x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Jocurile Olimpice - Londra 2012

Jocurile Olimpice - Londra 2012

de Delia Gomoescu    |    07 Iul 2005   •   00:00
Jocurile Olimpice - Londra 2012

Comitetul International Olimpic a ales ieri Londra drept gazda a JO de vara din anul 2012. Astfel, orasul de pe Tamisa va organiza pentru a treia oara in istorie cea mai importanta intrecere sportiva a lumii.

A castigat Londra! Jocurile Olimpice din 2012 se vor desfasura in capitala britanica. Acesta a fost verdictul Comitetului International Olimpic dupa consumarea a patru tururi de scrutin. Orasul-gazda al Olimpiadei a fost desemnat ieri in cadrul sesiunii extraordinare a CIO, care a avut loc la Singapore, ceremonia durand aproape 11 ore.

LUPTA STRANSA. Cinci metropole, Londra, Paris, New York, Moscova si Madrid, ramasesera in cursa pentru organizarea editiei din 2012 a celei mai importante intreceri sportive de pe glob. Dupa prima runda de votare a fost eliminata Moscova. Apoi au fost excluse New York si Madrid. In finala ajungeau, astfel, doua rivale istorice: Paris si Londra. Desi francezii erau considerati favoriti, cei care au invins in cele din urma au fost britanicii. Lupta a fost insa extrem de stransa, englezii primind doar 4 voturi mai mult decat "adversarii" lor. Londra devine primul oras care gazduieste Olimpiada pentru a treia oara in istorie, dupa editiile din 1908 si din 1948.

INVESTITII. Anuntul presedintelui CIO, Jacques Rogge, a fost intampinat cu urale si confetti de miile de londonezi adunati in Trafalgar Square. "Este fantastic. Este o zi istorica. Nu stiu cum am rezistat in ultimele momente dinaintea comunicarii deciziei", a declarat premierul Tony Blair, aflat in Scotia la Summit-ul G8. Englezii nu vor avea insa prea mult timp sa sarbatoreasca, pentru ca pregatirea unei asemenea competitii necesita multa munca. Bugetul destinat organizarii este de 2,79 miliarde de dolari, insa Guvernul britanic a alocat alte 4,41 miliarde pentru dezvoltarea infrastructurii. Noul sat olimpic se va ridica in estul Londrei si va avea 17.320 de camere, in cladiri inalte de pana la 13 niveluri. Intrecerile vor avea loc in 31 de locatii, intre care Regent’s Park, Wimbledon si, bineinteles, pe noul stadion olimpic, care va numara 80.000 de locuri.

×
Subiecte în articol: sport