x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Ori diseară, ori la anu'

Ori diseară, ori la anu'

de Adi Munteanu    |    17 Aug 2023   •   08:20
Ori diseară, ori la anu'

​​​​​​​Analizând participarea de până acum a echipelor noastre în această ediție a cupelor europene nu prea găsim momente cu care reprezentantele Ligii 1 să se poată lăuda. Un punct acasă și o repriză bunicică la Adana pentru CFR Cluj au adus eliminarea prematură din primul impact cu preliminariile.

Farul a început cu preliminariile Champions League. Două meciuri în care echipa lui Hagi a fost de nerecunoscut, iar dubla cu Sheriff Tiraspol a trimis Farul două trepte mai jos, direct în preliminariile Conference League. Au urmat cele două victorii norocoase cu Urartu și abia cu estonienii de la Flora Tallinn au arătat un joc mai apropiat de așteptările fanilor. FCSB s-a chinuit amarnic cu bulgarii de la ȚSKA Sofia 1948 și a trecut mai departe doar pe noroc și pe sclipirile de moment ale lui Coman și Djokovic. Când a dat de o nucă tare, norocul le-a surâs în sens invers, adică n-au încasat-o de la Nordsjaelland, că de marcat puteau juca încă o zi și tot nu reușeau să înscrie. De la Sepsi aveam cele mai mari așteptări după startul excelent de sezon. Nici la Sf. Gheorghe n-a mai continuat vraja și și-au complicat viața cu Aktobe pe teren propriu, lăsându-i pentru diseară doar varianta victoriei. Contabilizând prestația celor patru echipe în aceste preliminarii, CFR, Sepsi, FCSB și Farul au obținut, până acum 30 de puncte. Cum acestea se înjumătățesc în faza preliminariilor, România are deja 15 puncte. Nu este rău, în comparație cu alți ani, însă ar fi necesar ca ele să mai crească, dar pentru asta mai trebui acumulate victorii. Două chiar diseară, în Kazahstan și Danemarca.

Încă o seară decisivă pentru echipele noastre cu pretenții europene. FCSB și Sepsi au o singură variantă să meargă mai departe în play-off sau chiar grupele Conference League: victorii. Cum or fi ele, chinuite, norocoase, cu emoții, dar victorii să fie. Jocul prestat în prima manșă de Sepsi și FCSB nu a prea încărcat de optimism masa de suporteri care au umplut până la refuz stadioanele din Ghencea și Sf. Gheorghe, însă mai sunt 90 de minute. Clișeistic vorbind, „oricine poate învinge diseară”. Însă este clar că în ambele meciuri echipele noastre pornesc cu șansa a doua.

FCSB depinde doar de forma lui Coman

Plin de optimism, și invocând și Divinitatea, Gigi Becali este convins că echipa lui va trece mai departe fără nicio emoție: „Am scos untul din ei la București. Acolo o să scoatem și smântâna. Dacă vrea Bunul Dumnezeu le dăm acolo repede două-trei goluri, ca să stăm liniștiți”. Unde a văzut patronul FCSB că jucătorii lui au scos untul din danezi doar el poate spune. Ce s-a văzut pe teren a fost exact invers. Vicecampionii Danemarcei ne-au ascuns minute-n șir mingea, iar jocul de pase, posesia și siguranța apărării mai degrabă au năucit FCSB, necum invers. Mai mult, FCSB are câteva probleme de lot, dar și câteva probleme de formă sportivă a unor jucători. Va lipsi diseară Șut, accidentat, cel mai constant jucător din lot în ultima vreme, Edjouma se pregătește să părăsească echipa, David Miculescu nu este complet refăcut, Cordea este ieșit complet din formă, Compagno nu este jucat la potențialul lui și de multe ori face figurație pe teren, Vali Gheorghe a fost scos din lot, iar Octavian Popescu, mutat în banda dreaptă, se simte ca peștele pe uscat. Mai mult, se vede de oriunde lipsa de omogenitate a echipei, mai puțin din canapeaua de la Palat. Privind lotul pe care-l are la dispoziție Elias Charalambous, oricare formulă de echipă ar avea cel puțin două mâini moarte. Dar FCSB mai are o necunoscută: Vlad Chiricheș. Va gafa sau nu căpitanul naționalei? Cârcotașii spun mai mult: „de gafat, el va gafa cu siguranță. Întrebarea este când va gafa și dacă vom și încasa gol sau autogol din cauza lui”. De altfel, pe vremea când evolua la Sassuolo, în Italia, suporterii i-au sugerat antrenorului să mai introducă un portar în echipă, „Să ne apere de Chiricheș”.

Diseară FCSB va începe meciul cu ce are mai bun la dispoziție: Târnovanu - Pantea, Dawa, Chiricheș, Radunovic - Djokovic, Ovidiu Popescu, Olaru - Octavian Popescu, Băluță și Florinel Coman.

Meciul Nordsjaelland - FCSB va începe la ora 20.00.

Sepsi, revenire la pragmatism

Covăsnenii au și ei șansa lor diseară, însă e necesar să uite naivitățile de care au abuzat în meciul tur. Ștefănescu, Sanfrako, Cosmin Matei sau Rodriguez ar trebui să mai lase artificiile tehnice și să redevină pragmatici. Să nu uităm că faza premergătoare golului primit în tur cu Aktobe a avut la origine o combinație eșuată între Cosmin Matei și Dumitrescu, ei încercând un „un-doi” cu călcâiul.  O întrebare se învârte în jurul lui Varga, unul dintre golgheterii echipei. Până acum el a dat randament când a intrat din postura de rezervă. Ei bine, ar putea da același randament și ca titular? Sepsi are un „11” standard pe care doar o accidentare de ultim moment l-ar putea schimba: Niczuly - Ciobotaru, Ninaj, Bălașa, Dumitrescu - Păun, Alimi - Ștefănescu, Aganovic, Cosmin Matei - Sanfranko.

Meciul Aktobe - Sepsi este programat la ora 19.00.

 

„Il Luce” duce Giuleștiul în Europa

Din cauza războiului din Ucraina și a imposibilității desfășurării meciurilor internaționale la Kiev, Mircea Lucescu a decis ca partidele echipei sale, Dynamo Kiev, să se dispute în România, pe stadionul Rapidului. El renunțat să mai folosească Polonia ca țară-gazdă, așa cum s-a întâmplat anul trecut, din motive de distanță. El a și cantonat echipa în București încă de sâmbătă și a folosit, în principal, baza de antrenament a Rapidului. Mai mult, pe lângă numeroșii suporteri ucraineni refugiați în București, Dynamo Kiev va avea diseară și suportul galeriei Rapidului. Aceștia au declarat că-l vor susține pe Mircea Lucescu să treacă de Aris Salonic (grecii au câștigat partida tur cu 1-0). Bilete pentru meci s-au pus în vânzare doar la tribuna 1 și tribuna 2, așteptându-se ca peluza sud să fie ocupată de galeria rapidistă, iar peluza nord - de suporterii celor de la Aris. Prețul biletelor variază între 60 și 350 de lei (lojele VIP). Meciul începe la ora 20.00.

În cazul în care Dynamo Kiev se califică în play-off și, mai departe, în grupe, ea va disputa meciurile de pe teren propriu tot pe stadionul din Giulești.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: champions league meciuri