x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Lupta cu umiditatea

Lupta cu umiditatea

de Vlad Ionescu    |    23 Aug 2007   •   00:00
Lupta cu umiditatea

Majoritatea sportivilor romăni care vor participa la cea de-a 11-a ediţie a CM se află deja la Osaka. De ieri, ei au inceput antrenamentele pe Nagai Stadium, arena care va găzdui intrecerile programate să inceapă sămbătă.

ATLETISM - Mai sunt două zile pănă la startul Campionatelor Mondiale


Majoritatea sportivilor romăni care vor participa la cea de-a 11-a ediţie a CM se află deja la Osaka. De ieri, ei au inceput antrenamentele pe Nagai Stadium, arena care va găzdui intrecerile programate să inceapă sămbătă.

Cum diferenţa de fus orar dintre Romănia şi Japonia este de şapte ore, ceea ce impune prezenţa la locul de desfăşurare a competiţiei cu cinci-şase zile inainte pentru acomodare, atleţii romăni au plecat spre Osaka in tranşe, in funcţie de data de intrare in concurs. Grosul delegaţiei a ajuns la locul faptei in ziua de 21 august, iar ultimul grup va pleca duminică. Marian Oprea, Ionela Tărlea, Nicoleta Grasu şi ceilalţi tricolori au inceput deja antrenamentele pe Stadionul Nagai, care se află la aproximativ 30 de minute de hotelul in care sunt cazaţi. Principalele probleme cărora sportivii noştri trebuie să le facă faţă sunt căldura şi umiditatea, care ating valori ridicate.

PARTICIPARE. Deşi competiţia nu a inceput incă, a fost consemnat deja un prim record, cel al numărului de ţări participante. La Osaka şi-au anunţat prezenţa sportivi reprezentănd 203 ţări, cu una mai mult decăt la Sevilla in 1999, dintr-un total de 212 federaţii afiliate la IAAF. Delegaţia Romăniei cuprinde 30 de sportivi, 6 bărbaţi şi 24 de femei, dar putea fi chiar mai mare, dacă nu ar fi intervenit căteva accidentări de ultim moment. Este vorba despre maratonista Constantina Diţă-Tomescu, medaliată cu bronz la ediţia precedentă, despre Angela Moroşanu, campioană europeană de tineret in acest an la 400 m garduri, şi despre aruncătorul de greutate Gheorghe Guşet.Â

Â

EXTREME. Cea mai vărstnică sportivă din lotul nostru este aruncătoarea de suliţă Felicia Ţilea-Moldovan, fostă medaliată cu argint la ediţia din 1995, care va bifa la Osaka a şaptea participare la un Campionat Mondial. Cu aceeaşi performanţă se poate lăuda şi Nicoleta Grasu, 36 de ani, care are in palmares două medalii la aruncarea discului, un argint in 2001 şi un bronz in 1999. La polul opus se află Pianca Perie, campioană mondială şi europeană de juniori la aruncarea ciocanului, care are doar 17 ani.

Â

Optimism

"Obiectivul nostru la acest campionat mondial il reprezintă cucerirea unei medalii şi calificarea in patru finale. Este un obiectiv realizabil, pe care sper să il depăşim. Mă găndesc chiar la o medalie de aur. Nu vreau să fac nominalizări, pentru că nu doresc să creez o presiune prea mare pe umerii sportivilor inaintea concursului"

Sorin Matei preşedintele FRA

Â

Szabo, in Comitetul de femei al IAAF

Fosta campioană olimpică, mondială şi europeană Gabriela Szabo a devenit membru al Comitetului de femei din cadrul Federaţiei Internaţionale de Atletism, in urma Congresului de alegeri, care a avut loc ieri la Osaka. Pentru cele opt locuri disponibile au existat 22 de candidaturi, Szabo, care este şi vicepreşedinte al FRA, fiind aleasă incă din primul tur cu 102 voturi dintr-un total de 191. Candidat la un loc in Comisia de marş, Leonidas Karaiosifoglu a primit doar 45 de voturi, insuficiente pentru a fi ales. Un alt romăn care şi-a depus candidatura este vicecampionul olimpic la triplusalt Marian Oprea, pentru Comisia atleţilor, alegerile urmănd să aibă loc zilele următoare. In funcţia de preşedinte a fost reales senegalezul Lamine Diack, care nu a avut contracandidat, iar vicepreşedinţi au devenit ucraineanul Serghei Bubka şi britanicul Sebastian Coe, doi foşti campioni olimpici.

Â

Avertizare

Germanul Werner Franke, unul dintre cei mai respectaţi specialişti in lupta antidoping, este de părere că intrecerile de la Osaka vor fi cele mai afectate de dopaj din ultimii 17 ani. "Se vor dopa atăt căt vor putea, la un nivel mult mai ridicat. Vor fi cele mai murdare Campionate Mondiale din 1990", a declarat expertul german, care este unul din criticii sistemului de control pus la punct de IAAF, sistem pe care il consideră ineficace. In opinia sa, controalele antidoping in timpul competiţiei nu servesc la nimic atăt timp căt sportivii care se dopează "utilizează produse care nu lasă nici o urmă la două zile după consumul lor".

×
Subiecte în articol: sport