x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international (P) ANALIZĂ Se vede Liga Campionilor pentru FCSB! » 7 calificări din 7 obținute de roș-albaștri după un egal în deplasare în epoca lui Gigi Becali

(P) ANALIZĂ Se vede Liga Campionilor pentru FCSB! » 7 calificări din 7 obținute de roș-albaștri după un egal în deplasare în epoca lui Gigi Becali

12 Aug 2024   •   17:45
(P) ANALIZĂ Se vede Liga Campionilor pentru FCSB! » 7 calificări din 7 obținute de roș-albaștri după un egal în deplasare în epoca lui Gigi Becali
Sursa foto: AdobeStock

​​​​​​​FCSB a obținut un egal prețios, 1-1, în prima manșă a turul 3 preliminar, în fața unui adversar redutabil: Sparta Praga. Istoria, cel puțin cea din era „Gigi Becali”, e categorică: echipa latifundiarului s-a calificat de fiecare dată după ce a reușit un egal în deplasarea din prima manșă, iar adversarii au fost redutabili.

La începutul periplului din preliminariile Champions League 2024/25, scepticismul prima atunci când se analizau șansele unei eventuale calificări în grupele competiției-regină. Acum, când pare că mai e un pas și jumătate până la borcanul cu miere oferit de UEFA, campioana României are și un aliat important, care nu lasă loc de interpretări: istoria.

Doar Standard Liege i-a dat emoții

Este al 21-lea sezon de când Gigi Becali s-a înscăunat patron al celei mai galonate echipe din România. Că apelativul a fost Steaua, cum s-a întâmplat până în urmă cu 7 ani, sau FCSB, așa cum instanțele de judecată au decis, trupa roș-albastră a fost până nu demult locomotiva fotbalului românesc în Europa.

 

În tot acest timp, echipa roș-albastră a jucat în aproape fiecare sezon preliminarii în fotbalul european. De cele mai multe ori, în Liga Campionilor, dar și în Europa League sau Conference. În intervalul de 21 de ani, s-a întâmplat de șapte ori ca echipa pregătită acum de Elias Charalambous să remizeze în prima manșă în deplasare.

 

Și, de fiecare dată, roș-albaștrii s-au calificat, de cele mai multe ori fără mari emoții. În cele șapte manșe retur, palmaresul este implacabil: șapte victorii din șapte, deși în anumite situații și un egal ar fi fost îndeajuns, iar golaverajul este categoric - 15-4.

 

Singura situație în care trupa lui Becali a fost condusă în cele șapte întâlniri a fost chiar la prima calificare în grupele Ligii Campionilor, cu Standard. Atunci, după 2-2 în tur, belgienii au deschis scorul pe „Lia Manoliu”, dar „dubla” lui Vali Badea a ajutat-o pe Steaua să joace meciuri de Champions League după zece ani de absență.

 

Interesant este că deși vorbim de șapte meciuri tur în care a terminat la egalitate în deplasare, echipa roș-albastră a înregistrat un singur 1-1 în toată această înșiruire. Coincidență sau nu, asta s-a întamplat tot contra Spartei Praga, într-o „dublă” decisă magistral de Nicolae Stanciu, marcatorul tuturor celor trei goluri ale românilor.

Pronosticuri Champions League: FCSB nu e favorită la pariuri!

În ciuda unei prestații cel puțin decente la Praga, se pare că echipa campioană nu i-a convins pe bookmakeri. La deschiderea piețelor, FCSB avea o cotă de 1,72 pentru 1X, adică să nu piardă, conform BetBrain. În plus, cota pentru calificare este de 2,15, față de doar 1,65 cât are Sparta Praga.

 

Strategii la pariuri se pot face și în jurul golurilor marcate. De exemplu, pentru minimum trei goluri în meci, cota maximă este de 1,95, în timp ce o partidă cu reușite de ambele părți este cotată la 1,85.

 

Un lucru este cert: conform trendului istoric, care include într-o mare măsură doar rezultate din Champions League, FCSB ar trebui să nu aibă emoții.

 

Iată mai jos rezultatele din „dublele” în care Steaua/FCSB a obținut un egal în deplasarea din prima manșă, dar și marcatorii și titularii din manșele retur:

 

2005/06 - Liga Campionilor, turul 2 preliminar

Steaua - Shelbourne 4-1 (Nicoliță ‘18, Iacob ‘27, Diniță ‘61, Oprița ‘90+4 - pen.)

(în tur: 0-0)

 

Steaua: Khamutovski - Ogăraru, Baciu, Ghionea, Neșu - Rădoi, Lovin - Nicoliță, Dică, Boștină - Iacob. Antrenor: Oleg Protasov

 

Ce a făcut mai departe?

A pierdut calificarea în grupele Ligii Campionilor cu Rosenborg (1-1 acasă și 2-3 în deplasare), dar ajunsă în Cupa UEFA, a avut un traseu istoric, sfârșit cu semifinala dramatică pierdută cu Middlesbrough.

 

+++++++++++

 

2006/07 - Liga Campionilor, turul 3 preliminar

Steaua - Standard Liege 2-1 (V. Badea ‘35, ‘51)

(în tur: 2-2)

 

Steaua: Carlos - P. Marin, Goian, Baciu, Neșu - Lovin, Paraschiv - Nicoliță, Dică, Cristocea - Iacob. Antrenor: Cosmin Olăroiu.

 

Ce a făcut mai departe?

S-a calificat în grupele Ligii Campionilor, unde a făcut 5 puncte într-o grupă cu Real Madrid, Lyon și Dinamo Kiev, iar apoi a pierdut în șaisprezecimile Cupei UEFA, cu Sevilla.

 

+++++++++++

 

2007/08 - Liga Campionilor, turul 3 preliminar

Steaua - Bate Borisov 2-0 (Zaharia ‘12, Neaga ‘54)

(în tur: 2-2)

 

Steaua: Zapata - P. Marin, Goian, Rada, Neșu - Ov. Petre, Lovin - Nicoliță, Dică, Neaga - Zaharia. Antrenor: Gheorghe Hagi.

 

Ce a făcut mai departe?

S-a calificat în grupele Ligii Campionilor, unde a făcut un singur punct și a terminat ultima o grupă cu Arsenal, Sevilla și Slavia Praga.

 

+++++++++++

 

2008/09 - Liga Campionilor, turul 3 preliminar

Steaua - Galatasaray 1-0 (Nicoliță ‘57)

(în tur: 2-2)

 

Steaua: Zapata - P. Marin, Goian, Rădoi, Neșu - Ov. Petre, Lovin - Nicoliță, D. Moreno, Toja - Arthuro. Antrenor: Marius Lăcătuș.

 

Ce a făcut mai departe?

S-a calificat în grupele Ligii Campionilor, unde a făcut un singur punct într-o grupă cu Bayern Munchen, Lyon și Fiorentina.

 

+++++++++++

 

2014/15 - Liga Campionilor, turul 3 preliminar

Steaua - Aktobe 2-1 (Chipciu ‘3, Stanciu ‘39)

(în tur: 2-2)

 

Steaua: Arlauskis - Râpă, Szukala, Varela, Latovlevici - Prepeliță, Sănmărtean - Ad. Popa, Stanciu, C. Tănase - Chipciu. Antrenor: Constantin Gâlcă.

 

Ce a făcut mai departe?

A pierdut dramatic în play-off-ul Ligii Campionilor, cu Ludogoreț, la penalty-uri, iar apoi a făcut 7 puncte (locul 3) într-o grupă de Europa League cu Dinamo Kiev, Aalborg și Rio Ave.

 

+++++++++++

 

2016/17 - Liga Campionilor, turul 3 preliminar

Steaua - Sparta Praga 2-0 (Stanciu ‘31, ‘63)

(în tur: 1-1)

 

Steaua: Niță - Enache, Tamaș, Toșca, Momcilovic - Pintilii, Achim - Ad. Popa, Stanciu, Hamroun - Golubovic. Antrenor: Laurențiu Reghecampf.

 

Ce a făcut mai departe?

A pierdut fără drept de apel play-off-ul cu Manchester City (0-5 acasă și 0-1 în deplasare), iar apoi a luat locul 4 (6 puncte) într-o grupă de Europa League cu Villarreal, Zurich și Osmanlispor.

 

+++++++++++

 

2018/19 - Europa League - turul 3 preliminar

FCSB - Hajduk Split 2-1 (Gnohere ‘55 - pen., ‘90+3)

(în tur: 0-0)

 

FCSB: Bălgrădean - R. Benzar, Planic, Bălașa, J. Morais - Pintilii, L. Filip - Man, Fl. Tănase, Teixeira - Gnohere. Antrenor: Nicolae Dică.

 

Ce a făcut mai departe?

A pierdut în play-off cu Rapid Viena (1-3 în deplasare și 2-1 acasă), după ce Andrei Vlad a gafat inexplicabil la scorul de 2-0, care ar fi calificat-o pe FCSB în grupele EL.

×