
Se știe că FCSB va juca în preliminariile Ligii Campionilor, CFR Cluj, indiferent dacă va câștiga sau nu diseară Cupa României, va merge în preliminariile Europa League, Universitatea Craiova, cel mai probabil, va merge direct în calificările pentru Conference League, iar U Cluj va juca un baraj cu câștigătoarea play-out-ului pentru a prinde și ea un loc în a treia competiție europeană. Doar o ciudată aliniere a astrelor ar putea băga în calcule Rapidul.
Echipele românești nu se dezmint. La fel ca în fiecare an, obiectivul principal este calificarea în play-off și titlul de campioană. Cupa României este la coada dorințelor pe lista către Moș Crăciun, pe sistemul „dacă alte cadouri nu mai ai, asta e... Ne mulțumim și cu Cupa”. Exemplul dat de Corvinul Hunedoara anul trecut nu a fost luat în seamă de echipele cu pretenții ale Ligii 1. În afară de FCSB, care n-a pus mare preț pe Cupă pentru că a avut un calendar aglomerat de meciurile din Cupele europene, celelalte echipe grele au uitat pur și simplu de Cupă. Nici CFR-ul nu s-a străduit pentru acest trofeu. A trecut fără pic de entuziasm de Craiova și de Farul doar pentru că acestea au fost și mai puțin interesate de Cupă. Însă nici CFR, nici Craiova, nici Farul nu au observat un lucru elementar: Corvinul a încasat de la UEFA sezonul trecut mai mulți bani decât CFR și Univ. Craiova din cele patru meciuri din preliminariile Europa League și cele două din Conference League. Corvinul a jucat 6 meciuri în Europa și, cum se spune în tribună, „a căzut onorabil, de pe un cal frumos”, fiind și echipă de Liga 2. Corvinul a arătat entuziasm, voință și un chef de joc net superioare marilor fițoase din Liga 1.
Situația și mai ridicolă pentru aceste fițoase a fost când în sferturile de finală ale Cupei erau calificate două echipe de Liga 2 și una de Liga 3. Singura echipă interesată de această competiție, deși nu poate avea obiectiv cupele europene, a fost FC Hermannstadt. Doar sibienii vor acest trofeu în vitrina clubului. Echipa a jucat serios, iar Măldărășanu a reușit să mobilizeze jucătorii în ciuda faptului că este detestat de conducere. Șefii par mai preocupați de demiterea lui „Măldă” decât de ieșirea din insolvență. „Din ce știu eu, clubul, ca să iasă din insolvență, trebuie să achite o datorie de un milion de euro. O sumă ridicolă. Dacă se vrea, clubul iese din insolvență și mâine” a declarat în urmă cu câteva luni Măldărășanu, spuse care au iritat conducerea lui Hermannstadt și de atunci au tot încercat să scape de antrenor, căutându-i tot felul de noduri în papură. Măldărășanu și-a văzut însă de treabă, este lider în play-out și în finala Cupei României.
Rapid, încă dezamăgire
Am lăsat la urmă Rapidul, considerată pe vremuri „specialista Cupei”, cu 13 trofee și alte 6 finale. A ieșit devreme din cărțile titlului urmărind, cel puțin declarativ, câștigarea Cupei României. Toată lumea o vedea favorită. Își calculase chiar traseul cel mai ușor până în finală, cu Metalul Buzău și Hermannstadt, evitând astfel CFR, Craiova și Farul. Era, deci, o formalitate să ajungă în finală. Numai că... brusc echipa nu a mai jucat nimic. A pierdut lamentabil semifinala cu Sibiul cu tot discursul lui Șumudică și entuziasmul din tribuna vișinie. Față de celelalte echipe, în cazul Rapidului nu este vorba de desconsiderarea Cupei. E vorba doar de neputința lui Șumudică de a organiza cele mai scumpe achiziții din Liga 1. Șucu a investit în ultimii doi ani dublu față de Gigi Becali și de trei ori mai mult ca CFR. La declarații, însă, nimeni nu l-a depășit pe „Șumi”. Însă doar declarații lipsite de argumente. A plictisit pe toată lumea cu lauda de sine că a luat titlul cu Astra Giurgiu în 2016. Ce nu spune el este că în acea ediție a avut doi jucători în mare formă, Alibec și Budescu, adevărații artizani ai titlului, și că în acea ediție Universitatea Craiova tocmai ce se reînființase, CFR și Dinamo erau în insolvență fiind ambele la un pas de colaps. Singurul adversar în acea ediție a fost FCSB, epuizată, venită după trei titluri consecutive de campioană, de la care plecaseră cei mai buni jucători, Țucudean, Raul Rusescu și Nicușor Stanciu. Pe scurt, cum se spune în tribună, „a fost cel mai bun șchiop în concursul ciungilor”. Realitatea ulterioară a demonstrat că niciodată nu a mai avut succes, nici în Turcia, nici în zona Golfului, nici la CFR Cluj, iar acum, nici la Rapid. Mereu a avut mandate scurte și cam alungat de pe unde a antrenat. Nici declarațiile lui nu mai sunt ce-au fost. Însă rapidiștii din tribună și-au pus mari speranțe în Șumi, pe care i l-au impus lui Șucu. A dezamăgit, iar acum, cu toate obiectivele ratate, așteaptă plecarea de la Rapid, o plecare fără glorie și fără regretele tribunei, ca un clovn căruia i s-au terminat toate glumele. Succesorul va fi, probabil, Măldărășanu în cazul în care Șucu nu va aduce din curtea lui Genoa un antrenor italian.
„Doar Hermannstadt a respectat competiția. Merită Cupa”
În finala de azi șingura miză este doar trofeul. Indiferent cine-l va câștiga, lucrurile sunt clare. CFR va juca în preliminariile Europa League. Sibienii nu pot avea licența UEFA, fiind în insolvență, însă vor juca cu ambiție. Este finalul mandatului lui Măldărășanu la Hermannstadt, iar jucătorii vor trage tare pentru impresia de final sperând contracte frumușele la Rapid. Din ce se spune prin club, în ciuda problemelor financiare, jucătorii i-au fost loiali tot timpul lui Măldărășanu.
Suporterii neutri o vor pe Hermannstadt câștigătoare a Cupei. „Este singura care a respectat competiția anul acesta, așa cum anul trecut Corvinul a fost singura care a respectat-o. Merită Sibiul să câștige. E echipă mai mică, însă este inimoasă”, scriu aceștia pe rețelele de socializare.

De cealaltă parte, CFR-ul este deja cu sacii în căruță. Va juca oricum în Europa League, unde speră să ajungă în marea grupă și să se apropie de performanța FCSB-ului din acest an. În Gruia cea mai urgentă problemă este ieșirea din uriașa gaură financiară. Datoriile clubului au trecut de 40 de milioane de euro, iar ca să ajungă la „0”, CFR are nevoie de două calificări consecutive în faza Ligii Campionilor. Desigur, pentru început sunt buni și banii din Europa League, însă este nevoie de cel puțin performanța FCSB din acest sezon pentru a mai redresa cât de cât contabilitatea.
Ce va fi după finala de diseară
Pentru ambele finaliste este un capăt de drum. Măldărășanu va pleca de la Sibiu, probabil și cu o parte de jucători. De asemenea și la CFR vor fi schimbări majore. Este posibil să plece Dan Petrescu, vor pleca și mulți jucători și azi ar putea fi și ultimul meci al lui Ciprian Deac. Fanii din Gruia nu l-ar mai vrea pe „Bursuc”. „De când nu mai face circ nu mai joacă nici echipa. S-a cam dus vraja lui Petrescu”. Atunci pe cine ar putea aduce Nelu Varga pentru a face performanță în cupele europene?
Finala Cupei României dintre CFR Cluj și Hermannstadt se va disputa pe stadionul Francisc Neuman din Arad, ora 20.30.