x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Câştigătorul Turului Franţei, Alberto Contador, suspendat provizoriu de UCI

Câştigătorul Turului Franţei, Alberto Contador, suspendat provizoriu de UCI

30 Sep 2010   •   00:00
Câştigătorul Turului Franţei, Alberto Contador, suspendat provizoriu de UCI
Sursa foto: /Reuters

Uniunea Ciclistă Internațională (UCI) a anunțat astăzi că l-a suspendat provizoriu pe spaniolul Alberto Contador, după ce rezultatul unui test antidoping la care a fost supus sportivul în timpul Turului Franţei din acest an a fost anormal. UCI a confirmat prezenţa unor urme "extrem de scăzute" de clenbuterol, o substanţă interzisă, într-un eşantion prelevat la 21 iulie, în a doua zi de pauză de la Turul Franţei, competiţie câştigată de Contador.

Federaţia internaţională a precizat că este necesară efectuarea de investigaţii ştiinţifice suplimentare, împreună cu Agenţia Mondială Antidoping, înainte de fi trase concluzii.

Clenbuterolul este o substanţă care îmbunătăţeşte funcţia respiratorie, însă are şi efecte anabolizante, scăzând cantitatea de grăsime din corp şi crescând, în acelaşi timp, masa musculară. Clenbutarolul este un beta-stimulant, dar regulamentul antidoping nu indică un prag minimal pentru folosirea acestei substanţe.

Contador, care a câştigat în acest an pentru a treia oară Turul Franţei, a explicat rezultatul anormal al testului printr-o contaminare alimentară.

"Experţii consultaţi până acum sunt de acord să considere acest caz ca fiind unul de contaminare alimentară, ţinând cont şi de numărul de teste trecute de Contador la Turul Franţei. Astfel, se poate stabili cu precizie că nu există un aspect intenţional", a spus agentul clclistului, care a precizat că spaniolul a fost informat de UCI prima dată la 24 august.

Contador nu a mai concurat de la Turul Franţei. Triplul câştigător al Marii Bucle (2007, 2009, 2010) a semnat, în august, un contract cu Saxo Bank, după ce a refuzat să-şi prelungească înţelegerea cu Astana.

În palmaresul lui Contador, 27 de ani, mai figurează Turul Italiei şi Turul Spaniei, ambele în 2008. Ciclistul spaniol nu participă la Campionatele Mondiale de ciclism din Australia, după ce a anunţat că nu mai concurează în acest sezon.

×
Subiecte în articol: stiri