x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Mutu a tăcut și a revenit

Mutu a tăcut și a revenit

de Adi Munteanu    |    23 Ian 2024   •   08:40
Mutu a tăcut și a revenit

Nici n-a reînceput bine sezonul că deja se vorbește de schimbarea antrenorilor. După prima etapă erau în pericol nu mai puțin de trei tehnicieni.

Andrea Mandorlini - CFR, Giovanni Costantino - FCU Craiova 1948 și Ivaylo Petev - CSU Craiova, au clacat chiar la primul meci din 2024, în condițiile în care CFR-ul juca cu ultima clasată, echipa lui Mititelu a condus cu 3-1 în Giulești, iar Știința lui Rotaru juca acasă cu Farul, echipă fără mulți titulari. Primul demis este, deocamdată, doar Mandorlini, însă atmosfera este incandescentă și la ambele echipe din Craiova.

Reluarea campionatului a venit cu câteva surprize care au provocat schimbări în fruntea clasamentului. Universitatea Craiova pare ieșită și în acest an din lupta la titlu, CFR Cluj s-a făcut de râs la Botoșani, în timp ce Rapid, așa cum se anticipa după campania de achiziții din această iarnă, pare singura care e în stare să lupte la titlu cu FCSB.

Revine Mutu

Primul sacrificat a fost Andrea Mandorlini de la CFR Cluj, demis pe drumul de întoarcere de la Botoșani. Patronul Ioan Varga n-a mai așteptat până la Cluj și l-a concediat la cald, „pe serpentinele din Pasul Tihuța”, glumeau fanii CFR-ului. „Se vede că suntem ardeleni. Gândim mai încet. Altfel, Varga l-ar fi pus pe italian să se întoarcă de la Botoșani la Cluj cu trenul sau cu autostopul”, au mai comentat ei.

Însă suporterii CFR-ului au o bănuială: „Jucătorii și Varga au «trântit» meciul ca să-l demită mai repede pe Mandorlini. Tare ciudat jocul. Parcă s-a jucat la vânzare. Marile ocazii, bara au din fost din greșeală, ei, de fapt, au vrut să fie mici ocazii, iar bara - un șut peste stadion. Au fost la un pas să o comită și să înscrie. Ce urma? Să-și dea și un autogol? Era evident încă din decembrie că patronul vrea să-l dea afară pe Mandorlini. Angajarea lui Mutu era de mai mult timp aranjată, dar nu apărea un motiv serios pentru demiterea italianului”, mai spun ei. 

La sosirea la CFR, Andrea Mandorlini a fost foarte apreciat de fani, sătui de jocul „plicticos” din „era Petrescu”. Însă ce n-au înțeles nici suporterii și nici Mandorlini a fost că jocul ultrapragmatic al lui Dan Petrescu nu se poate schimba peste noapte. Ar fi avut nevoie de un vestiar dispus să schimbe stilul de joc. Însă vestiarul i-a fost mai tot timpul ostil și s-a mărit tot mai mult prăpastia dintre ei. În plus, patronul Varga era tot mai mult cu gândul la aducerea lui Adrian Mutu, care căuta și el încă din noiembrie un motiv să plece de la Baku și să revină în Liga 1. „Astrele tot refuzau să se alinieze, așa că le-a aliniat Varga cu forța. Mutu este antrenorul CFR-ului imediat, exact ce a visat patronul”, au mai spus fanii din Gruia pe grupurile lor de comunicare online. De cealaltă parte, antrenorul italian iese pe plus. Lasă echipa pe locul 2, cel mai bun loc posibil în acest moment, având în vedere că FCSB e pe modul defilare în campionat, scapă de atmosfera tot mai ostilă din club și va pleca și cu o frumoasă sumă de bani, în jur de 300.000 de euro. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Ce mai poate face „Briliantul” în acest sezon

Părerea suporterilor CFR-ului este că Mandorlini trebuia demis. Promisiunea lui că va transforma jocul într-unul ofensiv și spectaculos nu avea cum să fie pusă în practică decât dacă schimba întreg lotul. Venirea lui Mutu nu poate schimba foarte multe în campionat. Nu cunoaște lotul de jucători, nu a făcut el pregătirea de iarnă și are următorul meci în câteva zile. Campionatul nu mai poate fi câștigat decât dacă FCSB se împiedică întruna ca să fie ajunsă din urmă, iar CFR nu pare capabilă să învingă tot până la final. Astfel, obiectivul principal pentru Adi Mutu este Cupa României, care duce din acest an în preliminariile Europa League, o variantă mult mai bună în comparație cu Conference League. În Cupă este principala favorită, a scăpat de FCSB, Rapid și de coșmarul Sepsi. I-a mai rămas doar Universitatea Craiova, și cu obiectiv Cupa, însă oltenii par într-o formă și mai rea.

Și „Craiovele” au probleme cu antrenorii

Dacă la Cluj s-au lămurit lucrurile și a fost schimbat antrenorul, la echipele din Craiova se mai așteaptă. Li s-a mai oferit o șansă băncilor tehnice, însă dacă Mititelu a explodat public imediat după înfrângerea din Giulești, la cealaltă Craiova conflictul și reproșurile au rămas deocamdată pe „silent”, patronul Mihai Rotaru s-a abținut până acum să iasă cu declarații în public. Totuși, atât Ivaylo Petev, cât și Giovanni Costantino sunt în pericol iminent de demitere, niciunul dintre ei nefiind în obiectiv. Universitatea este ieșită din lupta la titlu și este în pericol să rateze și în acest an a cupele europene. La echipa lui Mititelu visul era play-off-ul, acum tot mai îndepărtat, iar următorul meci FCU 1948 este la Constanța, cu Farul.

FC Botoșani a tulburat toate apele

Surpriza a venit exact de unde nu se aștepta nimeni. FC Botoșani a răsturnat toate pronosticurile și a complicat clasamentul atât la vârf, cât și în subsol. A schimbat antrenorul la Cluj și s-a apropiat la un punct de Dinamo, pe care „i-a cam băgat în ședință”. „Câinii”, în încercarea temerară de a scăpa de locul direct retrogradabil sperau să aducă sub ei o echipă de mai sus, Poli Iași sau Voluntari, dar s-a trezit cu suflul în ceafă al moldovenilor. Și, uitându-ne la programul celor două codașe, Botoșaniul ar avea meciuri mai abordabile decât Dinamo. Dacă mai adăugăm că și la Dinamo sunt nemulțumiri la adresa antrenorului, chiar și cu venirea unui fost mare jucător ca Andre Ayew situația nu se poate îmbunătăți peste noapte. O altă problemă la Dinamo este numărul prea mare de jucători străini, iar conducerea încearcă să mai scape de unii dintre ei. Însă aceștia sunt sub contract și doar o despărțire amiabilă este posibilă, altfel se vor trezi cu alte procese la TAS.

„Obiectivul lui Adrian Mutu este calificarea în cupele europene. Nu ar fi corect să-i cer să câștige titlul, ținând cont că este o distanță mare față de locul 1. Obiectivul e să mergem în Europa League. Dar dacă va lua titlul, îi transmit că va fi aici cum a fost Ferguson la Manchester United. Adică va sta mult, mult timp, ca să facem treabă împreună”.

Ioan Varga, acționar principal CFR Cluj

×
Subiecte în articol: mutu sezon surprize antrenor