x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Quinn - Primul jucător transsexual la o Cupă Mondială FIFA

Quinn - Primul jucător transsexual la o Cupă Mondială FIFA

de Redacția Jurnalul    |    25 Iul 2023   •   22:45
Quinn - Primul jucător transsexual la o Cupă Mondială FIFA
Sursa foto: Hepta

În meciul de deschidere împotriva Nigeriei, mijlocașul canadian Quinn a devenit primul jucător transsexual la o Cupa Mondială a FIFA. Quinn este un jucător cheie al Canadei, locul său la mijlocul terenului fiind crucial, campioana olimpică urmărind să câștige și trofeul Cupei Mondiale feminine.

A jucat toate cele 90 de minute împotriva Nigeriei. Rezultatul a fost o remiză fără goluri - dar rolul numărului cinci canadian a creat istorie.

Quinn a ieșit în evidență ca fiind non-binar în septembrie 2020, renunțând la vechiul prenume, cerând să fie cunoscută doar cu un mononume - un nume compus dintr-un singur cuvânt - și spunând că va folosi pronumele „they/them” (ei/ele).

They/them este adesea (deși nu exclusiv) folosit de persoanele nonbinare. Aceasta poate include persoanele care se identifică ca fiind între sau dincolo de genuri, fără gen sau fără gen fix.

Quinn a fost o figură importantă pentru lotul național încă de la debutul său internațional de seniori în 2014, când a devenit coechipier cu jucători care i-au arătat că există un viitor în fotbal.

"Să văd echipa națională feminină și, din fericire, să pot interacționa cu unele dintre ele a fost extrem de important pentru mine, pentru a înțelege că există o cale pentru mine", a declarat pentru Streets of Toronto înainte de acest turneu.

Acum, Quinn vrea să ajute la impulsionarea candidaturii țării sale la titlu, așa cum a făcut-o la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Cu toate acestea, semnificația identității sale de gen - mai ales având în vedere conversația actuală și adesea tensionată despre sportivii transsexuali - nu poate fi ignorată.

"Este revoluționar, istoric", a declarat pentru BBC Sport Har Johal, un jurnalist independent canadian care a fost alături de echipa națională din 2012 și care lucrează la a treia sa Cupă Mondială.

"Le arată oamenilor care urmăresc sportul că poți fi non-binar și poți juca în continuare un sport fantastic.

(sursa: Mediafax)

\

×
Subiecte în articol: transexual fotbal feminin