Europeo lusitan - CORNEL DINU
Vineri, in deschiderea zilei, danezii si-au confirmat din nou omogenitatea. Au facut doar doua schimbari, la mijloc, unde au intrat alti obisnuiti ai distributiei lui Olsen, Gravesen si Daniel Jensen. "Cheliosul" de la Everton a condus jocul, chiar daca bulgarii s-au aglomerat in acea zona, retragandu-l si pe Jankovici langa pivotul Hristov si Stilian Petrov. Nu numai ca a stat la baza majoritatii triunghiurilor de pase, prin care vikingii au controlat posesia si finalizarea, dar a mai si verticalizat inspirat si precis, la primul gol, pe Jorgensen. Bulgarii n-au mai incercat sa epateze prin omogenitate si gandire!, jucand iarasi la ofsaid, dar s-au zbatut fara eficienta. Dovedind ca fara valorile pe care le-au avut si ale caror ghete sunt acum in vitrina nu mai au cum sa sclipeasca.
Pe "Dragao", deci, iarasi, la Porto s-a consumat fiesta Italia - Suedia. A fost asemanator ca in manualul "Despre razboi" al strategului lui Willhem al II-lea, Carl Fond Klausewitz. In prima repriza, mobilitatea oamenilor lui Trapattoni a fost superioara. Atat la mijloc, unde Ljungberg a inchis tarziu langa Linderoth si Svensson, iar Gatusso, Pirlo (inspirata intrare) si Perrotta au dominat lupta. Si in atac, unde obisnuinta lui Cassano (inlocuitorul "paganului" Totti) si Del Piero de a patrunde pe stanga a creat un 2 contra 1 nimicitor in prima repriza pentru singuraticul Nilsson. Azzurri s-au jucat cu ocaziile in primele 45 de minute, iar in urmatoarele cand, spre final au inchis flancurile cu Favalli si Camoranesi, Zlatan Ibrahimovici a inventat un calcai cu traiectorie demna de NASA, prin care a adus egalarea, dar si ramanerea in istorie.
In grupa numita exagerat a "mortii", letonii au blocat perfect masina germana. Sunt demni de toata admiratia, pentru ca au acceptat o lupta deschisa cu Germania, care are de trei ori mai multi jucatori legitimati decat populatia lor. Din urmasii nibelungilor n-au ramas decat armurile stralucitoare ca imagine, dar atat de greoaie in exprimare. Prin micutul, dar percutantul Verpakovskis au rasucit trei mingi in careul german ce puteau insemna tot atatea lovituri de pedeapsa.
Parca in noapte, "europenele" au fost luminate de acest regal Olanda - Cehia. Dand impresia ca turneul creste in intensitate si dramatism atunci cand se intalnesc cei mari, la fiecare meci. Karel Bruckner a dirijat acordurile partidei ca un demn urmas al divinitatii din sunetele lui Smetana. A dat o lectie de strategie demna si ea de manualul de care aminteam la inceputul articolului. Mai intai, din minutul 25 a riscat, jucand cu trei oameni in aparare pe cei trei atacanti olandezi! Si l-a impins pe mobilul Smicer la Cocu pentru a egala raportul de la mijloc. Apoi i-a dat drumul din banda lui Nedved pentru a zburda pe langa umbrele flamande din aparare. Cand si-a trimis si "garda" in lupta, prin percutantul Heinz, in minutul 61 a inclinat schimbarea tabelei in favoarea oamenilor sai. Dovedind ca trecerea anilor traiti la cea mai mare tensiune si in fotbal nu oboseste o gandire logica si curajoasa. Ba din contra. A fost o partida jucata "pe aripile vantului" de ambele parti. Nu intamplator consemnandu-se si cel mai mare numar de situatii de poarta de pana acum - 17, frumusetea adevarata a fotbalului.
Citește pe Antena3.ro