x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Italia sopra tutti!

Italia sopra tutti!

de Dragos Stoica    |    11 Iul 2006   •   00:00
Italia sopra tutti!

Aproape alungati de acasa dupa izbucnirea scandalului meciurilor trucate, italienii se intorc precum vechii romani. Plini de aur, faima si notorietate, si cu un al patrulea titlu de campioana mondiala pentru "squadra azzura", dupa ce au invins Franta la penaltyurile de departajare.

Corespondenta din Berlin
Aproape alungati de acasa dupa izbucnirea scandalului meciurilor trucate, italienii se intorc precum vechii romani. Plini de aur, faima si notorietate, si cu un al patrulea titlu de campioana mondiala pentru "squadra azzura", dupa ce au invins Franta la penaltyurile de departajare.

Italia este noua campioana mondiala. Pentru a patra oara in istoria reprezentativei din "Cizma", cel mai important trofeu din fotbalul planetar poposeste la Roma, peninsularii devenind astfel cea mai titrata selectionata nationala din Europa.

RAZBUNARE. Daca in urma cu 12 ani loteria penalty-urilor avea sa aduca infrangerea Italiei in fata Braziliei, ramanand de antologie ratarea lui Roberto Baggio, de aceasta data loviturile de departajare au fost alaturi de trupa lui Marcello Lippi. Rand pe rand, contra Frantei au marcat de la punctul cu var Pirlo, Materazzi, De Rossi, Del Piero si Fabio Grosso, in timp ce pentru adversari au transformat Wiltord, Abidal si Sagnol, iar Trezeguet a ratat cea de-a doua lovitura a echipei sale, nimerind transversala. Ar fi fost greu de spus cine ar fi castigat, daca nu venea minutul 109, cu gestul stupid facut de marele fotbalist francez, care, dupa un conflict cu Materazzi, a pus capat carierei intr-un mod nefericit si poate nemeritat, lasandu-si echipa in inferioritate exact cand Italia dadea semne de suferinta.

SUSTINERE. Desi se poate specula ideea ca izbucnirea sa nervoasa i-a costat pe francezi chiar titlul mondial, nimeni nu i-a reprosat nimic lui Zidane, bine stiut fiind faptul ca reprezentativa lui Raymond Domenech a ajuns pana in finala in mare masura datorita acestuia. "Sunt mandru ca am avut sansa sa evoluez alaturi de un fotbalist ca Zidane. Lumea ar trebui sa-l tina minte ca pe un jucator care, la 34 de ani, a facut un turneu final absolut fantastic. E mare pacat ca nu am putut cuceri Cupa Mondiala, dar se mai intampla asemenea lucruri. In ceea ce ma priveste, nu prea am avut noroc la aceasta editie a CM. La penalty am asezat bine mingea, dar n-a fost sa fie. Cred totusi ca a fost una dintre cele mai bune finale din intreaga istorie a CM", a declarat dupa meci David Trezeguet.

FERICIRE. Transformarea celui de-al cincilea penalty de catre Fabio Grosso a aruncat in aer "squadra azzura", Roma si restul Italiei. "Nu pot sa cred! Parca am cucerit un alt trofeu, inca nu-mi vine usor sa spun ca sunt campion mondial! Oricum, daca Grosso nu marca, cu siguranta as fi aparat eu cel de-al cincilea penalty al Frantei", a afirmat, pe gazon, portarul Gianluigi Buffon. Francesco Totti a recunoscut ca si Franta ar fi putut invinge: "E o performanta uriasa in primul rand pentru ca facem istorie pentru Italia, care a ajuns la al patrulea titlu mondial. Cred insa ca ambele echipe au jucat la fel de bine si de frumos si oricine ar fi fost indreptatit sa castige".

ZIDANE, ALES CEL MAI BUN JUCATOR
Vedeta franceza Zinedine Zidane (stanga) a castigat titlul de cel mai bun fotbalist al competitiei, intrunind majoritatea voturilor exprimate de ziaristii prezenti la finala. Pe locul doi s-a situat italianul Cannavaro. Pe trei s-a clasat Pirlo. Cel mai bun portar al CM a fost Buffon, in timp ce Portugalia a fost considerata cea mai spectaculoasa echipa. Golgeterul Cupei Mondiale a ramas germanul Klose, cu 5 goluri, urmat de argentinianul Crespo si brazilianul Ronaldo, ambii cate trei reusite.

5.000 DE EURO
Daca in cursul zile de sambata, un bilet la marea finala valora in jur de 1.500 de euro la piata neagra, cu cateva ore inaintea confruntarii de duminica preturile au explodat. Astfel, pe strazile din jurul arenei sute sau poate mii de suporteri au platit chiar si fabuloasa suma de 5.000 de euro pentru a-si putea sustine idolii pe Olimpiastadion. De peste opt ori fata de cel mai scump bilet al carui pret oficial era de 600 de euro. Chiar si cele mai ieftine tichete, care costau 120 de euro, s-au vandut cu 1.400 de euro.
VIP-URI
Tribuna oficiala a arenei olimpice din Berlin a gemut duminica seara de personalitati marcante. Alaturi de presedintii Italiei si Frantei, Giorgio Napolitano si Jacques Chirac, s-au aflat cancelarul german Angela Merkel, Jos... Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, fostul presedinte american Bill Clinton, printul Albert de Monaco, secretarul general ONU, Kofi Annan, presedintele Africii de Sud, Thabo Mbeki, Pele si fostul presedinte FIFA, Joao Havelange.

INCREDERE
"Am stiut ca vom triumfa dupa ce am eliminat Germania, la Dortmund, in fata unui stadion aproape complet ostil si extrem de vulcanic. Acolo mi-am dat seama definitiv ca vom iesi campioni mondiali. Contra Frantei, a fost intr-adevar un meci special, cu mult consum nervos, dar am stiut sa ne atingem scopul"
Marcello Lippi
selectioner Italia
FRUSTRARE
"Fotbalul poate totusi avea din cand in cand niste reguli crude. Ne-am pregatit ca sa fim cei mai buni si duminica, pe teren, am fost. Simt o mare dezamagire, mai ales pentru ce i s-a intamplat lui Zizou. Jucatorul meciului n-ar trebui sa fie Pirlo, ci Materazzi, pentru ca el l-a eliminat pe Zinedine"
Raymond Domenech
selectioner Franta
EMOTIONANT
"Inainte de meci i-am spus fiului meu ca va dormi cu trofeul cand ma intorc acasa. Aceasta victorie este un punct de reper pentru carierele noastre si e mult mai frumoasa dupa tot scandalul din fotbalul italian"
Fabio Cannavaro
capitan Italia

DRAMA. Suporterii francezi nu si-au putut stapani lacrimile dupa infrangerea la penalty-uri a trupei lui Domenech
INGROPATI. Ingeniosii fani italieni au folosit un sicriu vopsit in culorile steagului Frantei pentru a-si savura succesul
×
Subiecte în articol: italia mondial 2006