x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Lipa si Ignat spun "adio" canotajului

Lipa si Ignat spun "adio" canotajului

25 Aug 2004   •   00:00

La intoarcerea de la Jocurile Olimpice, veteranele lotului de canotaj, Elisabeta Lipa si Doina Ignat, au anuntat ca se vor retrage din activitatea competitionala dupa Campionatele Nationale.

SORIN ANGHEL, COSMIN SMOCHINA

Salonul de protocol al Aeroportului "Henri Coanda" din Bucu-resti a capatat ieri aerul unei gari de provincie. Lume multe, venita din toate colturile tarii. Agitatie si emotii. Motivul? Reprezentantele sportului cu cele mai multe medalii la Jocurile Olimpice de la Atena s-au intors ieri acasa.

ROMANESTE. Canotoarele, in frunte cu Elisabeta Lipa, au avut parte de o primire extraordinara din partea familiilor, prietenilor si colegilor de club. Dorinta de a-si revedea rudele i-a facut pe toti sa uite de orice bariera si sa porneasca la fuga pe platforma din fata salonului de protocol. "Viorico, unde esti? Vino incoace sa te pup ca mi-a fost dor de tine!", striga din multime sotul Vioricai Susanu, dubla medaliata cu aur la Atena.

SEFA. Primul care i-a iesit in cale Elisabetei Lipa a fost presedintele CS Dinamo, Marcel Popescu. La multimea de medalii stranse de-a lungul vremii de port-drapelul Romaniei, "Chestorul" ar trebui sa amenajeze o vitrina numai pentru Lipa. Undeva, mai in spate, lidera echipajului de 8 + 1 era asteptata de tatal sau, Mihai Olenciuc, venit de la 500 de kilometri pentru a-si primi fiica in tara. De undeva de jos a sarit o zvarluga de copil. Era Dragos, fiul Elisabetei Lipa. In locul unei jucarii a primit medalia de aur a mamei sale. "Iti place? Ai grija de ea ca doar eu stiu cat am muncit pentru ea!", l-a avertizat marea campioana.

DESPARTIRE. Revenirea in tara a canotajului romanesc a reprezentat si un motiv de tristete, Elisabeta Lipa si Doina Ignat anuntand ca se retrag. Dubla medaliata la jocurile olimpice, Georgeta Damian-Andrunache a incercat totusi ca "dracu’ sa nu para chiar atat de negru". "O sa le apuce dorul de canotaj si poate se vor razgandi. Chiar si fara aceste veterane, Romania poate sa isi mentina in continuare suprematia. Si la gimnastica s-a schimbat echipa, in totalitate, fata de Olimpiada de la Sydney si tot am reusit sa obtinem aurul pe echipe", a declarat plina de optimism Damian-Andrunache.

DORINTA "Sunt foarte fericita ca am obtinut aurul si de aceasta data. Lumea s-a obisnuit cu noi pe po-dium, dar acum am ajuns la o varsta la care vreau sa stau alaturi de familia mea. Am obtinut atat de multe medalii pentru Romania incat merit si eu acum sa ma odihnesc. Voi incerca sa stau departe de canotaj si imi va fi greu sa am un alt stil de viata" - Doina Ignat

FERICITA

"Am venit cu medalii si de la Atlanta, si de Sydney, dar fericita ca acum nu am fost niciodata. Am inceput deja sa ma gandesc la viitoarea editie a Jocurilor Olimpice. La Beijing, canotoarele care vor urma dupa Elisabeta Lipa si Doina Ignat au datoria ca prin munca lor Imnul Romaniei sa rasune si in 2008" - Georgeta Damian- Andrunache

Lipa: "Gata! M-am saturat!"

Jurnalul National: Cum va simtiti dupa cea de-a sasea Olimpiada din viata?

Elisabeta Lipa (foto) : Sunt extraordinar de fericita. Simt ca nu mai pot sa vorbesc. Bucuria cea mai mare nu este data de obtinerea medaliei de aur in proba de 8+1. Lucrul care ma face cea mai fericita este faptul ca m-am intors acasa.

  • Ce va doriti acum?

    Sa stau impreuna cu familia mea si sa ma linistesc. O sa imi iau o vacanta pe termen nelimitat in care voi incerca sa uit de canotaj. A fost cea de-a sasea mea Olimpiada si cred ca este deja prea mult.

  • Au fost Jocurile Olimpice de la Atena ultima competitie pentru Elisabeta Lipa?

    Nu.

  • Va ganditi la Beijing 2008?

    Stai usor, ca te duci prea departe. Voi participa la Campionatul National de canotaj. Nu se poate sa venim de la o competitie internationala si sa nu fim prezente aici. Pentru noi va fi un concurs lejer, de relaxare. Dupa aia ma retrag. Gata! M-am saturat!

  • Cum a fost cursa pentru medalia de aur?

    Stiam inca de la concursul de calificari ca finala va fi o competitie foarte grea, dar pana la urma a iesit foarte bine. Pot spune ca am muncit 4 ani pentru 6 minute, atat cat a durat finala noastra.

    SIMION

    Alaturi de delegatia de canotaj, ieri, pe Aeroportul International Otopeni a mai sosit si pugilistul roman Marian Simion. El a fost invins in turul doi al categoriei 75 de kg de israelianul Yasser Ramadan cu scorul de 36 la 24. Decizia a fost contestata frenetic de catre public, boxul practicat de Marian fiind mult peste cel al adversarului sau. "Ma asteptam la jocuri de culise, chiar si la acest nivel, dar nu credeam ca mi se poate intampla asa ceva. Am si eu partea mea de vina pentru ca am intrat relaxat in ring. Acum asta a fost ultima competitie internationala la care am participat si vreau sa ma retrag. Sper ca Ionut Gheorghe sa faca o figura frumoasa pentru boxul romanesc la aceasta Olimpiada. Merita o medalie de aur", a declarat la sosire Marian Simion.

    NUMAI FETELE NE-AU ADUS AUR LA OLIMPIADA

    Nu intotdeauna, "sexul frumos" este sinonim cu "sexul slab". Pentru ca, la JO, fetele au fost pana acum mai tari decat baietii. Toate cele 8 medalii de aur obtinute pana in prezent de delegatia Romaniei au impodobit gatul urmaselor Evei. Gimnastele si canotoarele au fost cele mai "harnice", castigand in total 7 titluri olimpice. La acestea s-a adaugat aurul cucerit de inotatoarea Camelia Potec (foto) la 200 metri liber. Cea mai medaliata sportiva romana la Atena a fost Catalina Ponor, tripla campioana olimpica: la barna, sol si cu echipa. In schimb, baietii au trebuit sa fie multumiti cu argintul si cu bronzul. Si aici s-au "infiltrat" insa fetele, Dana Sofronie si Alexandra Eremia.

    Aur
  • Gimnastica - echipa feminina
  • Gimnastica - Monica Rosu (sarituri)
  • Gimnastica - Catalina Ponor (barna)
  • Gimnastica - Catalina Ponor (sol)
  • Canotaj - Georgeta Andrunache/Viorica Susanu (doua rame)
  • Canotaj - Angela Alupei/Constanta Burcica (dublu vasle)
  • Canotaj - echipajul feminin de 8+1
  • Inot - Camelia Potec (200 m liber)

    Argint
  • Gimnastica - Dana Sofronie (sol)
  • Gimnastica - Marian Dragulescu (sol)
  • Gimnastica - Marius Urzica (cal)
  • Atletism - Marian Oprea (triplusalt)

    Bronz
  • Gimnastica - Alexandra Eremia (barna)
  • Gimnastica - echipa masculina
  • Gimnastica - Marian Dragulescu (sarituri)
  • Inot - Razvan Florea (200 m spate)

    FOTO
  • ×
    Subiecte în articol: sport gimnastica lipa elisabeta lipa canotaj