x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern România, văzută din Luxemburg: Hagi, Dracula, cocaină şi orfani!

România, văzută din Luxemburg: Hagi, Dracula, cocaină şi orfani!

28 Mar 2011   •   14:08
România, văzută din Luxemburg: Hagi, Dracula, cocaină şi orfani!

Cotidianul luxemburghez Tageblatt prefaţează meciul cu România din grupa D a preliminariilor Euro 2012, făcând o analiză a situaţiei economice şi fotbalistice din ţară.

"Hagi, cocaina şi Valahia”, este titlul editorialului din publicaţia citată, care aminteşte de "Contele Dracula, cel mai faimos vampir din istoria literaturii, Gheorghe Hagi, mijlocaşul de geniu, şi Nicolae Ceauşescu, fostul tiran".

"România încă este considerată ruda săracă a Europei. Şi nu fără motiv: producţia naţională este printre cele mai scăzute din Comunitatea Europeană. Distanţa dintre bogaţi şi săraci în România este incredibil de mare. În Bucureşti e ceva obişnuit să vezi copii abandonaţi şi oameni de afaceri pretenţioşi. Românii încă simt şocul după dictatura lui Nicolae Ceauşescu. Între 1965 şi 1989, populaţia a suferit sub regimul stalinist. Ceauşescu a vrut să facă din România o naţiune sporită numeric, controlând până şi naşterile. Numeroşi orfani şi copii fără adăpost suferă încă efectele acestei politici. După revoluţia din 1989 au fost câţiva ani de haos, apoi a început reconstrucţia”, notează Tageblatt.

Cotidianul din Luxemburg trece apoi la fotbal. "Dar în vara lui 1994, aşa numita Generaţie de Aur a adus satisfacţii în ţara din Carpaţi. «Tricolorii» conduşi de playmakerul Hagi au ajuns sus la CM, cel mai bun rezultat din istoria naţionalei. Atunci, românii erau printre cele mai puternice echipe din Europa. Apoi a început decăderea. Au apărut totuşi o serie de jucători valoroşi, precum Chivu sau Mutu. Atacantul a fost în trecut suspendat pentru consum de cocaină şi pentru doping, fiind cruţat apoi datorită talentului excepţional, iar cifrele o ilustrează: 77 de goluri în Serie A. Impresionant. Mutu va fi liderul echipei şi în meciul cu Luxemburg, o generaţie a României nu lipsită de talent, dar fără rezultate în actuala campanie. Un pic mai sus decât echipa naţională se află echipele româneşti de club. Graţie investiţiilor, CFR Cluj a atras recent atenţia fotbalului european. Luxemburg va juca marţi în Valahia, la Piatra Neamţ, chiar la graniţa cu Republica Moldova", scrie sursa citată.

Echipa naţională a României, va întâlni, marţi, la Piatra Neamţ, de la ora 20:45, reprezentativa Luxemburgului, într-un meci din grupa a 4-a a preliminariilor Campionatului European din 2012.

×