x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Organizarea Cupei Mondiale suscită discuții aprinse. UEFA este nemulțumită

Organizarea Cupei Mondiale suscită discuții aprinse. UEFA este nemulțumită

23 Sep 2021   •   13:12
Organizarea Cupei Mondiale suscită discuții aprinse. UEFA este nemulțumită
Sursa foto: pixabay.com

Promovarea de către FIFA a Cupei Mondiale la o distanță de doi ani suscită nemulțumirea UEFA, forul de conducere a fotbalului european. UEFA cere astfel o "consultare autentică" cu privire la reforma calendarului meciurilor internaționale.

FIFA realizează un studiu de fezabilitate privind organizarea Cupei Mondiale odată la doi ani, o schimbare față de actualul ciclu de patru ani, și nu a făcut un secret din dorința sa de a trece la un astfel de format.

Arsene Wenger, fostul antrenor al lui Arsenal, care este acum șeful FIFA pentru dezvoltarea globală a fotbalului, a declarat luna aceasta că este "100% convins" de oportunitatea acestei schimbări.

"UEFA este dezamăgită de metodologia adoptată, care a dus până acum la comunicarea și promovarea în mod deschis a unor proiecte radicale de reformă, înainte de a i se fi oferit, alături de alte părți interesate, șansa de a participa la orice reuniune de consultare", a declarat UEFA într-un comunicat.

UEFA a precizat că există numeroase îngrijorări cu privire la impactul unei astfel de schimbări, printre care "diluarea" valorii Cupei Mondiale, riscul ca jucătorii să fie suprasolicitați și ca fotbalul feminin să sufere de pe urma turneelor anuale masculine.

"Acestea sunt doar câteva dintre îngrijorările serioase pe care propunerea FIFA le provoacă la prima vedere și nu pot fi risipite pur și simplu cu sloganuri promoționale nefondate privind presupusele beneficii ale unui calendar mai stufos pentru turneele finale", se mai arată în declarație.

UEFA a precizat că a solicitat, la 14 septembrie, o întâlnire cu FIFA și cu cele 55 de asociații europene membre, dar nu a primit încă un răspuns.

FIFA nu a răspuns imediat la solicitarea de a comenta declarațiile din comunicat, menționează Reuters.

Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a avertizat luna aceasta cu privire la un posibil boicot european al Cupei Mondiale dacă planurile FIFA vor continua.

"Putem decide să nu luăm parte la ea", a declarat Ceferin pentru publicația The Times.

"Din câte știu eu, sud-americanii sunt pe aceeași lungime de undă. Așa că mult noroc cu o astfel de Cupă Mondială.”

"Cred că nu se va întâmpla niciodată, deoarece este atât de mult împotriva principiilor de bază ale fotbalului.”, a mai declarat Ceferin.

Mediafax

×
Subiecte în articol: cupa mondială fotbal