x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern E oficial: avem voie să avem fotbal

E oficial: avem voie să avem fotbal

de Adi Munteanu    |    07 Mai 2020   •   16:02
E oficial: avem voie să avem fotbal

Încetarea stării de urgență începând cu 14 mai permite echipelor să se reunească pentru începerea cantonamentelor pentru aproximativ trei săptămâni, pentru ca, apoi, într-o lună, să se încheie sezonul, să se încheie desemnarea campioanei și a câștigătoarei Cupei României. Cluburile s-au arătat nerăbdătoare, însă există, în continuare, pericolul ca jucătorii să se poată infecta de la un coechipier sau adversar căruia să nu i se fi descoperit virusul pandemic. O protecție 100% nu poate fi asigurată, astfel că riscul există. Merită? Cluburile, conducătorii, antrenorii și jucătorii spun „Categoric DA!”. Sunt multe aspecte care trebuie însă luate în calcul. Primul dintre ele este aspectul financiar, la care se gândesc toți cei implicați în fenomenul fotbalistic.

 

„Fiecare zi fără fotbal este o zi pierdută” spunea șeful Federației Germane de Fotbal, care anunța că Bundesliga va fi primul campionat din Europa care se va relua, în ciuda multor proteste din zona medicală, cum că „încă nu este înțelept” ca sportivii să se adune din nou în grupuri mari. În plus, deja sunt cluburi din Germania care au anuțat noi cazuri de invectare cu COVID-19 chiar în lotul de jucători. „Dacă era un magazioner, un funcționar sau un liftier de la club, asta nu însemna o mare problemă pentru echipa în sine. Dar când ai jucători infectați, oameni care urmează să fie alături de alți coechipieri... atunci este cazul să vă mai gândiți o dată. Și noi, doctorii, iubim fotbalul, dar aici e vorba de viața sportivilor”, a fost avertismentul colegiului medicilor din Germania.

În alte țări europene s-a luat decizia încheierii campionatelor. Belgia, Olanda și Franța au încheiat conturile cu sezonul 2019-2020, stabilind deja campioanele și participantele în următoarea ediție a cupelor europene, provocând și o furie a UEFA, care ar fi vrut ca fiecare campionat să se termine pe teren.

Reîncepe și Liga 1, dar poate fi anulată în orice moment

Federația Română a stabilit calendarul. Meciuri din trei în trei zile, Cupa României cu semifinale într-o singură manșă, fără spectatori, și cu finala de asemenea, văzută doar la televizor. Echipele vor avea voie să înceapă pregătirea, după testarea prealabilă a tuturor care vor fi în preajma jucătorilor. Deși scurtă, perioada de pregătire este aceeași pentru toți, cu toate că sunt cel puțin două echipe care „au furat startul”: FCSB și U Craiova. Însă dacă după reluarea competiției va fi depistat fie și un singur jucător infectat cu virusul pandemic, campionatul se oprește imediat, iar FRF va lua decizii în funcție de momentul în care s-a petrecut asta.

 

În acest moment, favorită pentru câștigarea titlului rămâne CFR Cluj, iar pentru Cupa României suporterii și casele de pariuri mizează pe FCSB la câștigarea trofeului.

 

×