x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Germania / Stadion construit prin muncă voluntară!

Germania / Stadion construit prin muncă voluntară!

de Ovidiu Ciutescu    |    17 Mai 2009   •   00:00

Într-un cartier muncitoresc al Berlinului, în partea care a constituit capitala RD Germane, Franz - funcţionar, şi Stefan - student la informatică, detaşează vechea peluză a stadionului, în timp ce Gisela - casieră la un supermarket vopseşte tribunele.



Încă din iunie 2008, circa 1.600 suporteri ai echipei FC Union Berlin şi-au suflecat mânecile pentru modernizarea vetustului Stadion den Alte Foersterei (care ar însemna "stadionul din apropierea vechii case forestiere"), situat la Koepenick, în partea de vest a capitalei germane. Toţi aceşti voluntari vor să ofere acestui club din fosta RDG o arenă nou-nouţă pentru revenirea echipei de fotbal în divizia secundă.

"Este o operaţiune unică în Germania şi a priori în lume. Nu am avut de ales, iar aceste lucrări se mulează bine pe imaginea şi istoria clubului nostru", subliniază Christian Arbeit, purtătorul de cuvânt al FC Union. "Autorităţile ne-au spus că stadionul nu este conform. Ne-ar fi putut da un altul, dar l-am fi pierdut pe al nostru, ne-am fi pierdut rădăcinile, era inadmisibil, mai ales dacă trebuia să mergem la stadionul ocupat până în 1990 de Dynamo", explică Arbeit, citat de Agerpres.

Sub deviza clubului "Einmal Unioner, immer Unioner" (unionist odată, unionist pe vecie"), în fiecare dimineaţă între 30 şi 50 de voluntari se prezintă şefilor de şantier, singurii profesionişti în construcţii, reuşesc să facă lucrările să înainteze vizibil, aducând clubului economii de 2 milioane de euro, FC Union având un buget total de 5 milioane de euro. Iar jucătorii au răsplătit aceste eforturi, câştigând fără drept de apel campionatul diviziei a 3-a.

×
Subiecte în articol: sport