Nori negri, plini de pesimism, plutesc deasupra organizării Olimpiadei de la Tokyo din 2021. Dacă la începutul crizei pandemice oficialii japonezi insistau ca jocurile să se desfășoare la termen, în cele din urmă au realizat că este imposibil și s-a mutat pentru 2021. Dar mai nou, sunt voci din cadrul Comitetului Internațional Olimpic care spun că nu este sigur dacă se vor putea organiza chiar și anul viitor. „Până la eradicarea totală a acestui virus nu se vor putea organiza competiții, mai ales de o asemenea anvergură cum sunt Jocurile Olimpice, unde sportivi și suporteri sosesc de pe toate meridianele lumii. Să nu ai spectatori în tribune? E absurd! Să nu lași sportivii să se apropie unul de altul? Unde mai este spiritul olimpic, al prieteniei și fraternității? Poate va trebui să ne gândim deja la 2022”, a spus Maemi Ashimoa, membru în Comitetul de organizare al JO de la Tokyo.
Veștile proaste din lumea sportului mondial continuă să sosească. Prima a venit din Belgia, țară care nu este foarte afectată de coronavirus, dar care a încheiat prematur campionatul de fotbal. Apoi au urmat veștile din tenis, atletism, handbal și din celelalte sporturi olimpice care și-au suspendat activitatea și deja se pune sub semnul întrebări posibilitatea ca anul viitor să se poată organiza o competiție cum este Olimpiada.
Cum pauza asta tinde să se prelungească pentru câteva luni, este imposibil ca sportivii să revină la forma de dinainte. Se iau în considerare, în primul rând, disciplinele pentru care antrenamentul la sală este esențial: polo, natație, sărituri în apă, caiac-canoe, canotaj, călărie, săritura în înălțime, săritura cu prăjina, triplu salt, tir etc.
Fără vindecare totală nu se poate organiza nimic de anvergură
Sportivii sunt cei care au pus primii în discuție dacă JO de la Tokyo se pot desfășura în deplină siguranță. Să ne aducem aminte că, în urmă cu patru ani, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, foarte mulți sportivi au renunțat din cauza unei insecte a cărei înțepătură ar fi putut provoca ulterior eventuale boli. Inclusiv Simona Halep, care pornea ca favorită la câștigarea unei medalii olimpice, a refuzat participarea: „Mă gândesc mai mult la sănătatea mea, care este cea mai importantă”. Și era doar o insectă, care nu a produs nicio problemă. Însă acum avem de-a face cu o pandemie mondială, care nu și-a atins încă punctul culminant. Mai mult decât atât, savanții avertizează că în luna septembrie ar putea reizbucni galopant pandemia. Și atunci... cum să se pregătească sportivii trimiși din nou în izolare?
„Decât un fiasco, mai bine o mai amânăm un an”
În aceste condiții, în care sportivii nu se pot antrena, cum ar fi posibil ca aceștia să obțină rezultate remarcabile? Chiar dacă șefii CIO oficial declară că lucrurile sunt stabilite pentru 2021, tot mai multe voci susțin că trebuie luată în calcul mutarea Olimpiadei în 2022. Aici se ridică o mare problemă la care CIO trebuie să găsească un răspuns echitabil. Există sportivi deja calificați. Prelungirea ciclului olimpic ar trebui să aducă însă și alți sportivi, care ar avea dreptul. Și atunci? Se mărește numărul sportivilor? În acest caz, trebuie lungită competiția cu o săptămână sau chiar două.
Competiții separate pentru veterani?
O altă situație specială este cea sportivilor care au deja o vârstă deja „înaintată”, iar medalia olimpică ar fi urmat să fie ultimul trofeu al carierei: gimnastul nostru Marian Drăgulescu va avea 42 de ani în 2022, tenismenii Roger Federer (40 de ani), Serena Williams (41 de ani), Venus Williams (42 de ani) sunt sportivi deja calificați. Este echitabil ca, după perioada aceasta de inactivitate, să-i pui să concureze cu cei mai tineri? „Poate ar fi bine să se organizeze probe la anumite discipline doar pentru veterani. A fi o idee”, a propus un sportiv argentinian, aruncător de ciocan, care va împlini 44 de ani în 2022.
Nimeni nu-și dorește o Olimpiadă care să fie un fiasco din punct de vedere sportiv. La fiecare ediție, sportivii urmăresc două obiective: medaliile și recordurile olimpice! Cum poate un înotător să stabilească un record olimpic dacă el nu s-a putut antrena decât în cada de acasă? Cum poate un săritor în înălțime să fie fantastic dacă el a sărit doar peste scaunele din casă. Nu mai vorbesc de săritura cu prăjina. Și mă opresc aici cu exemplele.
Maemi Ashimoa, oficial CIO
Situații inedite:
La echipele de fotbal există limita de vârstă de 23 de ani, aceasta ar urma să fie urcată la 25 de ani peste doi ani.
În afara sportivilor deja calificați, vor mai avea dreptul la calificare și alții în urma Campionatelor Mondiale sau continentale care se vor mai desfășura în acești doi ani. Asta ar dubla numărul de sportivi la mai multe discipline.
La echipele de fotbal există limita de vârstă de 23 de ani, aceasta ar urma să fie urcată la 25 de ani peste doi ani.
În afara sportivilor deja calificați, vor mai avea dreptul la calificare și alții în urma Campionatelor Mondiale sau continentale care se vor mai desfășura în acești doi ani. Asta ar dubla numărul de sportivi la mai multe discipline.
Roma și Bilbao au anunțat UEFA că renunță să mai fie gazde la Campionatul European de anul viitor
Citește pe Antena3.ro