x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Michel Platini spune că ne respectă şi ne dă speranţe pentru finala Cupei UEFA 2012

Michel Platini spune că ne respectă şi ne dă speranţe pentru finala Cupei UEFA 2012

de Ovidiu Ciutescu    |    14 Noi 2008   •   00:00
Michel Platini spune că ne respectă şi ne dă speranţe pentru finala Cupei UEFA 2012

Aflat într-o vizită în România, preşedintele UEFA, Michel Platini a declarat, vineri dimineaţă, într-o conferinţă de presă, că şansele ca finala Cupei UEFA în 2012 să fie organizată la Bucureşti, pe stadionul Naţional, sunt "foarte, foarte bune".



Mulţumit de ceea ce aţi văzut? Care sunt şansele pentru ca România să poată organiza această competiţie?

Michel Platini: Comitetul Executiv al UEFA, cu câţiva ani în urmă, a dezbătut posibilitatea ca una din finalele Cupei UEFA să se joace la Bucureşti, în cazul în care va exista un stadion la cele mai înalte standarde. Am aşteptat ca stadionul să fie proiectat, am profitat de această vizită pentru a vedea stadiul lucrărilor. Dacă aşa cum prevăd constructorii lucrările se vor încheia în octombrie 2010 şansele de a organiza finala la Bucureşti sunt foarte, foarte bune. Tot ce trebuia spus despre candidatura României şi Bulgariei pentru CE-2020 s-a spus de domnul Sandu, nu sunt nici român, nici bulgar. E important că în România se construieşte un stadion modern, capabil să organizeze o finală de cupă europeană. La propunerea preşedintelui FRF, proiectul fiind viabil, UEFA poate decide organizarea finalei.

Are fotbalul românesc valoarea pe care o cere şi o manifestă în prezent marile puteri fotbalistice ale Europei?
Michel Platini: În foarte multe ţări există cel puţin un stadion modern, aici deocamdată nu, dar e o şansă pentru fotbalul românesc ca acest stadion să se construiască. Am urmărit îndeaproape stadiul lucruărilor şi dacă există aceste garanţii, nicio problemă. România e o mare naţiune fotbalistică, dovada e prezenţa a două echipa în Liga Campionilor, multe ţări mari nu au niciuna sau au mai puţine.

România are Franţa ca adversar în preliminariile Campionatului Mondial. Care este opinia dvs faţă de înfruntările dintre cele două naţiuni?
Michel Platini: Sunt eleveţian, deci neutru, nu mă pot pronunţa asupra şanselor echipei naţionale a României în preliminarii. Nu se pot face comparaţii între campionate. Prefer să nu mă pronunţ asupra şanselor României, mai ales în grupa în care sunteţi, şi nu vreau să vorbesc nici despre jucători. Rolul meu e de garant al regulilor jocului, nu să vorbesc despre maciuri. Am fost jucător din 1962, de la 7 ani, acum sunt în această funcţie. Scopul UEFA e de a dezvolta fotbalul, nu mă interesează cine câştigă un meci sau altul. N-am văzut meciul România - Franţa, ci Slovenia - Irlanda de Nord, sunt preşedintele a 53 de asociaţii naţionale. Sunt şi vicepreşedinte al Federaţiei Franceze până la 13 decembrie, nu voi mai fi din acel moment. Sunt neutru, nu vreau să mă pronunţ asupra deznodământului grupei. În grupa Elveţiei sunt francez. Am fost în tribună la Franţa - România la CE, dar cu siguranţă acel meci nu va rămâne în istoria fotbalului mondial.

Ce face UEFA pentru a estompa accelerarea violenţei pe stadione, în fotbal în general?
Michel Platini: Sunt în permanenţă îngrijorat de ce e negativ în fotbal, rasism, violenţă, doping, corupţie. Există în curs 20 de anchete referitoare la implicarea pariurilor în fotbal, anchetele vor continua. În cadrul Comitetului Executiv s-a recomandat rezenţa inspectorilor pentru o anchetă profundă. Există un sistem de alertă, care funcţionează în bine în toate competiţiile, şi în cadrul viitorului Congres UEFA se va recomanda folosirea sa în toate asociaţiile naţionale pentru combaterea acestui flagel. Apoi, justiţia trebuie să-şi spună cuvântul, dar nu e un proces uşor.

Ucraina şi Polonia nu par să poată ţine pasul cu lucrările necesare pentru a organiza C.E. din 2012. Germania este favorită pentru această competiţie în caz de eşec?

Michel Platini: Nunt probleme pentru CE 2012, dar nu sunt îngrijorat. Acesta a fost atribuit de două ori, o dată la Cardiff, a doua oară la Bordeaux. Polonia şi Ucraina ştiu că rebuie să aibă stadioane în capitalele lor. Nu există un plan B. Dacă nu va exista stadion la Kiev, se va lua o decizie, la fel dacă nu va exista în capitala Poloniei. UEFA nu-şi poate permite să organizeze o astfel de competiţie într-o ţară care nu e reprezentată de capitală.

Michel Platini speră ca fotbalul să cunoască o dezvoltare continuă în SUA. Platini a menţionat că respectă fotbalul românesc şi a lăudat conducerea FRF. "Respect fotbalul românesc, enorm. Am fost în 1974 ca jucător aici prima oară, cu tineretul, am mai fost de multe ori, am câştigat, am pierdut. Am fost şi ca oficial. Munca depusă la FRF e impresionantă, chiar dacă există mici probleme, vă felicit", a spus Platini, care nu a dorit să comenteze prea mult cazul Mutu-Chelsea. "Nu vreau să judec eu o decizie luată de FIFA sau TAS, dar e vorba de mulţi bani, într-adevăr", a spus Platini, citat de Mediafax.

Michel Platini a inspectat, joi, stadiul lucrărilor de construcţie a noului stadion Naţional şi a avut o întâlnire cu primarul Capitalei, Sorin Oprescu, iar vineri are prevăzută o întâlnire cu preşedintele României, Traian Băsescu. Preşedintele UEFA a fost însoţit în România de Marios N. Lefkaritis (vicepreşedinte al UEFA), Pascal Torres (şeful departamentului "Dezvoltare Asociaţii Naţionale" al UEFA) şi Kevin Lamour (asistentul preşedintelui UEFA). Platini a vizitat în aceste zile Albania şi Bulgaria, înainte de a veni în România, de unde va merge în Cehia.

AUDIO (sursa www.sptfm.ro)

×
Subiecte în articol: sport romania uefa michel platini michel platini