Un dublu atentat comis duminică seara în două restaurante din Kampala, capitalei Ungandei, a provocat moartea a cel puţin 64 de persoane şi rănirea altor 65, a anunţat luni poliţia, care-i consideră suspecţi pe islamiştii somalezi Shebab, având legături cu al-Qaida.
Acest dublu atentat pare să fie cel mai sângeros din Africa de Est, de la atacurile sinucigaşe împotriva ambasadelor americane de la Nairobi şi Dar es Salaam şi până în prezent, atentate comise de membri al-Qaida, la 7 august 1998, în care au fost ucise peste 200 de persoane.
"Avem 64 de morţi şi 65 de răniţi. Naţionalităţile victimelor vor fi comunicate ulterior", a declarat luni dimineaţa o purtătoare de cuvânt a poliţiei, Judith Nabakooba, pentru AFP. Un bilanţ anterior, din timpul nopţii, anunţa 23 de morţi.
Cele două bombe au explodat într-un restaurant etiopian din sudul capitalei ugandeze şi, respectiv, într-un club de rugby din estul oraşului, provovând un masacru în rândul persoanelor adunate în aceste două locuri publice pentru a privi, la televizor, finala Cupei Mondiale de fotbal, disputată între Spania şi Olanda.
Preşedintele american, Barack Obama, a condamnat aceste "atacuri laşe şi deplorabile" şi a anunţat că Statele Unite sunt "pregătite să furnizeze orice ajutor cerut" de Guvernul ugandez, potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională, Mike Hammer.
Un cetăţean american se află între persoane ucise, a anunţat ambasada americană din Kampala, iar un corespondent AFP a putut vedea trei cetăţeni americani răniţi, la principalul spital din capitală, Mulago, unde au fost aduse zeci de victime, pentru a primi îngrijiri.
"Voiam doar să privim meciul. Din nefericire, am ales să mergem la restaurantul etiopian", a declarat, la spital, Chris Sledge, în vârstă de 18 ani, grav rănit la picioare şi la ochi. "Voi fi bine, dar voi avea nevoie de operaţie", a adăugat el.
Comandantul poliţiei ugandeze, Kale Kayihura, a făcut legătura între acest dublu atentat şi ameninţări recente ale insurgenţilor islamişti Shebab din Somalia, potrivit cărora vor ataca Uganda şi Burundi, cele două ţări care au trimis în total 6.000 de militari, care alcătuiesc o forţă de pace a Uniunii Africane (UA), în Somalia (AMISOM).
Această forţă de pace, mobilizată din martie 2007 şi a cărei principală misiune constă, în prezent, în protejarea foarte fragilului Guvern provizoriu, instalat în ianuarie 2009, este considerată de către insurgenţii Shebab o forţă de ocupaţie. Insurgenţii controlează cea mai parte a Somaliei şi au jurat credinţă al-Qaida.
"Ştiţi, au existat declaraţii din partea (insurgenţilor) Shebab şi al-Qaida. Terorismul este, în prezent, o ameninţare. Cunoaşteţi regiunea în care ne aflăm şi angajamentul nostru în Somalia", a declarat Kayihura, în noaptea de duminică spre luni. "Evident că este vorba despre terorism. Acest lucru este clar", a adăugat el.
Insurgenţii Shebab au ameninţat, recent, cu represalii împotriva Ugandei şi Burundi, din cauza participării lor la forţa Uniunii Africane în Somalia. În ultimii ani, islamiştii au intensificat atentatele împotriva AMISOM, dar, până în prezent, nu au ameninţat că vor ataca în afara teritoriului somalez.
La 5 iulie, liderul islamiştilor Shebab, Ahmed Abdi Godane, lansa un nou apel către somalezi, cărora le cerea să se unească pentru a da trupele AMISOM afară din Somalia.
În aceeaşi zi, Autoritatea Interguvernamentală pentru Dezvoltare (IGAD), din care fac parte şase ţări din Africa de Est, hotăra să suplimenteze, rapid, cu 2.000 de militari trupele AMISOM, aducând forţa la un efectiv de peste 8.000 de militari.