x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Marele Mar" motorizat

Marele Mar" motorizat

15 Apr 2004   •   00:00
Marele Mar" motorizat

Salonul Auto de la New York le-a oferit marilor constructori de automobile ocazia sa prezinte, pe langa modelele de serie, diferite prototipuri care reprezinta viitorul masinilor de pe Terra.

Fratele mai mic al show-ului de la Detroit, Salonul Auto de la New York a beneficiat de partea sa de glorie, 20 de autovehicule facandu-si aparitia in premiera, unele dintre ele chiar pe plan mondial.

Prototipuri spectaculoase

Printre noile sosite s-au numarat concepte precum Audi RSQ, masina construita special pentru ultimul film al celebrului actor american Will Smith, „I, Robot", sau decapotabila Buick Velite. De asemenea, Lincoln Zephyr este un prototip derivat din actuala Mazda6, in timp ce Lexus LF-C (Lexus Future Coupe) reprezinta un precursor al modelului ce va inlocui actualul IS 300 al diviziei de lux a Toyota. Alte concepte prezentate la New York au fost Infiniti M45, ce dezvolta 345 de cai putere, Acura RL, masina ce seamana izbitor cu BMW Seria 5, Ford Mustang GT-R sau Volvo YCC, care a fost vazut pentru prima data la Salonul Auto de la Geneva, de luna trecuta.

Premiera pentru Saab si Jeep

Salonul de la New York a fost un prilej de prezentare si pentru ultimele modele de serie. Astfel, Saab a dezvelit primul SUV din istoria sa, 9-7 X, derivat dintr-un Chevrolet Trailblazer. Noul model suedez va fi produs incepand cu luna ianuarie a anului viitor si va fi primul Saab construit in America de Nord. De asemenea, Jeep a prezentat ultima generatie a lui Grand Cherokee, ce va fi disponibil din toamna acestui an si va oferi, in premiera, un motor de 5,7 litri cu 8 cilindri in V. Un alt produs american este noul Cadillac STS, primul model de lux al acestei marci care dispune de tractiune pe spate, care se va afla in concurenta directa cu Lexus LS 430 si Mercedes E - Klasse. Un alt model spectaculos este noul Jaguar XJ8L, cel mai lung exemplar britanic, care, masurand 5,21 metri, este mai lung cu aproximativ 18 centimetri decat rivalele BMW 745i si Lexus LS 430.

Catalin Fainisi


A treia viata pentru Discovery

Range Rover a prezentat in cadrul Salonului de la New York a treia generatie a navei amiral, Discovery (foto). Unul dintre cele mai celebre „off-road-uri" din lume, puternicul model este produs de mai bine de 15 ani si reprezinta noua orientare a constructorului britanic. Daca din punct de vedere al aspectului frontal se aseamana cu Freelander, fratele sau mai mic, Discovery, care beneficiaza de 7 locuri, beneficiaza de o structura autoportanta, caroseria nemaifiind separata de sasiu, ca la clasicele modele de teren.

Escape, noul hibrid al lui Ford

Faptul ca masinile cu propulsie de tip hibrid reprezinta viitorul i-a determinat pe cei de la Ford sa proiecteze un model care sa faca fata cu succes acestor cerinte. Escape este noul SUV al constructorului american, propulsat de doua motoare, unul pe benzina si unul electric. Declarat „cel mai eficient SUV din punct de vedere al consumului", hibridul Ford consuma maximum 6,7 litri/100 km si are o autonomie de 800 de kilometri, datorita motorului electric, ce intra in functiune cand rezervorul e gol.

×
Subiecte în articol: sport