x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Încep 18 echipe, câte vor termina?

Încep 18 echipe, câte vor termina?

de Florin Gongu    |    23 Iul 2010   •   00:00
Încep 18 echipe, câte vor termina?
Sursa foto: Raed Krishan/Gazeta Sporturilor/Intact Images

Într-o perioadă de criză la nivel general, fotbalul din Liga 1 pare să fi depăşit acest moment. Asta, chiar dacă la un moment dat se punea problema ca multe dintre cluburi să nu-şi poată primi licenţa pe criterii financiare.

Nu e nici o noutate, probleme au toate echipele din Liga 1. Tocmai de aceea, este un mister cum de toate formaţiile şi-au primit licenţa pentru a evolua în sezonul 2010/2011. Licenţă primise şi Internaţional Curtea de Argeş, care s-a retras din competiţie acum o săptămână, făcând astfel loc celor de la Pandurii să evolueze în continuare în Liga 1, deşi retrogradase în Liga 2. "Pandurii vor rămâne în Liga 1. S-a rezolvat. Am dat voie la toate formele: vânzare, preluare, înlocuire, orice formă. Dacă vrei să cumperi, să faci, orice formă!... Va mai fi o echipă de vânzare! Sunt mai multe care vor să cedeze, pentru că nu mai sunt bani. Nu mai e nici un club care să nu aibă datorii", a spus Dragomir la gsp tv. E posibil ca acesta să se fi referit la FC Braşov, echipă ce şi-a vândut aproape tot lotul şi a rămas fără antrenor, patronul Ioan Niculae acuzând serioase probleme financiare. Locul braşovenilor în Liga 1 era pândit de cei de la Politehnica Iaşi.

De altfel, încă de la începutul acestui an, prin ianuarie, Dumitru Dragomir, supranumit şi "Oracolul de la Bălceşti", avertiza că în Liga 1 ar trebui redus numărul echipelor. "13 din 18 echipe au probleme financiare mari. O Liga 1 cu 12, cu 14 sau cu 16 echipe va reprezenta, cel mai probabil, unica variantă pentru a salva fotbalul românesc. Rămâne de văzut ce va hotărî Adunarea Generală, hotărâre la care voi subscrie fără nici un fel de reţinere". Recent, Dragomir a devenit un pic mai optimist. "Acum, nu cred că se vor mai retrage echipe din Liga 1. La anul, însă, pe vremea asta, nu vom mai găsi 18 echipe în primul eşalon. Sunt probleme la toate echipele. Poate depăşim criza şi vom reuşi să facem ceva. Problema este nivelul de trai, care se răsfrânge şi înspre sport, pentru că nu vorbim despre fotbal, că se mai descurcă, totuşi. Nu aş fi de acord cu un campionat de 16 echipe, dar nu cred că vom mai aduna 18. Vom fi obligaţi, din diverse motive, să adoptăm varianta unui campionat cu 16 echipe".

Numărul de echipe nu putea fi micşorat în această perioadă, deoarece trebuia respectat contractul pentru drepturile tv. Acest contract expiră în 2011, licitaţia pentru campionatele viitoare urmând să aibă loc la toamnă. Numărul de echipe participante la competiţie este un factor important la începerea negocierilor privind sumele pentru drepturile tv. Nu se poate negocia pentru un campionat cu 18 echipe, pentru ca apoi televiziunile să se trezească în situaţia unui campionat cu mai puţine echipe.


Topul echipelor potente financiar
1. CFR Cluj
De departe, echipa cea mai stabilă din punct de vedere financiar este CFR Cluj, campioana en-titre. Pe lângă bugetul asigurat de patronul Arpad Paszkany, în acest sezonn clujenii vor beneficia şi
de cele minimum 15 milioane de euro cuvenite participării în Liga Campionilor.
2. FC Vaslui
Pe locul secund, ca şi stabilitate pare, de departe, FC Vaslui. Formaţia patronată de FC Vaslui şi-a numit un nou antrenor, în persoana spaniolului Lopez Caro, fost în trecut şi la Real Madrid. Bugetul pentru acest an se învârte la 10 milioane de euro, iar obiectivul anunţat este câştigarea titlului.
3. Steaua
După ce a terminat în genunchi sezonul trecut, Steaua a renăscut. Minunea a fost posibilă o dată prin numirea lui Victor Piţurcă în funcţia de manager general şi a lui Viorel Păunescu într-o funcţie de conducere. Cei doi au venit cu sume importante de bani, astfel că Steaua a făcut multe achiziţii, a crescut bugetul la salarii şi l-a eliminat din prim-plan pe aşa-zisul patron Gigi Becali, responsabil până acum cu destabilizarea echipei. Singura problemă a Stelei este legată de plata impozitelor către Fisc pe ultimii ani şi care se ridică la câteva milioane de euro.
4. Unirea Urziceni
Chiar dacă nu a făcut achiziţii foarte importante, vicecampioana la zi are un buget stabil, asigurat de participarea, în ultima ediţie, în grupele Ligii Campionilor, acolo unde a realizat şi 8 puncte, fiecare punct plătindu-se cu 300.000 de euro.
5. Rapid
Dacă până nu demult George Copos anunţa că vrea să vândă clubul, lucrurile s-au schimbat radical. Nu numai că nu mai vinde, dar patronul s-a pus serios pe investit. A fost numit un nou preşedinte, Dinu Gheorghe, un nou antrenor, Marius Şumudică, s-au făcut achiziţii de câteva milioane de euro, iar jucătorii sunt cu contractele la zi. Singurele probleme par să existe cu clubul-mamă, existând o datorie de circa 150.000 de euro către CS Rapid pe care cei de la UFC doresc să le fie dedusă din investiţiile făcute la stadionul care nu le aparţine.


Marile dezamăgiri
La polul opus, surprinzător, dintre formaţiile cu pretenţii, se află două echipe cu bugete semnificative în anii trecuţi: Dinamo şi FC Timişoara. Dinamo a făcut cele mai slabe achiziţii, anunţând pe toate canalele că jucătorii sunt de vânzare, chiar şi pe preţuri modice. Aşa s-a ajuns să fie vândut unul dintre simbolurile echipei, Claudiu Niculescu, la U Cluj, în contul unei datorii faţă de acţionarul Florian Walter, fost până acum un an în Ştefan cel Mare. Criza se explică prin faptul că s-a investit masiv în ultimii ani, dar fără rezultate competiţionale. În ultimul campionat, Dinamo a terminat pe locul 7, dar, graţie ajutorului venit dinspre Timişoara, care a câştigat la masa verde meciul cu Rapid, meci pierdut pe teren, a urcat pe locul 6, depăşindu-i pe giuleşteni.

Aşa şi-au asigurat prezenţa în Europa League. Cea mai importantă achiziţie a dinamoviştilor o reprezintă repatrierea tehnicianului Ioan Andone. Ca şi Rapid, Dinamo are datorii către clubul mamă, dar şi către Fisc. De asemenea, Dinamo a avut probleme şi cu plata baremelor arbitrilor în campionatul trecut. FC Timişoara ne obişnuise în ultima vreme cu achiziţii şi cu investiţii importante. În prezent, conturile echipei sunt blocate de Fisc, jucătorii au început să fie vânduţi: Gigel Bucur, Nibombe, Latovlevici, Cociş, Bonfim, iar lui Contra nu i se poate asigura un contract decent. A venit însă un antrenor sârb, Vladimir Petrovici, instalat până la blocarea conturilor. Patronul Marian Iancu invocă neplata din partea unor sponsori, de fapt autorităţi locale, obligate să-şi restrângă cheltuielile. O altă echipă, cu serioase probleme financiare şi cu datorii mari către stat este Universitatea Craiova. Şi oltenii au avut restanţe uriaşe către arbitri, dar par a fi depăşit greutăţile, o dată cu venirea antrenorului Aurel Ţicleanu şi achiziţionarea brazilianului David Lopes. De urmărit în ce măsură vor face faţă rigorilor Ligii 1 nou-promovatele debutante FCM Târgu Mureş şi Victoria Brăneşti, dar şi Universitatea Cluj sau Sportul Studenţesc.

×
Subiecte în articol: special observator stiri