x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport "Mai puţine medalii"

"Mai puţine medalii"

de Vlad Ionescu    |    08 Aug 2007   •   00:00
"Mai puţine medalii"
Sursa foto: KARINA KNAPEK/

De astăzi incepe numărătoarea inversă. Peste 366 de zile, la 8 august 2008, la Beijing va avea loc festivitatea de deschidere a celei de-a XXIX ediţii a JO de vară. Intr-o perioadă de regres pentru sportul romănesc, preşedintele ANS, Octavian Belu, indeamnă la realism atunci cănd vorbeşte despre şansele ţării noastre de a repeta performanţele din trecut.

Preşedintele ANS, Octavian Belu, este rezervat in privinţa şanselor romănilor la Beijing

De astăzi incepe numărătoarea inversă. Peste 366 de zile, la 8 august 2008, la Beijing va avea loc festivitatea de deschidere a celei de-a XXIX ediţii a JO de vară. Intr-o perioadă de regres pentru sportul romănesc, preşedintele ANS, Octavian Belu, indeamnă la realism atunci cănd vorbeşte despre şansele ţării noastre de a repeta performanţele din trecut.

■Jurnalul Naţional: La ce ar trebui să ne aşteptăm de la Olimpiada de la Beijing?

Octavian Belu: Există tendinţa de a se face comparaţie cu rezultatele ultimelor ediţii, care au fost intr-adevăr foarte bune. In sport nu există previziuni foarte precise, iar părerea mea este că la Beijing vom obţine mai puţine medalii decăt la Sydney sau la Atena. Va fi o concurenţă extraordinară la toate sporturile. In ceea ce ne priveşte, imi pun speranţe in ramurile tradiţionale: canotaj, kaiac-canoe, gimnastică. La scrimă il avem pe Mihai Covaliu, care tot el, săracul, trebuie să aducă o medalie, la judo există Alina Dumitru, la box, Ionuţ Gheorghe poate urca oricănd pe podium. Imbucurător este că, după mulţi ani, avem posibilitatea de a obţine calificarea şi la sporturile de echipă. Mă refer la handbal feminin, polo şi baschet feminin. Va fi un lucru pozitiv dacă una sau două dintre aceste echipe vor merge la Beijing.

"Pasiunea pentru gimnastică nu mi-o stinge nimeni"

■In ultimul timp sunteţi văzut destul de des in sala de gimnastică. Vă bate găndul să vă reapucaţi de antrenorat?

Sunt două aspecte foarte importante. Sunt angrenat cu toată răspunderea in activitatea de preşedinte al ANS, iar sămbăta şi duminica le mai ajut pe Cătălina Ponor şi pe Mariana Bitang. Acest lucru mă relaxează şi imi face plăcere, pentru că nu am ieşit niciodată din matricea de antrenor. Această pasiune nu mi-o va stinge nimeni. Normal că am nostalgia anilor cănd eram an-trenor, dar mi-o reprim de fiecare dată. Deocamdată mă concentrez pe ceea ce fac acum, dar viitorul este imprevizibil.

■Ce buget a primit ANS in acest an? Este el suficient?

Niciodată bugetul nu se ridică la nivelul solicitărilor. Acesta este de aproximativ 86 de milioane de euro, din care aproape 72 de milioane de euro de la stat, iar restul din resurse proprii. Mai sunt insă rectificările bugetare, iar Guvernul ne-a ajutat de fiecare dată cănd a fost nevoie. De exemplu, s-a suplimentat bugetul Federaţiei de polo, pentru participarea la Liga Mondială, pentru că nu ne aşteptam ca echipa să se califice la turneul final. De asemenea, la fel se va face şi pentru participarea naţionalei de rugby la Cupa Mondială din toamnă. Una peste alta, suntem mulţumiţi.

"Bazele sportive sunt in stare de degradare"

■Toată lumea este de acord că baza materială a sportului este la pămănt. Ce se poate face in acest sens?

Incă nu am ieşit din starea de a ne lamenta că nu avem, ca să privim cu realism spre ceea ce există. Sunt baze sportive care stau in conservare de peste 15 ani. Ele aparţin fie unor instituţii ale statului, fie unor intreprinderi şi sunt in stare avansată de degradare. De cănd a inceput această goană nebună după terenuri, bazele sportive au fost primele vizate de afacerişti. ANS nu poate face investiţii majore. Trebuie păstrat un echilibru intre subvenţiile pentru pregătire şi infrastructură. Iar banii pentru infrastructură sunt indreptaţi spre competiţiile imediate. De exemplu, in 2010 vom organiza Jocurile Mării Negre la Constanţa, unde va trebui să construim un bazin de inot şi o sală de jocuri, pentru că actuala nu mai corespunde. Guvernul şi-a propus să facă 70 de bazine in toată ţara, iar la Miercurea-Ciuc se va ridica un complex pentru sporturile de iarnă. Cănd bazele sportive vor ajunge la comunitatea locală, probabil că va exista şi interesul de a le reabilita şi de a construi altele noi. Problema mare este terenul. A fost un proiect pentru construirea unei săli multifuncţionale in Bucureşti, de 15.000 de locuri, care trebuia ridicată lăngă Polivalentă, dar terenul era revendicat. Proiectul există, investiţia este de 50 de milioane de euro şi sper să-l realizăm cu sprijin guvernamental sau privat. Un alt exemplu este cel al lui Ilie Năstase, care incearcă de zece ani să facă o academie de tenis, are bani, dar s-a infundat in tot felul de litigii, din cauza terenului. In momentul de faţă ne-am propus să facem o evaluare exactă a patrimoniului ANS. Vrem să vedem ce este al nostru, pentru că sunt multe baze sportive in ţară care nu au statut precis.

Controverse

De la 1 ianuarie 2007, Romănia a devenit membru al Uniunii Europene. Acest lucru este văzut de Octavian Belu drept un factor pozitiv, deoarece suntem priviţi ca parteneri egali in relaţiile bilaterale. "Am fost o singură dată la o intălnire a miniştrilor Sportului, unde s-a pus in discuţie Carta Albă a Sportului European. Documentul naşte controverse, iar şansele de a fi ratificat sunt mici. Noi vom semna doar dacă va corespunde cu interesele noastre. Problema care a iscat discuţii este cea a independenţei structurilor sportive. FIFA şi CIO au dat deja un comunicat in care arată că o serie de formulări aduc atingere independenţei lor. La următoarea intălnire vom cere ca şi sportul să poată fi finanţat din bani europeni", a declarat Octavian Belu.

×
Subiecte în articol: sport