x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Pericolul de după victorie: să nu ajungem Gibraltarul Campionatului European. Noul obiectiv: locul 1 în grupă

Pericolul de după victorie: să nu ajungem Gibraltarul Campionatului European. Noul obiectiv: locul 1 în grupă

de Adi Munteanu    |    20 Noi 2023   •   08:40
Pericolul de după victorie: să nu ajungem Gibraltarul Campionatului European. Noul obiectiv: locul 1 în grupă
Sursa foto: Hepta

Suntem deja calificați, cu un meci înainte de finalul campaniei, suntem nenvinși, suntem liderii grupei și mai avem un meci acasă cu Elveția, și ea calificată. Avem două variante să rămânem pe locul 1, victorie sau egal, iar miza primului loc în grupa de calificare este foarte importantă: trimite România în urna a doua valorică la tragerea la sorți a grupelor de la EURO 2024. Locul 2 ne-ar așeza în ultima grupă valorică. Contează și moralul jucătorilor care ar câștiga grupa fără înfrângere, situație pe care nu și-a imaginat-o nici cel mai optimist suporter tricolor la începutul campaniei.

Selecționerul Edward Iordănescu a făcut ce-a făcut și a dus naționala la Campionatul European de anul viitor din Germania. Cum-necum, a reușit să mențină echipa neînvinsă, în ciuda unor jocuri dezamăgitoare în acest an, în care naționala a scăpat de înfrângeri cu mult noroc. Tot neașteptată a fost și prestația de sâmbătă contra Israelului, cea mai bună din acest sezon. Mulți microbiști s-au întrebat dacă meciul excelent făcut de tricolori este chiar meritul lui Edi Iordănescu sau jucătorii au luat jocul pe cont propriu, dincolo de indicațiile selecționerului. Cert este că în acest ultim meci România a prestat un fotbal aproape perfect, cum nu a mai făcut-o în această campanie de calificare, învingând principala contracandidată pentru EURO 2024.

Edi a țintit egalul în Ungaria

Formula de start a echipei contra  naționalei Israelului a arătat clar intenția defensivă a selecționerului. Cu cinci fundași, Iordănescu jr a sperat să nu luăm gol pentru că și un meci egal păstra distanța de patru puncte în fața Israelului, irecuperabilă, și ne califica de pe locul 2. Planurile au trebuit însă schimbate din mers în urma golului primit în minutul 2. „Apărarea beton” nici nu apucase să se lege bine la șireturi că scorul era deja 0-1. Ba chiar era să mai primească după două minute,  când portarul Horațiu Moldovan era s-o comită grav. De atunci însă echipa noastră a început să joace altceva. Cu totul altceva. Ceva nemaivăzut în mandatul lui Edward Iordănescu. Dacă ne aducem bine aminte, nici în mandatul lui Rădoi, nici în mandatul lui Contra. Spre surprinderea tuturor, se legau pasele, se specula orice greșeală a adversarilor, centrările și lansările lui Rațiu erau precise, combinațiile se legau frumos, nu se pierdea mingea. „O altă echipă. Se joacă altceva”, comentau și suporterii pe internet. Iar Rațiu a făcut un joc la fel de bun ca în meciul Rayo Vallecano - Real Madrid, când l-a anihilat pe Vinicius jr. Și tot el a produs și golul egalării, pe axa Rațiu-Drăguș-Pușcaș.

„Drăguș nu mai iese din echipă”

Prima surpriza plăcută a fost Denis Drăguș. La a doua selecție, „omul lui Șumudică de la Gaziantep” a dat impresia că e de-o viață la națională. S-a înțeles excelent cu Bancu, i-a corectat de multe ori inexactitățile și i-a acoperit spațiul când olteanul rămânea uitat în atac. De asemenea, are execuții. Două bare. La prima a ieșit golul lui Pușcaș, la a doua marea ratare a lui Ianis Hagi. De fapt, Drăguș a avut o prestație excelentă în cele 65 de minute cât a jucat. A fost înlocuit cu Florinel Coman, care a avut un joc sub cel al lui Drăguș. De altfel, suporterii naționalei au și tras concluzia că Drăguș a pus stăpânire pe postul de titular în extremă stângă. „Denis Drăguș e peste Coman, Mitriță sau Mihăilă. Nu-l mai scoate nimeni din echipă”, comentau aceștia.

Pușcaș a marcat la națională după mai bine de un an

Scriam la anunțarea lotului pentru meciurile cu Israel și Elveția că aducerea la lot a lui Pușcaș s-ar justifica doar din superstiția lui Edi Iordănescu, norocos doar când este contra curentului. I-a ieșit. Nimeni nu-l vedea pe Pușcaș titular în fața lui Denis Alibec, așa cum nimeni nu-l vedea pe bancă pe Florinel Coman, iar pe Drăguș pe teren din primul minut. Ei bine, atât Drăguș, cât și Pușcaș au fost decisivi. Ce-o fi fost, inspirație sau superstiție, nu știm, însă Iordănescu jr a ales cartea câștigătoare. La fel i-a ieșit în Elveția cu schimbările din finalul meciului cu Moruțan și Mihăilă.

Hagi a repetat primul lui gol din Scoția, șut cu dreptul, gol cu stângul

Trebuia să vină și momentul lui Ianis Hagi. A jucat mai bine ca în alte meciuri la națională. A colaborat bine cu Rațiu, s-a implicat în combinații cu Răzvan Marin, Stanciu și Pușcaș. A folosit ambele picioare la golul marcat în minutul 63, un prim șut cu dreptul, apoi, din respingere, șut imparabil cu stângul, reușită identică cu primul lui gol marcat în Scoția, la Glasgow Rangers. Însă a avut noroc la acel gol. Edi Iordănescu se pregătea să-l schimbe cu Florinel Coman, însă pentru că jocul nu s-a oprit, faza a continuat și s-a finalizat cu golul marcat de Ianis. Surprinzător, în ciuda reușitei lui, el tot a fost schimbat.

Locul 1 = urna 2, locul 2 = urna 4

Deci calificați la EURO 2024 suntem. Acum rămâne de aflat în ce urnă valorică vom fi. UEFA a anunțat că amplasarea în urne nu ține cont de istoric sau de coeficienți, ci doar de prestația din actuala campanie de calificare. Astfel, câștigătoarele grupelor vor fi plasate în ordinea punctajelor în primele urne valorice. Urmează, tot în ordinea punctajelor, echipele de pe locul 2 în urnele 3 și 4. În prima urnă și cap de serie numărul 1 este Germania, în calitate de țară-gazdă. Urmează Portugalia, Franța Anglia, Austria și Spania în urna 1, Danemarca, Ungaria Albania, România și Belgia (cel mai bun loc 2) în urna 2, Scoția, Olanda, Croația, Italia, Serbia și Slovenia în urna 3, și, în urna 4, Slovacia, Cehia și Elveția. În ultima urnă valorică se vor mai adăuga trei echipe în urma barajelor din Liga Națiunilor. Aici, Israelul va mai avea o șansă să ajungă la EURO.

Această repartizare se poate schimba însă în ultima etapă, iar mâine România nu trebuie să piardă cu Elveția. Un egal sau o victorie, naționala noastră ne menține pe locul 1 și implicit în urna 2. O înfrângere contra elvețienilor îi trimite pe ei în urna 2, în timp ce noi vom pica în urna 4. Totuși nu este o mare diferență între cele două situații. În ambele cazuri putem prinde o grupă de foc la EURO cu Germania sau Franța din urna 1 și Olanda sau Italia din urna 3. La fel de bine putem prinde o grupă mai accesibilă, cu Austria, Slovenia sau Scoția. „Să vedem dacă norocul familiei Iordănescu mai funcționează. La ce grupă ușoară am avut în calificări și la ce noroc are Tata Puiu, să vezi că nu picăm nici cu Franța, nici cu Germania, nici cu Anglia, nici cu Spania, nici cu Olanda. Că altfel, cu echipele astea o pățim ca la rugby de ne bat la scor și ajungem Gibraltarul turneului final”, mai comentează suporterii naționalei.

Ceremonia tragerii la sorți pentru grupele de la turneul final va avea loc pe 2 decembrie la Hamburg, însă ultimele trei participante vor fi stabilite în primăvară.

 

Arena Națională va fi plină ochi mâine, cu Elveția

Suporterii naționalei vor avea mâine momente de bucurie pe Arena Națională, indiferent de scor și va fi pentru prima oară de la Generația de Aur când vor sărbători alături de echipă calificarea la un turneu final. Și tot de pe vremea generației lui Hagi și Popescu echipa națională n-a mai fost deja calificată înaintea ultimului meci. Astfel,că cei peste 50.000 de spectatori care vin la sigur la stadion au sărbătoarea garantată. De asemenea, dacă echipa iese și neînvinsă de pe teren, bucuria va fi cu atât mai mare: calificare fără înfrângere și locul 1 în grupă.

Petrecere după, la Piața Universității

Surse din Federație ne-au spus că s-au făcut demersuri la Primăria Capitalei pentru aprobarea montării unei scene la Piața Universității pentru sărbătorirea calificării după meci. De asemenea s-au făcut deja demersuri ca metroul să aibă program prelungit, astfel că prezența în centrul Capitalei va fi foarte numeroasă. Un astfel de eveniment este o premieră pentru componenții actualului lot al naționalei. „Mereu mi-am dorit să iasă lumea în stradă pentru echipă. Am văzut la tata, am visat să se întâmple și cu mine. Acum acest vis se va împlini. Aveam mare nevoie de această calificare. Am meritat-o. Am obținut-o. Am luptat mult pentru ea. Mă bucur că mi-am revenit și după accidentare. Pot spune că am avut un an bun și eu, personal, cât și echipa națională. Dacă adăugăm că mulți din actualii componenți suntem din echipa care în 2019 am fost semifinaliști la turneul U21 din Italia... poate însemna că suntem o generație bună”, a declarat, extrem de fericit, Ianis Hagi.

 

×
Subiecte în articol: Edward Iordănescu EURO 2024 Israel