x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport UEFA o ia pe ocolite spre formatul secesionist „Superliga Europei”

UEFA o ia pe ocolite spre formatul secesionist „Superliga Europei”

de Adi Munteanu    |    30 Aug 2024   •   06:40
UEFA o ia pe ocolite spre formatul  secesionist „Superliga Europei”

Din această toamnă, cele trei competiții europene intercluburi își schimbă iar formatul. Dispar grupele de câte patru echipe și apare o mare grupă de 36 echipe și cu un clasament unic. În faza acestei unice grupe nu vor mai exista meciuri tur-retur, ci patru meciuri acasă și patru în deplasare, cu alte echipe. 

Din această toamnă vom avea un altfel de format de desfășurare a cupelor europene. „Pentru mărirea spectaculozității competițiilor”, spune UEFA. Tot UEFA ne asigură că noul format va genera și mai mulți bani. 

Compromis pentru cele mai puternice campionate

UEFA s-a speriat foarte tare în 2018, când s-a aflat că 12 cluburi puternice din Europa (Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Real Madrid, Barcelona, ​​Atlético Madrid, Juventus, Milan și Inter Milano) negociază crearea unei noi competiții europene paralele, care să rivalizeze cu Champions League. Cum arăta această competiție invitațională (deci nu pentru oricine) care urma să strice toată jucăria UEFA? Superliga urma să adune 20 de echipe într-o unică grupă (cele mai puternice de pe continent) și să joace doar între ele, un singur meci direct (acasă sau în deplasare - anul următor urmând să se schimbe echipa gazdă). Astfel, telespectatorii aveau asigurat 19 meciuri de 5 stele p e an (de ex. Manchester City-Real Madrid sau Barcelona-Juventus). Veniturile acestor 20 de echipe ar fi fost duble față de cât primesc de la UEFA. Garantat!

Vestea a înfuriat UEFA, care ar fi rămas fără cele mai puternice echipe, și a trecut la amenințări. În cele din urmă, proiectul a fost suspendat, însă doar pentru moment. Inițiatorul Superligii, președintele lui Real Madrid, Florentino Perez, a amenințat UEFA că o va reclama la Comisia Europeană pentru încălcarea unor norme care protejează libera concurență. „UEFA încalcă toate prevederile acestor norme europene. UEFA este un stat în stat în Europa”, a declarat Florentino Perez în 2018.

În fața acestei situații, UEFA a început negocierile, promisiunile și compromisurile pentru că era de așteptat ca în cazul unor dezbateri în comisiile Uniunii Europene, Superliga ar fi avut de câștigat. 

Una din condițiile puse la vremea aceea a fost ca să se limiteze cât mai mult posibilitatea ca echipele mari să mai aibă parte de „deplasări lungi și obositoare” la Kazan, Borisov, Astana, Qarabag, Tiraspol, Haifa sau Nicosia. UEFA a cedat și an de an a făcut ce a făcut și a limitat tot mai mult accesul echipelor mici la „masa bogaților”. Practic, în Liga Campionilor au fost lăsate libere doar patru locuri de campioane și două locuri de necampioane, celelalte 26 fiind direct calificate în grupe. Deci, pentru cele patru locuri rămase „la liber” pentru campioane, luptau 43 de campioane de pe continent. Nici așa nu a fost bine, pentru că s-au mai întâmplat accidente și s-au mai strecurat și nepoftiți.

Doar un loc în plus

În noul format „s-a suplimentat cu 4 numărul echipelor în Champions League, numărul crescând de la 32 la 36 de echipe participante”, spune UEFA. Doar că, în realitate, doar cu o echipă s-a suplimentat țintarul: de la șase echipe care se calificau în grupe anul trecut (patru campioane și două necampioane), la șapte în acest an (cinci campioane și două necampioane), lor adăugându-se două echipe care merg direct în marea grupă pe baza coeficientului țării. Astfel că, în acest an, vor fi prezente în „grupă” locurile 5 din campionatele Germaniei și Italiei, pe baza coeficientului UEFA. 

Anul acesta își vor face apariția pentru prima oară în UCL Aston Villa, Bologna, Brest, Girona și Slovan Bratislava, dintre care doar Slovan a jucat tururi preliminare, celelalte fiind calificate direct.

Ediția 2024-2025, fără surprize

Pe scurt, din cele 36 de echipe prezente în marea grupă a UCL, 29 sunt deja calificate și, ca un făcut, ediția din acest an este lipsită de echipe nedorite de marile cluburi. Cea mai estică țară este Serbia, reprezentată de Steaua Roșie Belgrad. Echipele vor juca 8 meciuri, 4 acasă, 4 în deplasare, și se va alcătui un clasament generat. Sunt alcătuite 4 urne valorice exclusiv pe baza coeficientului UEFA. Astfel că Atalanta, care a câștigat Europa League, și care până acum era cap de serie în Champions League, în noul sistem, este repartizată în urna a doua valorică.

Fiecare va juca cu câte două echipe din celelalte grupe valorice, un meci acasă, unul în deplasare, până pe 29 ianuarie. Apoi se va face un clasament general. Primele 8 se califică direct mai departe iar locurile 9-24 vor juca „șaisprezecimi”, cele 8 câștigătoare din această dublă vor juca alte „șaisprezecimi” cu cele 8 deja calificate, care vor fi aranjate pe tablou ca la turneele de tenis. Astfel, locurile 1 și 2 se vor întâlni doar în finală, locurile 1 și 3 și 2 și 4 doar în semifinală șamd. 

Europa League și Conference League, rudele tot mai sărace

Chiar dacă UEFA a anunțat mărirea primelor de participare și de performanță datorită creșterii numărului de meciuri, diferența între UCL și celelalte două competiții este și mai mare în noul format. În cifre reci Europa League aduce cam o treime  din ce „produce” UCL, iar Conference League aduce aproximativ jumătate din ce produce Europa League. De exemplu, Real Madrid a primit de la UEFA pentru câștigarea trofeului în sezonul trecut 135 milioane de euro, prime și marketpool. Atalanta, care a câștigat Europa League, a primit 33 milioane de euro, în timp ce Olympiakos, câștigătoarea Conference League, a primit doar 21 de milioane de euro. Asta în timp ce doar calificarea în „marea grupă” a Champions League asigură minimum 18 milioane de euro.

Formatele UEL și UECL sunt similare Champions League cu diferența că în Conference League, în faza „marii grupe”, se vor juca doar 6 meciuri, în loc de 8.

×