x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Miliarde de euro, datorii acumulate de fotbalul spaniol

Miliarde de euro, datorii acumulate de fotbalul spaniol

25 Mai 2009   •   00:00

Fotbalul spaniol, cu o îndatorare cumulată de peste 3,4 miliarde de euro, "este în pragul prăbuşirii financiare şi trebuie să fie reglementat mai mult", notează cotidianul El Pais. "Ruina ameninţă fotbalul", scrie jurnalul madrilen,citat de Agerpres, pentru care efectele combinate ale crizei economice şi cheltuielile iresponsabile pun în pericol industria balonuli rotund în Spania.



El Pais subliniază lipsa controlului exercitat asupra finanţelor cluburilor din Liga de către Liga profesionistă de fotbal (LFP) şi a Consiliului superior al sportului (CSD), acuzându-le de laxism în faţa acestei crize financiare. Potrivit unui studiu al Universităţii din Barcelona, datoria cumulată a cluburilor din prima divizie spaniolă atingea 3,44 miliarde euro în 2008, 3 dintre marile cluburi, Real Madrid, Atletico Madrid şi FC Valencia, având, fiecare, o datorie de peste 500 milioane de euro.

În sezonul trecut, printre cluburile din Liga, doar Real şi Barcelona, cu bugetele lor de peste 300 milioane euro, au câştigat bani, toate celelalte fiind deficitare, în special FC Valencia, care a înregistrat un deficit de 44 milioane de euro, precizează studiul. Această situaţie este consecinţa unui comportament al proprietarilor de cluburi, care se îndatorează abuziv, pentru a cumpăra jucători şi a plăti salarii prea ridicate, cu scopul de a menţine echipa în prima divizie. Criza economică, care îndepărtează sponsorii, mai ales pe cei din sectorul de construcţii, şi reduce veniturile provenite din televiziune, a accentuat presiunea financiară din ultimele luni.

Candidatul favorit la alegerile pentru preşedinţia clubului Real Madrid, Florentino Perez, a indicat, de altfel, intenţia sa de a cheltui circa 250 milioane de euro în această vară pentru a aduce vedete precum brazilianul Kaka, de la AC Milan. El Pais consideră că autorităţile guvernamentale şi sportive spaniole trebuie să creeze organisme regulatoare mai severe, după exemplul altor ţări, cum ar fi Franţa, cu scopul de a însănătoşi situaţia.

×
Subiecte în articol: sport