x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal pe gazonul fierbinte

Fotbal pe gazonul fierbinte

de Adi Munteanu    |    19 Iul 2023   •   07:15
Fotbal pe gazonul fierbinte

„Ne sufocăm pe teren”, s-au plâns mai mulți fotbaliști care au avut meciurile din prima etapă programate de la ora ora 18:30. „Cred că au fost 45-50 de grade la nivelul gazonului. Când alergam pe teren, aveam senzația că dansez în foc, pe tăciuni încinși. Este inuman să joci la ore în care temperatura este peste 40 de grade. Oricâte pauze de hidratare am avea, tot nu este suficient”, au mai spus jucătorii.

După scurta vacanță de vară, noul sezon al Superligii României a început în plină caniculă, fapt care a afectat vizibil toate echipele care au fost programate de la ora 18:30. Nici meciurile programate de la ora 21:30 n-au avut parte de răcoare, însă temperaturile au fost ceva mai suportabile. 

Oțelul, după 8 ani în Liga 1, doar egal

Gălățenii lui Dorinel Munteanu au revenit în primul eșalon după 8 ani cu mult entuziasm și pe teren, și în tribune în meciul cu UTA. Se simte încă jocul specific ligii secunde, dur, cu intrări peste limitele regulamentare, și multe pase greșite. De partea cealaltă, UTA e în proces de omogenizare a lotului după ce Mircea Rednic a făcut nu mai puțin de 11 schimbări în lotul de anul trecut. Rezultatul de 1-1 a fost stabilit de două goluri frumoase înscrise de cei doi Pop de pe teren, Alexandru Pop de la Oțelul și Rareș Pop de la UTA. Totuși, Oțelul putea obține victoria. I-au dominat la toate capitolele pe arădeni și au ratat și un penalty. Însă Dorinel mai are de muncă să aducă echipa la nivelul de joc din prima ligă.

Rapid, doar o repriză

În Giulești, cu un stadion plin și un public energic, Bergodi a debutat pe banca Rapidului cu un egal, 0-0. Gazdele au început meciul excelent, iar în prima repriză a fost doar o echipă pe teren, cu 12-3 raportul ocaziilor de gol. Sepsi este însă o echipă experimentată, care gestionează foarte bine presiunea pusă de adversari, iar în repriza a doua a schimbat cursul meciului. Mai mult, Sepsi a și înscris pe final, însă golul a fost anulat greșit de VAR. Reluările, aceleași pe care le-au văzut și analiștii din camera VAR, au arătat ulterior că golul trebuia validat. A mai existat o fază controversată în prima repriză, în defavoarea rapidiștilor, care ar fi trebuit să primească o lovitură de la 11 metri la un fault fix pe linia careului de 16 metri. Și aici VAR-ul a greșit, considerând faultul în afara careului. Până la urmă, rezultatul este echitabil. Rapid a dominat copios prima repriză, iar Sepsi, repriza secundă. Pentru Rapid urmează deplasarea de la Mediaș, cu U Cluj, în timp ce Sepsi are meci acasă, cu FC U Craiova 1948.

Hagi: „Dina e Dina!”

Cu gândul la meciul cu Sheriff Tiraspol, Farul a aliniat la Sibiu o echipă secundă. Titularii din meciul tur din preliminariile UCL au fost lăsați la Ovidiu, însă nici rezervele n-au jucat rău. De fapt, asta a fost și ideea lui Hagi, să aibă două echipe competitive pentru a face față programului încărcat: cupe europene, campionat și cupă. Victoria a fost adusă de Dina Grameni, care a fost indisponibil în meciul cu Sheriff, iar Hagi a fost încântat de prestația tânărului mijlocaș de 20 de ani: „Dina e Dina!”, a spus „Regele” după meci. Una peste alta, Farul arată bine și alimentează speranțele pentru un parcurs bun în cupele europene. 

Dinamo arată a echipă de Liga 1 cu metehne de Liga 2

„Câinii” au revenit în Liga 1 cu un eșec pe teren propriu cu Universitatea Craiova, scor 0-2. Însă acest scor este mincinos. „Exilul” de un an în Liga 2 a lăsat urme adânci în jocul construit de Burcă. Dinamo a dominat copios, însă metehnele ligii secunde au fost evidente. Neatenția la preluări simple și totala lipsă de concentrare la finalizare sunt un deja vu din sezonul precedent. Cu CSU Craiova puteau conduce lejer cu 2 sau 3-0 la pauză, i-au sufocat pur și simplu pe olteni cu un presing agresiv și l-au pus pe portarul Popescu de multe ori  în mare dificultate. În repriza a doua, deși tot cu Dinamo la conducerea jocului, l-a scos la rampă pe revenitul în Oltenia Mitriță. Cu puține realizări în primele 45 de minute, s-a descătușat după pauză. A luat jocul pe cont propriu, a driblat tot ce i-a stat în cale, a scos un penalty și a oferit pasă de gol profitând de naivitatea apărării dinamoviste, rămasă parcă în Liga 2. Mai mult, „câinele” Ahmed Bani a ratat lamentabil un penalty în minutul 61, la 1-0 pentru olteni. Una peste alta, Dinamo a arătat că are câțiva jucători care vor face față în Liga 1: Golubovici, De Moura, Amzăr, Bani, Ghezali, Larrucea sau Iglesias. La Universitatea au arătat un nivel bun Mitriță, Marcovic, Screciu și portarul Popescu. La dezamăgiri, din nou Andrei Ivan. Trimis extremă dreapta pentru a-i face loc lui Mitriță pe partea stângă, Ivan a jucat în alt film, vizibil nemulțumit de poziția din teren. A greșit aproape toate pasele către Atanas Trică sau Marcovici, a fost deposedat ușor fie de Bani, fie de Amzăr. A înscris din 11 metri, însă asta este o specialitate a lui. Problema lui Neagoe este că, pentru a juca și cu Mitriță, și cu Ivan, va trebui să schimbe așezarea în teren din 4-2-3-1 în 4-4-2 sau 4-3-3. Altfel, căpitanul Ivan, fără randament în banda dreaptă, va fi rezerva lui Mitriță pe postul de extremă stânga. 

FCSB - prea sus, FCU 1948 Craiova - mult prea jos

„Puteam juca și patru ore, și patru zile și tot nu băteam FCSB. Au fost prea buni seara asta. N-ai ce le face când sunt în formă”, a declarat Adrian Mititelu după înfrângerea cu FCSB, 1-3. Meciul s-a disputat la Târgu Jiu deoarece stadionul „Ion Oblemenco” găzduiește un eveniment muzical, ca și „Arena Națională”. Autoritățile din Tg. Jiu au oferit condiții excelente de joc și un gazon impecabil. Iar asta a avantajat FCSB, care au zburdat pe teren, pasele au curs bine. De partea cealaltă, echipa lui Mititelu a fost timidă, împiedicată în atac, fără orizont, fără idei, rodul obsesiei lui Mititelu de a lăsa echipa pe mâna preparatorului fizic și fără un antrenor licențiat. Florinel Coman a făcut ce-a vrut până în minutul 17, când s-a accidentat la faza penalty-ului obținut tot de el. A driblat tot ce i-a stat în cale, a dat pasă de gol lui Miculescu, a scos un penalty și a și înscris de la punctul cu var. Ulterior accidentării a făcut figurație și a cerut schimbarea la pauză. Totuși, cu doar 17 minute pe teren a fost declarat jucătorul meciului. Vestea proastă este că există posibilitatea ca el să nu poată juca săptămâna viitoare derby-ul cu Dinamo, ca și Darius Olaru, accidentat și schimbat în minutul 44. 

De cealaltă parte, la echipa lui Mititelu s-a văzut lipsa unui lider atât în teren, cât și pe bancă. În afara entuziasmului individual al unor jucători nu a existat nicio fărâmă de coerență în joc. Cu mingea la picior jucătorii lui FCU au arătat că știu cu „bășica”. În momentul paselor, al combinațiilor… haos total. Total diferit de cum juca FCU sezonul trecut. Evidența l-a „luminat” și pe Adrian Mititelu, care a decis, în cele din urmă, aducerea unui antrenor licențiat la echipă, pe Nicolae Dică. Cum va reuși Dică să treacă peste barajul indicațiilor prețioase venite de la Adrian Mititelu vom vedea. El de altfel a mai trăit coșmarul „sugestiilor” venite telefonic din lojă în scurta perioadă în care a „antrenat” FCSB. De altfel, imediat după anunțul numirii sale pe banca FCU Craiova 1948, fanii olteni l-au ironizat pe Dică pe internet: „Telefonul lui Dică are doar 3 butoane. Tasta 1: «Te sună Mititelu». Tasta 2: „«Te sună MItitelu». Tasta 3: «Răspunde! Te sună Mititelu!»”. De altfel, suporterii nu-i dau multe meciuri pe banca echipei: „Fă-ți aranjamente să-ți găsești echipă în septembrie. Nu te prind ploile toamnei la Craiova”.

Plusuri și minusuri după prima etapă

Petrolul a ratat victoria pe teren propriu cu U Cluj pe mâna lui Budescu. Pretenții mari, rezultate mici.

UTA arată același același chin pe care l-a avut și în finalul sezonului trecut. Rednic are mult de muncă la Arad. Rezultatele trebuie să apară înainte ca suporterii să-și piardă răbdarea.

FC Botoșani pare în aceeași degringoladă ca și în sezonul trecut. Nu s-a observat nicio schimbare odată cu revenirea lui Marius Croitoru. După ce a arătat în prima etapă, Botoșaniul va trage la evitarea retrogradării.

FC Hermannstadt pare la același nivel ca anul trecut. A avut ghinionul ca primul meci să-l aibă cu echipa campioană. Are un lot echilibrat, organizarea la club este bună, are stadion nou și modern, suporterii sunt alături de echipă. Singurul neajuns este insolvența în care se află clubul.

Poli Iași plătește tributul anilor trecuți când a evoluat în eșalonul secund. Leo Grozavu are o sarcină extrem de grea să mențină echipa în Liga 1. 

Sepsi Sf. Gheorghe rămâne echipa momentului chiar dacă noul antrenor, Liviu Ciobotariu, este nou la echipă. Nucleul jucătorilor este același de anul trecut, au cucerit două trofee, Cupa și Supercupa României, și au mari șanse să treacă de bulgarii de la ȚSKA Sofia în preliminariile Conference League. Jocul este solid în apărare, știe să absoarbă presiunea adversarilor, greșesc puțin pe construcție. Poate emite pretenții de play-off.

Oțelul Galați trebuie să se adapteze repede la Liga 1. Pașii rapizi făcuți din Liga 3 în Liga 1 în doar doi ani sunt greu de gestionat. Naivitatea cu care au gestionat meciul cu UTA este edificatoare.

CFR Cluj se află într-o perioadă de mari schimbări. Mandorlini a picat în cel mai nefericit moment pentru ardeleni. Pe de-o parte are de gestionat un lot în fărâmițare, cu o conducere care încearcă să reducă la minimum cheltuielile și care încearcă să vândă toți jucătorii vandabili la un preț rezonabil, fără achiziții marcante. Partea pozitivă este revenirea lui Jefe Betancour, golgheter nebăgat în seamă de Dan Petrescu. Sarcina lui Mandorlini este să-l utilizeze cu randament maxim, așa cum a fost la Farul. Însă plecările lui Burcă și Yuri vor lăsa un mare gol în apărarea CFR-ului, impenetrabilă în trecut.

FCSB stă bine de la mijloc în sus însă rămâne vulnerabilă în apărare. Târnovanu rămâne cel mai bun, însă nu poate face minuni în fața gafelor și naivităților lui Dawa, Haruț sau Crețu. În atac însă are soluții bune pe fiecare post.

La Dinamo abundă entuziasmul. Susținuți de suporterii-finanțatori, „câinii” joacă cu multă ambiție. Păcătuiesc însă la naivitate și la tarele din Liga 2. Totuși, echipa este într-o creștere vizibilă și vor face viața grea FCSB-ului în etapa viitoare. Înfrângerea cu Universitatea Craiova poate fi considerată nemeritată, chiar dacă scorul final a fost 0-2. 

Universitatea Craiova a avut noroc cu carul. Neagoe are obiectiv cel puțin un trofeu. Fie titlul, fie Cupa, fie amândouă și, obligatoriu, cupele europene anul viitor. Venirea lui Mitriță alimentează speranțele craiovenilor, însă nici Mitriță nu poate face minuni de unul singur. E un jucător capricios, când egoist, când absent, când genial. Așa cum spune o veche zicală în Bănie, „Universitatea Craiova are la început de sezon trei obiective: Cupa, Campionatul și evitarea retrogradării”.

Farul a început bine sezonul, în ciuda înfrângerii din Supercupa României contra lui Sepsi. Obiectivul principal al lui Hagi este o participare cât mai bună în cupele europene. Realist vorbind, locul Farului este în Conference League. Dacă va reuși să intre în grupele Champions League Europa League, ar fi un bonus extraordinar (meciul Sheriff - Farul din preliminariile Champions League s-a disputat aseară după închiderea ediției).

FC Voluntari păstrează aceeași linie. Echipă de mijlocul clasamentului poate spera cel mult la o calificare în play-off. Are plusuri și minusuri care se compensează și echipa stă constant pe linia de plutire. 

FC U Craiova 1948, ca și FCSB, este o echipă dependentă de capriciile patronului Adrian Mititelu. Acesta promite suporterilor că echipa va juca în play-off. Fiind tot echipă craioveană, beneficiază de aceeași zicală istorică din Bănie: „Avem trei obiective: Cupa, Campionatul și evitarea retrogradării”.

U Cluj a început cu mult curaj sezonul. Jocul se bazează însă doar pe forma și randamentul lui Chipciu. Toni Petrea nu prea are la dispoziție alternative pentru conducătorul de joc. Dacă jocul lui Chipciu nu e la un nivel bun, nici echipa nu joacă la un nivel bun. Dependența de căpitan este totală și este un punct slab. Chipciu poate fi în afara formei, se poate accidenta sau poate fi suspendat, situații în care jocul echipei devine haotic, așa cum s-a întâmplat de multe ori sezonul trecut.

Rapid are cea mai grea sarcină. Forțați de suporteri să ia titlul în anul centenar, conducerea, antrenorul și jucătorii au de suportat cea mai grea presiune. Plecarea neașteptată a lui Adrian Mutu cu o săptămână înaintea startului sezonului a bulversat situația la echipă. Bergodi a schimbat stilul de joc, așezarea în teren, iar acestea au nevoie de timp pentru ca angrenajul să funcționeze. Iar suporterii numai de răbdare nu pot fi bănuiți.

×
Subiecte în articol: gazon fotbal