmi spui față în față. Sunt foarte dezamăgită»”, declara Mladenovic, în iunie 2017, la două luni după incident.
Mesajul lui Mladenovic pentru Halep După victoria la dublu, obținută de Irina Begu și Monica Niculescu, Simona Halep, locul 3 WTA, a postat pe Instagram mai multe imagini ale bucuriei din arena de la Ostrava. La postarea Simonei a comentat și Kristina Mladenovic: „Frumoase imagini. Uimitor duel, și noi ne-am uitat. A fost o performanță extraordinară pentru tine și pentru întreaga echipă a României. Felicitări! Ne vedem în Franța în aprilie”.

×
Subiecte în articol: Fed Cup 2019