x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Marian Cozma, comemorat la Sfântu Gheorghe

Marian Cozma, comemorat la Sfântu Gheorghe

06 Feb 2010   •   00:00
Marian Cozma, comemorat la Sfântu Gheorghe

Fostul handbalist Marian Cozma, care a murit în mod tragic anul trecut în Ungaria, va fi comemorat luni în municipiul Sfântu Gheorghe. Iniţiativa aparţine preşedintelui Comisiei de Tineret şi Sport din cadrul Consiliului Local Sfântu Gheorghe, liberalul Mădălin Guruianu.



Mădălin Guruianu a făcut un apel către cetăţeni de a veni luni, la ora 17,30, în faţa Sălii Sporturilor din municipiu, pentru a aprinde o lumânare ori a depune o floare lângă fotografia celui care a fost Marian Cozma.

Apelul e justificat, printre altele, şi prin faptul că municipiul Sfântu Gheorghe este înfrăţit cu localitatea Veszprem din Ungaria, locul unde s-a petrecut tragicul incident în care şi-a pierdut viaţa fostul sportiv român.

"Invit oamenii din Sfântu Gheorghe să-şi deschidă sufletele pentru a-l omagia încă odată pe cel care a devenit un adevărat simbol al prieteniei româno-maghiare.(...) Moartea atât de fără sens a unui mare sportiv român care evolua în Ungaria ne-a făcut să depăşim anumite bariere entice şi să înţelegem că în faţa durerilor putem şi trebuie să fim alături, împreună, români şi maghiari deopotrivă. (...) Nu cred că avem voie, noi cei care trăim în această zonă, să trecem cu nonşalanţă nici peste moartea lui Marian Cozma şi nici peste momentele emoţionante de apreciere pe care locuitorii din Veszprem, dar şi maghiarii în general le-au avut pentru sportivul nostru", a menţionat Mădălin Guruianu, citat de Agerpres..

Marian Cozma, fost component al Naţionale României de handbal şi al formaţiei ungare MKB Veszprem, a fost înjunghiat mortal, în dimineaţa zilei de 8 februarie 2009, într-o discotecă din oraşul pentru al cărui club juca.

După dispariţia sportivului, atât în Ungaria cât şi în România au fost organizate mai multe mitinguri şi concerte în memoria acestuia, toate având ca mesaj combaterea violentei.

Suporterii echipei Veszprem au strâns fonduri pentru realizarea unui monument în amintirea lui Marian Cozma, iar când la finalul sezonului competiţional echipa Veszprem a devenit campioană a Ungariei, titlul i-a fost dedicat lui Marian Cozma, numit şi cel mai bun pivot al sezonului 2008-2009 din competiţia maghiară.

Handbalistul român a rămas în amintirea tuturor ca un simbol al non-violenţei, datorită unei fraze celebre: 'Deşi lumea toată este plină de ură, inimile încă mai sunt pline de iubire'.

×
Subiecte în articol: sport