x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Invingatoarea ia 15,5 milioane de euro

Invingatoarea ia 15,5 milioane de euro

05 Iun 2006   •   00:00
Invingatoarea ia 15,5 milioane de euro

Cele 32 de echipe calificate nu vor juca la Cupa Mondiala din Germania doar pentru glorie, ci si pentru sume de bani frumusele. Astfel, participantele isi vor imparti aproximativ 190 de milioane de euro, invingatoarea urmand sa primeasca felia cea mai mare: 15,5 milioane de euro.

SUME. Echipele eliminate in faza grupelor, 16 la numar, vor incasa fiecare cate 3,79 de milioane de euro doar pentru ca au jucat la turneul final. Cele opt echipe care vor parasi competitia dupa optimi se vor alege cu cate 5,38 milioane de euro, iar reprezentativele eliminate in sferturile de finala isi vor rotunji contul cu 7,28 de milioane de euro fiecare. Locurile 3 si 4 vor primi cate 13,61 de milioane de euro, iar finalista va avea buzunarul mai plin cu 14,24 milioane de euro.

BONUSURI. Pe langa sumele oferite de FIFA, fiecare federatie nationala a decis sa acorde prime substantiale pentru atingerea anumitor obiective. Jucatorii tarii-gazda, Germania, vor primi cate 300.000 de euro daca vor castiga titlul mondial. Aceasta prima-record este de trei ori mai mare decat aceea de acum patru ani, cand nemtii aveau promisi cate 92.000 de euro. La randul lor, fotbalistii portughezi vor incasa cate 275.000 de euro daca vor cuceri trofeul, iar francezii - cate 240.000. Si mexicanii au stabilite prime pentru acest obiectiv: cate 198.000 de euro. In schimb, ghanezii isi cunosc lungul nasului, asa ca nu vor oferi decat bonusuri de victorie la fiecare meci, 20.000 de euro de persoana.

Povestea unui esec


Pentru Dorinel Munteanu (dreapta) a fost ultima lui campanie de calificare
Inceput in august 2004, cu un 2-1 in Giulesti, impotriva Finlandei, parcursul Romaniei in preliminariile CM 2006 a fost dominat de inconstanta.

IORDANESCU. Adrian Mutu a fost omul decisiv pentru primele doua partide ale trupei pregatite de Anghel Iordanescu. El puncta in cele doua victorii simetrice, 2-1, cu Finlanda si Macedonia. Cu noua puncte in clasament, dupa excursia din Andorra, 5-1, tricolorii s-au prezentat, la 9 octombrie, la Praga, pentru prima inclestare grea, cu Cehia. Dupa 90 de minute slabe, bifam primul esec, 0-1. Ne bazam insa pe trei puncte la Erevan, dar la 17 noiembrie Romania reusea doar un 1-1 cu Armenia. Semiesecul atragea cu sine debarcarea lui Anghel Iordanescu.

PITURCA. Sperantele echipei preluate de Victor Piturca au fost naruite in martie 2005, cand Olanda ne administra un sec 2-0 la Bucuresti. Chiar daca peste doar patru zile invingeam Macedonia la Skopje, scor 2-1, la 4 iunie, la Rotterdam, am facut din nou dovada neputintei, pierzand cu 2-0. Am asteptat jocul rezultatelor indirecte pentru a spera la un loc de baraj. Dupa un sec 3-0 cu armenii, a urmat cel mai bun meci din preliminarii si o victorie de prestigiu, 2-0 la Constanta cu Cehia. Am invins apoi Finlanda, 1-0, dar din pacate, si cehii au castigat la Helsinki, tricolorii terminand grupa pe locul 3.
×
Subiecte în articol: milioane mondial 2006