x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international FIFA începe discuțiile pentru alternative la planul bienal al Cupei Mondiale

FIFA începe discuțiile pentru alternative la planul bienal al Cupei Mondiale

29 Mar 2022   •   23:00
FIFA începe discuțiile pentru alternative la planul bienal al Cupei Mondiale

Planurile puternic contestate ale FIFA de a organiza Cupa Mondială o dată la doi ani nu se află pe agenda congresului din această săptămână, ci discuțiile se vor concentra pe propuneri alternative, au declarat surse pentru Reuters.

În timp ce delegații FIFA vor asculta o actualizare a consultărilor privind modificările aduse calendarului meciurilor internaționale, controversata propunere de a organiza Cupa Mondială o dată la doi ani, în loc de rotația actuală de patru ani, nu va fi supusă la vot.

Planul privind Cupa Mondială, propus de șeful departamentului de dezvoltare globală a fotbalului din cadrul FIFA, Arsene Wenger, și susținut de președintele Gianni Infantino, s-a lovit de o opoziție puternică din partea UEFA și a celor mai importante cluburi europene.

Congresul de joi de la Doha a fost văzut ca o potențială bătălie decisivă pentru această idee, însă marți Nasser Al-Khelaifi, președintele Asociației Europene a Cluburilor, a declarat că nu este surprins de absența acesteia de pe ordinea de zi.

„Pentru noi nu este o idee, practic, așa că nu credem că trebuie să o discutăm... nu există pentru noi. Cred că nu pot fi mai clar", a declarat qatarezul, care este și președintele lui Paris S.t Germain.

Organismul care guvernează fotbalul mondial, FIFA, spune că discuțiile continuă în legătură cu planurile lui Wenger de a reforma calendarul, care stabilește turneele și meciurile care au loc pe parcursul sezonului. Actualul acord privind calendarul expiră în 2024.

Surse au declarat pentru Reuters că, după ce s-au opus cu fermitate planului bienal, oficialii europeni sunt acum implicați în discuțiile mai ample privind calendarul, care se așteaptă să se intensifice în această săptămână în contexte informale.

"Există o altă stare de spirit acum, lucrurile s-au îmbunătățit între UEFA și FIFA", a declarat o sursă din fotbalul mondial.

La începutul acestei luni, președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a sugerat că FIFA a renunțat acum la ideea lui Wenger.

„O Cupă Mondială bienală este un no go pentru toată lumea din fotbal. Mă bucur că și FIFA și-a dat seama de acest lucru", a declarat Ceferin.

„Avem discuții, dar, în ceea ce mă privește, o Cupă Mondială bienală este exclusă. Sunt sigur că vom ajunge la o soluție cu FIFA în curând".

Victor Montagliani, președintele CONCACAF, care guvernează fotbalul în America de Nord, America Centrală și Caraibe, a lansat ideea de a organiza un alt turneu în intervalul prevăzut pentru Cupa Mondială suplimentară.

Montagliani, care este, de asemenea, vicepreședinte al FIFA, a sugerat că o soluție ar putea fi fie un turneu bazat oarecum pe vechea Cupă a Confederațiilor, care nu a mai fost organizată din 2017, fie o versiune globală a formatului Ligii Națiunilor, folosită de UEFA și CONCACAF.

Cupa Confederațiilor avea loc o dată la patru ani, înaintea Cupei Mondiale, iar la turneul de opt națiuni participau fiecare dintre câștigătoarele campionatelor continentale, cum ar fi Euro și Copa America, alături de deținătoarea Cupei Mondiale și țara gazdă.

Deși nu era considerat un turneu major în Europa, era popular în alte părți, iar unele surse au declarat că unele discuții s-au concentrat pe un format eliminatoriu cu 16 echipe.

Formatul Ligii Națiunilor a fost creat ca o alternativă la meciurile amicale din Europa și CONCACAF, iar una dintre ideile în discuție, au declarat sursele, a fost „globalizarea" competiției cu finale scurte, asemănătoare modului în care a funcționat "Final Four" al UEFA.

Următoarea ediție a Cupei Mondiale va avea loc în Qatar, începând din noiembrie, iar tragerea la sorți a turneului va avea loc vineri, la Doha.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: fifa