x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Organizația criminală a fotbalului: 23 de arestări în cadrul unei anchete privind trucarea meciurilor

Organizația criminală a fotbalului: 23 de arestări în cadrul unei anchete privind trucarea meciurilor

de Redacția Jurnalul    |    31 Ian 2023   •   14:30
Organizația criminală a fotbalului: 23 de arestări în cadrul unei anchete privind trucarea meciurilor

Un număr de 23 de membri ai unui presupus sindicat de pariuri au fost arestați, fiind suspectați de trucarea unor meciuri de fotbal din Federația Regală Spaniolă de Fotbal, din Liga Națională din Gibraltar și din Liga Andorra, anunță marți Europol.

Printre cei arestați se numără mai mulți fotbaliști, suspectați că s-au folosit de poziția lor pentru a dirija rezultatul unor meciuri la care au participat.

Aceste arestări au avut loc în noiembrie 2022 în mai multe provincii spaniole - Badajoz, Cádiz, Ciudad Real, Córdoba, Tenerife și în orașul autonom Ceuta- și urmează arestării altor 21 de membri ai aceleiași organizații criminale în 2021.

Cunoscută sub numele de Operațiunea Conifera, această investigație privind meciurile trucate a fost efectuată de Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional) în cadrul unei operațiuni comune cu Europol și INTERPOL.

În total, treizeci de meciuri de fotbal sunt în prezent investigate în acest caz. Profiturile generate sunt estimate la peste o jumătate de milion de euro.

Anchetatorii au reușit să descopere, cu sprijinul Europol, cum funcționa acest sindicat de pariuri.

Organizația criminală a funcționat după un model de afaceri operațional de sus în jos. La vârful structurii infracționale se aflau cei doi lideri ai acestei grupări infracționale, care aveau legături strânse cu jucătorii de fotbal și cu personalul din culise. Intermediarii erau responsabili de coordonarea schemelor de trucare a meciurilor, în timp ce sportivii corupți furnizau informații confidențiale pentru a influența meciurile. Acest grup infracțional organizat se baza, de asemenea, pe persoane care plasau pariuri sportive la casele de pariuri și încasau premiile în bani, precum și pe o rețea de furnizori de identități pentru pariurile online pe meciurile trucate. Procurorii erau plătiți cu sume cuprinse între 4 000 și 24 000 de euro pentru fiecare cont online.

Infractorii au folosit mijloace de comunicare criptate pentru a evita detectarea de către poliție.

Centrul european de combatere a criminalității financiare și economice al Europol a furnizat o dezvoltare și o analiză continuă a informațiilor pentru a identifica diferitele ținte și activitatea infracțională a acestora. Un ofițer specializat a fost detașat în Spania pentru a oferi sprijin operațional și analitic la fața locului anchetatorilor naționali.

Europol dispune de o echipă de experți care colaborează cu autoritățile de aplicare a legii din întreaga UE pentru a identifica legăturile dintre meciurile suspecte și suspecți și pentru a descoperi grupurile de crimă organizată care orchestrează aceste fraude de milioane de euro împotriva sportului.

Cu sediul la Haga, în Țările de Jos, Europol sprijină cele 27 de state membre ale UE în lupta lor împotriva terorismului, a criminalității informatice și a altor forme grave de criminalitate organizată.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: meciuri trucate Spania arestari