x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Liga campionilor / L-I-V-E-R-P-O-O-L!

Liga campionilor / L-I-V-E-R-P-O-O-L!

26 Mai 2005   •   00:00

Au fost condusi cu 0-3, au egalat si au izbandit la loteria penalty-urilor. "Cormoranii" sunt pentru a cincea oara campionii Europei, dar ar putea sa nu joace in Liga in sezonul viitor.



  • de DELIA GOMOESCU

  • CAMPIONII. Capitanul Steven Gerrard, impreuna cu coechipierii lui, arata lumii trofeul la care viseaza orice fotbalist
    "Uimitor, uluitor, sufocat, extraordinar, magnific, minunat, miraculos, emotionant, coplesitor de spectaculos, stupefiant. Alegeti-va propriul cuvant pentru a descrie ce au vazut la Istanbul 500 de milioane de oameni din intreaga lume. Sau nu, alegeti cateva. Unul singur nu poate descrie cea mai mare revenire din istoria fotbalului." Asa a caracterizat site-ul oficial al lui Liverpool, in doar cateva randuri, finala de legenda de pe "Ataturk".

    FABULOS. In realitate, ceea ce s-a petrecut la Istanbul poate fi cu greu descris in cuvinte. Golul lui Maldini din minutul 1 si "dubla" lui Crespo i-a facut pe multi sa creada ca nu mai au de ce sa priveasca si repriza secunda. Elevii lui Ancelotti conduceau cu 3-0 la pauza si erau mai aproape de trofeu ca oricand. Ce vraji a facut Rafa Benitez la vestiare nu se stie, dar alti "cormorani" au revenit pe teren. In doar sase minute, Gerrard, Smicer si Xabi Alonso i-au adus pe "diavoli" cu picioarele pe pamant. A urmat o ora de fotbal la fel de spectaculos, dar fara ca Dudek sau Dida sa mai scoata mingea din plasa, chiar daca in ultimele secunde ale prelungirilor Sevcenko a avut o ocazie mare cat Milanul. La penalty-uri, zeul fotbalului nu a mai fost alaturi de "rossoneri" ca acum doi ani, ci a rasplatit perseverenta lui Liverpool. Vitrina gruparii de pe "Anfield Road" va gazdui astfel trofeul pentru a cincea oara in istoria clubului.

    NEBUNIE. "Este probabil cea mai frumoasa zi din viata mea. Jucatorii au fost fantastici. La pauza le-am spus ca, daca cred in victorie, atunci o pot obtine", a spus Rafa Benitez. In schimb, Carlo Ancelotti a recunoscut ca a ramas socat: "A fost un meci ciudat. Am jucat bine, dar ei au avut sase minute nebune care ne-au fost fatale. Nu meritam sa pierdem, dar ne acceptam infrangerea". Presa internationala s-a intrecut in laude la adresa englezilor. Cotidianul italian La Stampa titreaza: "Beatles si You’ll never walk alone, coloana sonora a unei nopti magice". In schimb, englezii de la Daily Mirror noteaza ca unul dintre bannerele afisate pe stadionul Ataturk - "Viitorul apartine celor care indraznesc sa viseze" - reprezinta esenta a ceea ce a reusit sa realizeze Liverpool.

    LA MANA FA
    Victoria lui Liverpool nu a convins UEFA sa schimbe regulamentele, astfel ca, desi au cucerit trofeul, "cormoranii" ar putea sa nu joace in Liga si in sezonul viitor. Nici o tara nu are dreptul sa inscrie in competitie mai mult de 4 echipe. Anglia are deja alocate 4 locuri, iar Liverpool a terminat sezonul pe 5. Astfel, decizia va apartine FA, care trebuie sa aleaga intre Everton, ocupanta locului 4 in Premier League, si Liverpool, castigatoarea Ligii Campionilor. Intrecuti clar in campionat de Chelsea, "cormoranii" au totusi un motiv de bucurie. Rafa Benitez e mai tare ca Jose Mourinho: a castigat Liga Campionilor si Cupa UEFA cu echipe diferite.

    MILAN - LIVERPOOL 5-6 (3-3)
    Au marcat: Maldini (’1), Crespo (’39, ’43) / Gerrard (’54), Smicer (’56), Xabi Alonso (’60)

    Penalty-uri
  • Au marcat: Tomasson, Kaka / Hamann, Cisse, Smicer
  • Au ratat: Serginho, Pirlo, Sevcenko / Riise

    AC Milan: Dida - Cafu, Stam, Nesta, Maldini - Gattuso (’111 Rui Costa), Pirlo, Seedorf (’86 Serginho) - Kaká - Sevcenko, Crespo (’85 Tomasson). Antrenor: Carlo Ancelotti.

    Liverpool: Dudek - Finnan (’46 Hamann), Carragher, Hyypia, Traore - Luis Garcia, Gerrard, Xabi Alonso, Riise - Kewell (’23 Smicer), Baros (’85 Cisse). Antrenor: Rafael Benitez.

    Arbitru: Mejuto Gonzalez (Spania)

    Stadion: Ataturk (Istanbul)
  • ×
    Subiecte în articol: sport liverpool