x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Hagi, Popescu și Craioveanu, la „Gala Stoicikov 50 de ani”

Hagi, Popescu și Craioveanu, la „Gala Stoicikov 50 de ani”

21 Mai 2016   •   10:00
Hagi, Popescu și Craioveanu, la „Gala Stoicikov 50 de ani”

 Foştii internaţionali români Gheorghe Hagi, Gică Popescu şi Gheorghe Craioveanu s-au numărat printre vedetele care au luat parte la meciul de gală organizat de fostul căpitan al selecţionatei de fotbal a Bulgariei, Hristo Stoicikov, pentru a marca împlinirea vârstei de 50 de ani, vineri la Sofia, în prezenţa a 40.000 de spectatori. 

Partida a avut loc însă în ziua aniversării primei victorii în Liga Campionilor a echipei spaniolei FC Barcelona, la care a evoluat Stoicikov, ziua de naştere a celebrului fotbalist bulgar fiind în data de 8 februarie, precizează AFP. 

Pe 20 mai 1992, FC Barcelona, antrenată pe atunci de regretatul Johan Cruyff, decedat anul acesta în urma unui cancer pulmonar, a câştigat pentru prima oară în istoria sa cea mai importantă competiţie continentală intercluburi, printre eroii acestui succes istoric numărându-se şi Stoicikov. Cu ochii în lacrimi, bulgarul i-a adus un vibrant omagiu "Olandezului zburător", creatorul fotbalului total. 

La meciul de vineri, în care o selecţionată a jucătorilor străini a jucat împotriva unei echipe compuse în principal din fotbalişti bulgari, au mai fost prezenţi pe gazon, printre alţii, francezii Jean-Pierre Papin şi Ludovic Giuly, italianul Paolo şi spaniolul Jose-Mari Bakero, alături de bulgarii Dimităr Berbatov, Martin Petrov şi Krasimir Balakov. 

Echipa lui Stoicikov a câştigat partida cu scorul de 4-1, graţie golurilor lui Balakov, Berbatov, Petrov şi sărbătoritului serii, în timp ce Ludovic Giuly a salvat onoarea străinilor. 

Hristo Stoicikov, unul dintre cei mai mari jucători din istoria fotbalului bulgar, şi-a început cariera la ŢSKA Sofia, în 1985. El a devenit cel mai bun marcator european chiar la primul său sezon ca jucător profesionist, cu 38 de goluri marcate în 30 de meciuri. 

În 1990 a fost recrutat de FC Barcelona, cu care a câştigat de patru ori consecutiv campionatul Spaniei, între 1991 şi 1994, precum şi Cupa Campionilor, în 1992. 

La Cupa Mondială din 1994, Stoicikov a fost cel mai bun marcator al competiţiei, cu şase goluri, după ce a condus naţionala bulgară până în semifinale. 

Miercuri, la Sofia, Hristo Stoicikov a fost desemnat campion al UNESCO pentru sport, datorită angajamentului său în ajutorarea copiilor şi a contribuţiei la eradicarea rasismului din sport. 
 

 

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: gala stoicikov hagi popescu craioveanu