x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern FCSB tremură în play-oooff

FCSB tremură în play-oooff

de Adi Munteanu    |    11 Mar 2024   •   06:00
FCSB tremură în play-oooff
Sursa foto: Agerpres

Spre bucuria suporterilor, Liga 1 va avea parte de un play-off echilibrat. Victoria Rapidului cu liderul Ligii 1 a redus avansul cu care FCSB va începe sezonul decisiv pentru lupta la titlu la doar 4 puncte, iar echipa lui Gigi Becali nu mai este așa mare favorită. Rezultatele ultimelor etape și înjumătățirea punctelor a subțiat distanța dintre primele 6 echipe. Așa cum anticipam într-o analiză Jurnalul la începutul anului, Rapid este singura echipă care poate încurca FCSB în cursa ce părea solitară spre titlu. Acum, văzând că diferența în play-off este de doar 4 puncte, giuleștenii au toate motivele să regrete înfrângerile cu U Cluj, Voluntari și Oțelul.

În urmă cu doar o săptămână lucrurile erau clare. FCSB avea 12 puncte avans în fruntea clasamentului și Gigi Becali anunța un spectacol de artificii „cum n-ați văzut în viața vieților voastre”, care să se vadă până în Giulești. Ei bine, spectacolul se amână o vreme, pentru că sunt emoții la Palat vizavi de siguranța câștigării titlului. Mai mult, meciul direct dintre Rapid și FCSB a arătat o diferență clară în favoarea Rapidului. Este limpede că în Giulești antrenorul este lăsat să-și facă meseria, el dictează tactica și echipa acționează închegat. De cealaltă parte, „La FCSB totul depinde de toanele patronului și de forma a doi jucători: Coman și Olaru. Iar dacă cei doi nu prind o zi bună, restul echipei nu știe ce să joace. Acolo nu există o tactică, un stil propriu, nu există trasee, jucătorii nu se simt pe teren. Până la urmă nici nu poți stabili și antrena niște trasee, pentru că te trezești chiar în ziua meciului că patronul îți schimbă chiar jucătorii care urmau să facă acele trasee. Circulația mingii este strict la inspirația de moment, acolo, pe teren, dacă ai loc, când te lasă adversarul. Când adversarul nu-ți lasă spații și face pressing... pățești ce ai pățit cu Rapidul. Și acum, și în tur. La fel și sezonul trecut, când Rapid a învins FCSB de două ori în play-off, iar FCSB a pierdut titlul pe mâna ei”, declara Helmuth Duckadam.

„De Paști suntem campioni”

În fiecare an, patronul FCSB promite că de Paști va fi virtual campion. Până acum nu i-a ieșit niciodată predicția. Nici în ediția 2020-2021, când FCSB, ca și acum, a terminat pe primul loc campionatul regular. De data asta, Gigi Becali „a mărit miza”, promițând și un impresionant foc de artificii. Acum sunt 4 puncte diferență față de Rapid și 5 față de CFR și nimic nu-i garantează că va rămâne lider. Cu atât mai puțin jocul echipei. Pe lângă asta este programul greu. În play-off nu mai există meciuri ușoare cu Iași, Botoșani, Dinamo sau FCU Craiova 1948. Acum stau la pândă Rapid și CFR, plus că pot încurca socotelile și Sepsi, și Farul, și Universitatea Craiova, iar cu două înfrângeri lucrurile pot deveni dramatice.

CFR și Univ. Craiova merg la două capete

Cu șanse mai mici la titlu, CFR și Universitatea au principal obiectiv Cupa României, care din acest an trimite câștigătoarea în preliminariile Europa League. Ambele sunt calificate în sferturi și nu vor avea parte de meciuri ușoare. În schemă mai sunt Corvinul, U Cluj, Hermannstadt, Oțelul, FCU Craiova și Voluntari, iar Cupa României a oferit mereu surprize de-a lungul istoriei. Astfel, pentru a avea siguranța că ești în cărți pentru cupele europene, trebuie să fii pe podium. Dacă, de exemplu, va câștiga Oțelul sau, de ce nu, Corvinul Cupa, locul 4 în campionat nu duce nicăieri. Doar în cazul în care Hermannstadt, CFR sau Univ. Craiova ar lua Cupa, s-ar premia și locul 4. Sibienii, fiind în insolvență, n-au drept de joc în Europa, așa că ar elibera locul la care ar fi avut dreptul. Totuși, se poate întâmpla o situație la care FRF nu a dat lămuriri. În cazul în care Cupa merge la Sibiu, vom avea reprezentantă în Europa League sau, în afară de echipa campioană, celelalte vor merge direct în Conference League? UEFA a rezervat un loc în Europa League doar câștigătoarelor de Cupă, nu finalistelor. O altă situație posibilă: finala Cupei între Hermannstadt și U Cluj sau Voluntari pe care o câștigă sibienii. Cine merge în cupele europene și unde?

Arbitre la titlu: Farul și Sepsi

Calificate cu mult noroc în play-off, Farul și Sepsi și-au asigurat un final de sezon liniștit. Ieșite din Cupa României și la 10 puncte de lider în play-off, nu mai au obiective mari în acest an. „Acum avem obiectiv ca până pe 19 mai, când se încheie campionatul, să pregătim lotul pentru sezonul viitor. Jucăm doar cu cele mai bune echipe din campionat și este cel mai eficient antrenament”, declara un oficial al celor de la Sepsi.

Dinamo va crește interesul pentru play-out

În momentul în care FRF a introdus sistemul de desfășurare a Ligii 1 cu play-off și play-out, șefii federației justificau „interesul crescut când ai parte de patru meciuri FCSB-Dinamo pe an”. Asta s-a întâmplat doar în sezoanele 2015-2016 și 2016-2017. Anul acesta însă, Dinamo va crește de una singură interesul, dar în play-out. Cursa de recuperare a punctelor și evitarea locurilor direct retrogradabile va atrage mult atenția asupra „câinilor”, iar după înjumătățirea punctelor, dinamoviștii nu doar că vor scăpa de retrogradare, dar pot urca chiar în zona locurilor 7-8, dacă își vor menține jocul din 2024.

Înghesuială mare la retrogradare

Partea de jos a Ligii 1 va fi, după înjumătățirea punctelor, o luptă pe muchie de cuțit. Toate echipele care luptă pentru evitarea retrogradării sunt înghesuite în numai 11 puncte și 9 etape, disputate doar într-o manșă. Astfel, fiecare înfrângere poate prăbuși o echipă 3-4 locuri, iar a doua înfrângere consecutivă ar duce chiar în subsolul clasamentului. Finalul sezonului regular ne-a arătat forma de moment a echipelor care luptă să supraviețuiască în primul eșalon.

U Cluj - lot bun, joc mulțumitor, nu pare a fi în pericol.

Hermannstadt - joc suficient de sigur pentru menținerea în Liga 1.

UTA - joc oscilant. Rednic poate ieși din obiectiv cu două înfrângeri.

Petrolul - în mare pericol. Cu situația nesigură de la echipă, schimbarea antrenorului Pârvu, jocul slab din ultima vreme, ploieștenii pot aluneca în zona periculoasă.

Oțelul - la limită. Campioana egalurilor are acum nevoie de victorii, altfel o așteaptă la cotitură și Poli Iași, și FCU Craiova, și Dinamo.

Poli Iași - în pericol. În toamnă, la Iași se visa cu ochii deschiși la prezența în play-off. Grozavu strunea excelent echipa, însă cedarea la FCSB a lui Luis Phelipe a lăsat un mare gol în atac, iar Iașiul a pierdut mult din viteză.

FC U Craiova - continuă telenovela Nicolo Napoli. Italianul este a zecea oară pe banca oltenilor și speră să mai facă o minune, salvând echipa de la retrogradare.

Dinamo - în creștere. „Câinii” sunt în cea mai bună formă dintre toate echipele din play-out. Obiectivul este saltul, foarte probabil, a încă două locuri, în afara locurilor retrogradabile.

Voluntari - aproape condamnată. În sferturile Cupei, echipa se chinuie în subsolul clasamentului și nici cu Dică nu reușește mai nimic.

Botoșani - speranțe pe ultima sută de metri. Ultimul loc, la 3 puncte de Voluntari, încearcă să facă mai eficient jocul bun din ultima vreme.

 

×
Subiecte în articol: FCSB play-off Rapid