x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Cupa, campionatul și evitarea retrogradării

Cupa, campionatul și evitarea retrogradării

de Adi Munteanu    |    28 Feb 2025   •   06:40
Cupa, campionatul și evitarea retrogradării

Sezonul regular al Superligii a ajuns la final. Ultimele două etape mai au de stabilit doar ocupantele locurilor 5 și 6 pentru intrarea în play-off, locuri pe care de bat Dinamo, Rapid și Sepsi. În Cupa României s-a stabilit țintarul sferturilor de finală.

Ca în fiecare an, greii campionatului și-au asigurat play-off-ul. FCSB, CFR și Universitatea Craiova n-au avut emoții să intre în Top 6. Printre celelalte trei s-au mai strecurat în anii precedenți Rapid, Sepsi, Argeș sau Voluntari, însă n-au reușit să facă mari surprize. Anul acesta o surpriză se numește U Cluj, momentan pe locul 2 înaintea înjumătățirii punctelor. A doua ar fi prezența în cărți a lui Dinamo. Clasamentul la vârf este foarte strâns, sunt doar 3 puncte între locurile 1 și 4, iar programul ultimelor două etape l-ar putea strânge și mai mult. Vom avea un play-off pe muchie de cuțit pentru podium, care duce în cupele europene. 

FCSB, înghesuită de optimile Europa League

Cel mai greu program îl are echipa lui Gigi Becali, cu patru meciuri în 13 zile, două în campionat și două cu Olympique Lyon. În acest weekend joacă în Giulești cu Rapid, echipă pe care n-a mai învins-o de opt meciuri, mai exact de pe 6 noiembrie 2022. Matematic, FCSB nu poate coborî mai jos de locul 4, chiar dacă ar pierde și cu Rapid și cu Univ. Craiova în ultima etapă. Pentru Rapid însă, o victorie sau un egal duminică i-ar asigura prezența în play-off. Cel mai probabil, FCSB va fi mai preocupată de meciul de joia viitoare cu Lyon, pe Arena Națională, unde deja a vândut peste 40.000 de bilete. Lotul este deja subțiat de accidentările lui Olaru, Lixandru și Bîrligea și nu va risca noi indisponibilități la meciul primăverii din Europa League, cel puțin al turului de acasă. „Trebuie să scoatem un rezultat bun  acasă. Vom avea stadionul plin și, se știe, FCSB s-a mobilizat mereu bine în cupele europene.”, a declarat Gigi Becali, pentru care obiectivul principal este titlul în România. „Am adunat multe puncte la coeficient și avem șanse să fim cap de serie anul viitor pentru Champions League. Ar fi foarte bine să-l mai îmbunătățim și cu Lyon ca să fim siguri. Dacă trecem de Lyon vom fi sigur cap de serie. Cu Rapid vom face meci test să vedem ce echipă băgăm joi. Miza e de câteva milioane de euro”, a adăugat el. Dacă pentru FCSB nu este esențial rezultatul din Giulești, ci jocul, pentru Rapid există presiune. În primul rând, a galeriei, pentru care victoria cu rivalii este mai importantă decât locul în clasament. Apoi, cu 3 puncte luate duminică se apropie de podium și, după înjumătățire, poate visa chiar la titlu. Important pentru giuleșteni este să nu piardă ambele meciuri, și cu FCSB și cu Hermannstadt. 

Trei pe două locuri

Sibienii sunt singurii care mai pot amesteca locurile 5-7. Însă este nevoie și de un joc al rezultatelor. Hermannstadt joacă în ultimele două etape și cu Rapid și cu Dinamo. Sepsi stă la pândă și așteaptă ca fie Dinamo, fie Rapid, să piardă ambele meciuri iar ei să învingă și pe CFR în acest weekend, și la Ploiești în ultima etapă. Orice alte rezultate scot Sepsi în Top 6. Practic, dacă nici Rapid, nici Dinamo nu pierd în acest weekend echipele din play-off vor fi stabilite chiar din etapa 29. 

Aglomerare la retrogradare

Din experiența anilor trecuți, de când FRF a introdus sistemul cu play-off și play-out, nicio echipă din partea de joc a clasamentului nu a fost lipsită de grijile retrogradării. Practic, după înjumătățirea punctelor între locul 7 și locul 16 ar fi doar 11 puncte. Meciurile nu vor mai fi tur-retur și cu două înfrângeri consecutive oricare echipă poate ajunge foarte jos. În acest moment, Gloria Buzău pare Cenușăreasa însă, comparând cu Botoșaniul anilor trecuți, Buzăul este într-o situație mai bună. Totuși, fanii pariază pe retrogradarea directă a Buzăului și a Sloboziei, iar pentru baraj să joace Botoșani și Poli Iași. Însă nici UTA, nici Petrolul, nici chiar Farul nu pot fi lipsite de emoții. 

Cupa României, sferturi cu trei echipe din Ligile 2 și 3

Ca de obicei, echipele din Liga 1 au desconsiderat Cupa României, punând campionatul prioritar. Chiar dacă la început de sezon toți declară că obiectivele sunt play-off-ul și Cupa României, pentru multe cluburi principalul obiectiv devine evitarea retrogradării, cum este cazul la Petrolul sau la UTA. Așa se face că ne-am trezit în sferturile Cupei României, pe modelul de anul trecut al Corvinului Hunedoara, cu două echipe din Liga 2 și una din Liga 3! Cum ar fi ca divizionara C Unirea Alba Iulia să fie acum preocupată de obținerea licenței UEFA?

Teoretic, nici Metalul Buzău, nici CSM Reșița, nici Unirea Alba Iulia nu ar trebui să aibă șanse să ajungă în semifinale, însă la fel am zis și anul trecut despre Corvinul. Iar Corvinul a bătut cu 4-0 CFR-ul lui Mutu, iar în finală, Oțelul lui Dorinel Munteanu. 

Avantajul echipelor din Liga 1 ar putea fi că la ora sferturilor Cupei, pe 2 aprilie, situația din clasament să fie deja clară și în funcție de cum vor sta, vor mai avea prioritate sau nu Cupa.

Dacă nu vor mai fi surprize, vom avea în semifinale Rapid, Hermannstadt și Farul după meciurile cu Metalul Buzău, CSM Reșița și Unirea Alba Iulia. Cea de-a patra se va stabili dintre CFR și Universitatea Craiova, însă totul depinde de cum va arăta clasamentul play-off-ului peste o lună, pentru că dacă vor fi ieșite din lupta la titlu, normal ar fi să tragă pentru Cupă, care duce în Europa League. Dacă, însă, vor fi în cărți în campionat vor pune pe planul secund Cupa României. 

În această situație și al programului, favorită să ajungă în finală este Rapid, care după meciul cu Metalul Buzău ar juca în semifinale cu Hermannstadt. Pe partea cealaltă de tablou, Farul va juca în semifinale cu învingătoare dintre CFR și Craiova și cum spuneam depinde de ce vor face în play-off aceste două echipe și de șansele lor la titlu. Rapid nu are are obiectiv titlul, însă vrea Cupa, în timp ce pentru celelalte este trecută la capitolul „să vedem”. N-au înțeles că prin câștigarea Cupei ieși mai bine decât dacă termini pe locurile 2-3 în Liga 1. Corvinul, de exemplu, a primit de la UEFA de trei ori mai mulți bani decât Craiova.

Exemplul Corvinului de anul trecut din Cupa României este urmat acum de Metalul Buzău, CSM Reșița și Unirea Alba Iulia. Echipele din Liga 1 au desconsiderat competiția 

Program Liga 1

Etapa 29

28 februarie Unirea Slobozia - Oţelul

28 februarie Sepsi - CFR Cluj

01 martie ‚U’ Cluj - Botoșani

01 martie Univ. Craiova - Farul

02 martie Poli Iași - Petrolul

02 martie Rapid - FCSB

03 martie Gloria Buzău - UTA

03 martie Dinamo - Hermannstadt

Etapa 30

08 martie CFR Cluj - Gloria Buzău

08 martie Farul  - ‚U’ Cluj

08 martie Botoșani - Unirea Slobozia

08 martie Hermannstadt - Rapid

08 martie FCSB - Univ. Craiova

08 martie Oţelul Galaţi - Poli Iași

08 martie Petrolul  - Sepsi 

08 martie UTA - Dinamo 

 

Program Cupa României

Sferturi de finală 2 aprilie

Metalul Buzău - Rapid

CFR Cluj - Univ. Craiova

CSM Reșița - Hermannstadt

Farul - Unirea Alba Iulia

Semifinale 23 aprilie

Finala 14 mai

Subiecte în articol: cupa campionat retrogradare