x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern S-a pornit malaxorul antrenorilor

S-a pornit malaxorul antrenorilor

de ​​​​​​​Adi Munteanu    |    21 Aug 2023   •   08:20
S-a pornit malaxorul antrenorilor

Meseria de antrenor este cea mai nesigură din România. Mofturile antrenorilor prevalează competenței și, de fiecare dată, tehnicienii sunt cei care plătesc oalele sparte de conducătorii cluburilor. Problema este că, așa cum este făcut regulamentul FRF, un antrenor are voie să pregătească maximum două echipe într-un an competițional, ceea ce este nedrept pentru că soarta băncii tehnice depinde în mare măsură de toanele șefilor.

N-a început bine sezonul Superligii și a început caruselul schimbării antrenorilor. Și este doar începutul. Singurii care nu au emoții sunt Gică Hagi la Farul, unde doar singur s-ar putea da afară, și Burcă la Dinamo, aflat pe val și care are o puternică susținere din partea fanilor. În rest, toți tehnicienii au bagajele pregătite și ar putea fi demiși mai devreme sau mai târziu. 

Neagoe a deschis balul

Primul demis al sezonului a fost antrenorul Universității Craiova, Eugen Neagoe, după doar o etapă. Adus anul trecut de la U Cluj cu scandal, „Geană” a ratat sezonul trecut obiectivele, însă Mihai Rotaru și-a adus aminte de asta abia după startul actualei ediții, cu toate că Neagoe a făcut pregătirea de vară, transferurile și curățirea lotului. Se spune că cel care „a băgat bățul prin gard” pentru îndepărtarea lui Neagoe a fost Sorin Cîrțu, fostul președinte al CSU, pentru că Neagoe nu i-ar fi ascultat sugestiile. 

Succesorul, Laurențiu Reghecampf, a fost nevoit să preia din mers treaba începută de alt antrenor.  

Mititelu l-a demis pe Dică „pentru că așa am simțit eu în acest moment”

Nici concitadina FCU Craiova 1948 n-a pierdut vremea. În anii trecuți, clubul cel mai mare devorator de antrenori era FCSB. În funcție de inspirația sau nervii patronului, antrenori veneau și plecau pe bandă rulantă. În acest sezon vine tare din urmă Adrian Mititelu. Primul antrenor al sezonului a plecat după doar 18 zile. Motivul este ținut secret, nu se știe dacă Joao Janeiro a plecat sau a fost alungat. 

La aducerea lui Dică, Mititelu jubila: „este un antrenor din noua generație care trebuie sprijinit, să primească o șansă. Este echipa ideală pentru a se afirma, are un lot bun spre foarte bun, condiții foarte bune. Are putere să facă echipa după cum gândește. Este un antrenor liber, nu o marionetă. Vă asigur de asta! 

Nu au trecut decât 5 etape și chiar dacă FCU Craiova nu a jucat rău, patronul a decis că trebuie să-l schimbe pe Dică. Motivul? „Așa am simțit eu”. De altfel, mișcările lui Adrian Mititelu nu mai uimesc de mult, stârnind mai degrabă hazul suporterilor. 

Șumudică, la FCU? 

Acum, rămas fără tehnician pe bancă, patronul FCU se orientează către cea mai imposibilă mișcare, numirea lui Marius Șumudică, „la sugestia suporterilor, care mi-au făcut capul mare să-l pun pe Șumudică”, a spus el. Totuși, mai degrabă l-ar putea aduce pe Dan Petrescu decât pe Șumudică. În primul rând pentru că Șumi este bun prieten cu Mihai Rotaru, patronul celeilalte Craiove. Apoi, Șumudică are stafful lui tehnic bătut în cuie, cu care vine la pachet și nu se pune niciodată problema să renunțe la vreunul din ei. De partea cealaltă, Mititelu insistă ca secund să rămână Vasilică, omul de încredere al lui. Cum Șumudică nu are ce face cu Dan Vasilică și nu l-ar vrea pe lângă el, nici Mititelu nu concepe ca Dan Vasilică să fie scos din schemă. 

Totuși, Șumi ar putea face treabă foarte bună la FCU Craiova, ar fi antrenorul ideal care ar putea ține departe echipa de indicațiile prețioase ale patronului. Lotul este bun, echipa joacă cu foarte multă ambiție, iar rezultatele sub așteptări s-au datorat mai mult hazardului, iar Șumudică ar putea aduce progres în joc.

Toni Petrea are deja bagajele făcute

U Cluj a decis soarta lui Toni Petrea: va pleca. Fost antrenor pe hârtie la FCSB, Petrea nu a reușit să stăpânească un vestiar dominat de jucători cu multă personalitate precum Chipciu sau Nistor. Pe de altă parte nici conducerea clubului nu l-a susținut pe antrenor văzându-l din capul locului ca un „temporar” până îl vor convinge pe Sabău să revină pe banca primei echipe. Interesant este că și U Cluj l-a vrut pe Marius Șumudică însă, în acel moment, Șumi era cu ochii pe Rapid.

Iftime i-a făcut pe plac FRF: l-a trimis pe Marius Croitoru la studii

Și la FC Botoșani banca tehnică a devenit liberă. Patronul Iftime l-a demis pe Marius Croitoru și l-a trimis la școală să ia Licența Pro. „Nu-l mai puteam ține mut și legat la mâini pe bancă. El dacă nu dă indicații și nu-l lași să gesticuleze este egal cu zero. I-ai luat toată puterea de antrenor. Ne-a învins sistemul. Asta e, își ia licența și-l aștept înapoi la Botoșani”, a declarat Valeriu Iftime.

Nici ceilalți antrenori nu sunt siguri pe post

Aproape niciun tehnician nu este sigur pe post. Unii pot fi oricând demiși, alții, nemulțumiți de loturile puse la dispoziție de conducerile cluburilor, ar cam pleca ei. În afara lui Hagi și Burcă, cu mici excepții, toți ceilalți sunt vulnerabili. O excepție este Liviu Ciobotariu, pe de-o parte pentru rezultatele din Europa, pe de alta, pentru că la Sepsi nu există tradiție a patronului cu toane. 

La FCSB cuplul Charalambous - Pintilii are zilele numărate. Eliminarea din Conference League l-a nemulțumit pe Gigi Becali, și, mai nou, negociază la rândul lui cu Marius Șumudică. Surse din club au spus că Șumudică ar fi tentat de FCSB doar ca răzbunare pentru că nu a fost numit antrenor la Rapid, chiar cu riscul să devină „persona non-grata” în Giulești.

Pe Cristiano Bergodi îl vor demis aproape toți suporterii. Conducerea are însă o altă opinie. Șucu nu are intenția să-l îndepărteze pe italian, în ciuda rezultatelor slabe de până acum. Dacă acestea vor continua, nici Șucu nu va mai avea încotro.

Mircea Rednic are și el emoții. În ciuda experienței și a mutărilor din vară, echipa merge rău. El are însă un contract solid, iar conducerii îi va fi greu să scape de el fără anumite despăgubiri.

La Petrolul s-au mai liniștit apele. Florin Pârvu a fost puternic contestat de suporteri din cauza conflictului acestuia cu Budescu. Însă după plecarea lui Budescu au apărut victoriile cu Farul și Rapid, iar spiritele s-au potolit.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: antrenori fotbal