x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Dumitru Pelican: "România, o ţară coruptă, dar fără corupţi!"

Dumitru Pelican: "România, o ţară coruptă, dar fără corupţi!"

de Mihai Igirosanu    |    28 Dec 2011   •   21:00
Dumitru Pelican: "România, o ţară coruptă, dar fără corupţi!"

Fost comentator sportiv de top la Radio Romania Actualitati, Dumitru Pelican, revenit recent in functia de director executiv al AMOFM, dar intrat si in lumea politica "nu pentru ca am vrut, ci pentru ca m-am saturat de abuzuri", a analizat dur anul fotbalistic 2011.

● Jurnalul National: Cum caracterizati anul fotbalistic 2011, din punct de vedere financiar, al eventualelor cazuri de coruptie si al situatiei generale a cluburilor?
● Dumitru Pelican: Este criza, cea mai grea criza din ultimii 60 de ani, iar acest lucru s-a vazut peste tot. Europa se cauta, iar din bancile europene cu sediul in Statele Unite s-au scos peste 293 miliarde de dolari. Ce inseamna acest lucru? Ca America priveste cu ingrijorare situatia economica a Europei. Concluzia? Sunt probleme in toate tarile europene, iar fotbalul nu poate sa nu fie afectat. Si criza va mai dura cel putin trei ani, asta ca sa fim optimisti. Sunt semnale ca patru cluburi din prima Liga nu vor putea incheia cu bine anul viitor. Iar in Liga 2 sunt in jur de 15 cluburi cu mari probleme financiare. Nu stim daca vor incheia cu bine sezonul fotbalistic in curs.

"Anchetele DNA nu vor merge pana la capat
● Ca om politic, cum credeti ca se vor derula toate anchetele incepute de DNA? Sau credeti cumva ca acestea vor fi taraganate si uitate?
● Dosarele in curs de cercetare de la DNA vor mai dura, se va prelungi ancheta si nu cred ca se va merge pa­na la capat. Probabil ca multe vor ra­mane in coada de peste, nu vom afla tot adevarul, aspect cu care ne con­frun­tam si in celelalte domenii: social, e­co­­nomic, sanatate, turism etc. Ro­ma­nia este o tara corupta, stim asta, dar fara corupti!? Cand va exista voin­ta politica, atunci cand se va dori sa se afle adevarul, probabil ca vom afla si numele marilor rechini ai co­ruptiei. Eu sunt convins ca va veni si momentul notei de plata, momentul ade­va­rului, dar nu pot preciza in ce an se va intampla acest lucru. Vreau sa pun si eu o intrebare: s-a fi­na­lizat vreun dosar din lumea fotbalului? Dar din celelalte sectoare de activitate?

● Credeti ca starea aceasta deloc linistitoare se va prelungi si in 2012?
● Cred ca da! Fotbalul romanesc va avea de suferit in continuare, iar in cazul jucatorilor se vor ivi noi blocaje in plata la zi a contractelor, mai ales in Ligile 2 si 3 C. Le sugerez fotbalistilor sa aiba grija ce-si negociaza, ce semneaza si sa se multu­measca cu contracte decente, dar sigure. Cand sunt depasiti de situatie sa-si angajeze avocati pentru a nu fi pacaliti. Una peste alta, fotbalul romanesc este in declin, nivelul campionatului este aproape mediocru, iar din urma nu prea mai vin jucatori de valoare. Trebuie investit la centrele de copii si juniori, trebuie sa organizam totul din temelii, pentru ca ratam toate obiectivele. Performanta fara bani nu se poate, dar fiind criza trebuie sa avem un management eficient chiar si cu bani putini.

"Vor mai urma arbitraje partinitoare"
● Care ar putea fi marea problema cu care ne vom confrunta in 2012 din punct de vedere fotbalistic, sportiv, in general?
● Ne vom confrunta, probabil cu arbitraje partinitoare, cu atacuri din toate partile la adresa arbitrilor, pentru ca din pacate au fost multe meciuri cu viciere de rezultat. Unii dintre arbitrii romani au valoare, dar nu au credibilitate. Vor mai fi scandaluri, jigniri incredibile din partea oamenilor de fotbal si toate acestea la un loc vor afecta nivelul fotbalului ro­ma­nesc. Schimbam antrenorii ca pe so­sete, acuzam zi de zi, ne jignim in fie­care emisiune, ne balacarim si ra­ma­nem in continuare balcanici. Toa­te transferurile jucatorilor romani la alte cluburi din Europa s-au facut pe bani putini, iar cand ajung la marile cluburi, fotbalistii nostri lustruiesc bancile de rezerve. Este inca o dova­da ca nivelul fotbalului romanesc a sca­zut, ca suntem departe de nivelul atins cu Generatia de Aur. Se impune un semnal de colaborare intre toti oa­menii de fotbal, intre Liga si Fe­de­ratie si nu in ultimul rand intre membrii Comisiei Centrale de Arbitri.

×
Subiecte în articol: liga 1 coruptie in fotbal