S-a mplinit o lună de la accidentul stupid la schi, în Franţa, suferit de multiplul campion de Formula 1 Michael Schumacher, care l-a cufundat pe acesta într-o comă artificială. Veşti oficiale, de la echipa medicală care se află la căpătâiul lui Schumi, nu există. Doar speculaţii şi informaţii de la diverse surse care doresc să-şi păstreze anonimatul, prezentate de presa franceză, elveţiană şi germană.
Reacţionează pozitiv?
Potrivit cotidianului sportiv francez L’Equipe, campionul ar fi fost trecut n faza de trezire progresivă, ceea ce ar indica o ameliorare a stării sale de sănătate.
„Michael Schumacher a fost trecut, potrivit informaţiilor noastre, în faza de trezire progresivă. Reacţionează pozitiv la procesul de ieşire din comă care a nceput n această săptămână. Chiar dacă trebuie să spunem că rămânem extrem de prudenţi, e bine de subliniat că aceasta este fără ndoială cea mai bună veste care vine de la serviciul de neurochirurgie de la spitalul Universitar din Grenoble n ultima lună”, scriu jurnaliştii de la L’Equipe chiar n ziua în care se mplineşte o lună de comă pentru Schumacher. O informaţie similară a fost difuzată şi de Journal de Dimanche, dar ea nu a primit nicio confirmare ulterioară.
Ce zice purtătorul de cuvânt al familiei
Acum, vestea cea bună dată de L’Equipe este preluată şi de Bild, numai că germanii adaugă şi declaraţia managerului de comunicare al familiei Schumacher, Sabine Kehm. „Subliniez din nou faptul că orice declaraţie despre starea de sănătate a lui Schumacher care nu vine din partea echipei de medici sau a managementului său de comunicare este doar o speculaţie. Repet, noi nu vom comenta niciodată speculaţii”, a spus Sabine Kehm.
Bild, care la rândul său a mai avansat ipoteza asta acum câteva zile, notează, în concluzie:”Cert este că şi dacă medicii ar fi nceput procesul de trezire a lui Schumi, ei n-ar fi recunoscut public niciodată acest lucru. Nu vor să crească nivelul aşteptărilor. Această fază ar fi mult prea sensibilă pentru familie, ca s-o mpartă cu opinia publică”.
Patru săptămâni – termenul maxim
În opinia profesorului Jean-Luc Truelle, fost şef al serviciului de neurologie de la spitalul Foch din Suresnes, citat de L’Equipe, după patru săptămâni de comă, era termenul maxim pentru a se intra în această fază a trezirii. În timp ce nivelul de sedare este scăzut progresiv, trezirea se manifestă prin deschiderea ochilor şi „restabilirea unei capacităţi de comunicare, mai mult sau mai puţin importantă, care este verificată prin executarea unor ordine simple:”’Deschide ochii!’, ‚Deschide gura!’, ‚Strânge mâna!’”, explică sursa citată.
În ciuda semnelor ncurajatoare care ar fi permis intrarea n această fază, Michael Schumacher nu este în afara pericolului. Următoarele două luni vor fi, potrivit medicului citat, o perioadă de confuzie, pe care fostul pilot o va trăi ntr-o stare de letargie. Cât despre recuperare, este imposibil de a se da un prognostic. „Ea se ntinde pe mai mulţi ani n cazul traumatismelor craniene grave”, avertizează profesorul Truelle.
Interesul faţă de cazul Schumacher este n scădere pe Twitter
Stupoarea ocazionată de accidentul la schi care l-a trimis pe Michael Schumacher în comă artificială s-a aflat în topul postărilor mondiale pe Twitter, scrie cotidianul francez L’Equipe. În acea zi fatidică au fost postate 500.000 de mesaje având cuvânt-cheie „Schumacher”, cărora trebuie să le adăugăm cele 80.000 cu hashtag-ul „#schumacher” şi alte 80.000 conţinând diminutivul „Schumi”. În total, într-o lună de la accident, au fost postate 1,7 milioane de mesaje conţinând unul dintre aceşti termeni.
Emoţia planetară s-a tradus pe site-ul de micro-blogging printr-un incredibil aflux de mesaje în ziua accidentului, unii exprimându-şi susţinerea faţă de multiplul campion de Formula 1, alţii repostând ultimele informaţii privind starea sănătăţii sale. Dar acest enorm ecou pe Twitter a scăzut mult în câteva zile, mai ales din cauza numărului foarte mic de informaţii cenzurate de anturajul pilotului, comentează L’Equipe.
Cum stăm cu ancheta?
Cotidianul francez Le Dauphine Libere dezvăluia luni că ancheta privind cauzele şi circumstanţele producerii accidentului ar putea fi finalizată la jumătatea lunii februarie. Aceasta ar putea să nu se încheie cu nicio acţiune în justiţie, scrie L’Equipe.
A ajutat Schumacher o adolescentă pe pârtie?
Încă de la 31 decembrie, ataşatul de presă al lui Schumacher, Sabine Kehm, declara că fostul pilot de Formula 1 s-a aventurat n zona din afara pistei, unde a fost victima accidentului, pentru a da ajutor unui prieten care căzuse. Cotidianul german Bild preciza ulterior că era vorba, în realitate, despre fata unui prieten. Dar această ipoteză nu a putut fi verificată încă de anchetatori. „Nu vedem asta în înregistrarea video realizată de camera montată pe casca de protecţie pe care o purta în acea zi Schumacher”, declara procurorul din Albertville, însărcinat cu ancheta, în conferinţa sa de presă de la 8 ianuarie. Patrick Quincy deducea chiar că germanul „a ales în mod deliberat să intre în această zonă”. O înregistrare video realizată de un turist german în momentul accidentului ar fi putut clarifica informaţia. Dar ea nu a ajuns nici până acum în posesia anchetatorilor, subliniază L’Equipe.
Schia cu viteză prea mare?
Dată fiind violenţa şocului, care a provocat spargerea în două a căştii sale de protecţie, teza unei viteze excesive a lui Michael Schumacher în momentul accidentării sale a circulat multă vreme.
Dar vizionarea înregistrării video realizate de camera montată pe cască a îndepărtat definitiv această posibilitate, în opinia anchetatorilor. Starea materialului sportiv al lui Schumacher, aproape nou, nu are, nici ea, vreo responsabilitate în acest accident, în opinia aceloraşi anchetatori.
Poate fi acuzată staţiunea Meribel?
Se pare că nu. Zona din afara pistei în care s-a aventurat Schumacher era balizată potrivit normelor impuse domeniilor schiabile franceze. Procurorul din Albertville a precizat chiar că ancheta nu a scos la iveală lipsuri din partea staţiunii şi că nu ar fi apărut niciun element care să ducă la incriminarea acesteia.
Care ar putea fi urmările juridice?
Procurorul din Albertville ar putea deci anunţa la jumătatea lunii februarie ncheierea anchetei sale, fără nicio urmare. Familia lui Schumacher ar putea decide atunci să depună plângere, ceea ce ar putea provoca redeschiderea anchetei în penal. Dacă responsabilitatea unui terţ este recunoscută în cele din urmă, asiguratorii sponsorilor pilotului s-ar putea îndrepta către justiţia civilă pentru a cere despăgubiri, mai scrie L’Equipe.