x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport FIFA dă peste cap proiectul FRF / Regula 6+5 sau 8+3 nu se poate aplica fără Tratatul de la Lisabona!

FIFA dă peste cap proiectul FRF / Regula 6+5 sau 8+3 nu se poate aplica fără Tratatul de la Lisabona!

de Ovidiu Ciutescu    |    04 Iun 2009   •   00:00
FIFA dă peste cap proiectul FRF /  Regula 6+5 sau 8+3 nu se poate aplica fără Tratatul de la Lisabona!

Decizia Comitetului Executiv al FRF, care spune că din sezonul 2009-2010 toate cluburile din Liga I vor trebui să folosească minimum 8 jucători de cetăţenie română sau formaţi la nivel naţional, nu pare să aibă şanse mari de reuşită. Nu poate avea aplicabilitate pentru simplul fapt că intră în contradicţie cu legislaţia UE, dar şi prin prisma declaraţiei făcută astăzi astăzi de Sepp Blatter: " Aşteptăm intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, care recunoaşte specificul sportului, pentru a aplica regula lui 6+5".



Sepp Blatter, preşedintele FIFA, a vorbit despre această implementare la încheierea Comitetului Executiv de la Nassau (Bahamas). "Am cerut părerea juriştilor, care ne-au spus că nu e incompatibil cu legislaţia actuală. Veţi vedea însă, când Tratatul de la Lisabona va intra în vigoare, va putea fi aplicat", a declarat Blatter despre regula lui 6+5, care obligă fiecare echipă de club să utilizeze la începutul meciurilor cel puţin şase jucători autohtoni. Instituţiile europene, Comisia şi Parlamentul European, se opun aplicării acestei reguli, în virtutea dreptului la libera circulaţie a muncitorilor în rândul Uniunii.

Proiectul propus de forul condus de Mircea sandu nu este unul original, dar este unul care nu are mari şanse de izbândă. "Deja suntem aproape într-o situaţie de 8+3 în Spania şi Italia, mai puţin la Inter Milano", a declarat Blatter. UEFA a fost favorabilă proiectului, dar a dorit să se abţină în caz de vot, pentru a nu se opune Comisiei Europene, arată şi preşedintele UEFA, Michel Platini.

În ceea ce priveşte protecţia jucătorilor, Comitetul Executiv a decis să fie întărit controlul transferurilor minorilor. Proiectul, susţinut de Blatter, de a coborî de la 23 la 21 de ani limita de vârstă pentru turneele olimpice, a fost "îngheţat". "Am impresia că unii membri ai Comitetului Executiv, care erau în favoarea coborârii limitei de vârstă, au fost informaţi de membri ai CIO că au responsabilităţi faţă de familia olimpică", a spus Blatter.



×
Subiecte în articol: sport