x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Mirel Rădoi, generalul naționalei sau doar un plutonier dezertor

Mirel Rădoi, generalul naționalei sau doar un plutonier dezertor

de Adi Munteanu    |    15 Oct 2021   •   08:00
Mirel Rădoi, generalul naționalei sau doar un plutonier dezertor

Ca un făcut, când echipa națională a început să arate ceva-ceva omogenitate și echilibru, selecționerul pleacă. A anunțat public că nu-și mai prelungește contractul cu Federația Română de Fotbal, scadent în luna noiembrie, după meciul din deplasare din Liechtenstein. Anunțul i-a surprins pe toți, oficiali FRF, jucători, presă sau suporteri, însă acesta ascunde niște mari nemulțumiri ale lui Mirel Rădoi. Care nemulțumiri nu au fost rostite de antrenor, însă, cu un ton ironic și zeflemitor, a dat vina pe ziariști: „Până acum o lună toți îmi cereați demisia, acum vreți să mai rămân pe capul vostru?”.

 

În cazul în care Mirel Rădoi nu va fi convins să continue, plecarea lui de la cârma naționalei ar fi o premieră pentru fotbalul Românesc: va fi primul selecționer care pleacă fix la terminarea contractului. Până acum, toți înaintașii lui Rădoi au fost demiși sau forțați să demisioneze înainte de finalizarea înțelegerii. Înainte de 1989, schimbarea unui antrenor se făcea în urma unui telefon dat „de sus” și nu comenta nimeni. După Revoluție, schimbările selecționerilor s-au făcut și la presiunea suporterilor după prestații dezamăgitoare, cum a fost cazul lui Anghel Iordănescu după egalul cu Armenia. 

De ce a ales să abandoneze proiectul început tot de el la fix doi ani de când a preluat echipa mare... Rădoi nu a spus și, probabil, nici nu va spune, dar este o mișcare de neînțeles, mai ales că a declarat că nu are nicio ofertă să preia o altă echipă. Și atunci? Ce-i veni? Pe cine s-a supărat? Cine din Federație nu l-a susținut? Este convins că nu va trece de cele două meciuri de baraj de calificare din primăvară și nu vrea să-i dăuneze la CV un rezultat rușinos cu Polonia sau Cehia în martie? Dar nici în actualul CV nu sunt rezultate spectaculoase. Cu excepția unei victorii cu 1-0, destul de chinuite, acasă, cu Armenia și a unui 2-0 din Islanda, unde rezultatul a fost decis de inspirația lui Dennis Man și, mai ales, de forma portarului Florin Niță. Chiar dacă în meciurile cu Germania „am căzut de pe un cal frumos”, tot înfrângeri se contabilizează. Să pomenim și meciurile sumbre cu Macedonia de Nord, patru puncte chinuite în care tot Niță a fost omul meciului. Abia în campania de toamnă echipa a început să arate o oarecare omogenitate, a arătat în meciul de la Hamburg că se poate apăra feroce, că ne descurcăm binișor și pe contraatac.

 

Argumente pro plecare

 

Probabil, Mirel Rădoi știe că, în acest moment, a ajuns la limita putinței, a cunoștințelor și este sceptic că ar putea obține mai mult. Șansele de calificare în urma a două meciuri de baraj sunt minime, având în vedere că România va fi în urna B la tragerea la sorți a play-off-ului și nu va fi cap de serie. Privind lista cu posibili adversari din primul meci, am avea de jucat în martie 2022, în funcție de ultimele meciuri de luna viitoare, cu Serbia, Portugalia, Suedia, Elveția, Italia, Ucraina, Cehia, Polonia sau Norvegia. Apoi, în cazul în care am putea trece de una dintre aceste echipe, în al doilea meci, tot cu una dintre aceste naționale. Și, mai mult, pentru că nu vom în urna capilor de serie, vom juca în deplasare, cu șansa a doua. Posibil ca Rădoi să fi realizat că este o pălărie prea mare pentru el, în acest moment al carierei lui, gestionarea unui meci cu Portugalia, de exemplu, la Lisabona... sau cu Serbia, sau cu Polonia, advrsare de alt calibru decât Macedonia de Nord, Armenia sau Islanda.

Dar și pentru această situație, Mirel Rădoi mai are un mare hop: meciul cu Islanda de pe 11 noiembrie, de pe Stadionul Steaua, unde este obligatorie victoria ca să fim siguri de locul 2 în Grupa J. Un egal cu islandezii și o victorie a Macedoniei de Nord în Armenia ar închide socotelile calificării, iar Rădoi chiar nu ar mai avea motive să continue la națională.

 

Argumente să rămână

 

Primul argument este acela să-și ducă treaba mai departe, încă șase luni, până la play-off-ul din luna martie, Federația Română de Fotbal trebuind să facă un act adițional la contractul actual, cu condiția ca și Rădoi să accepte asta. O schimbare de antrenor în acest moment ar produce o ruptură în continuitatea unui angrenaj care, cel puțin în ultimele meciuri, arată că începe să funcționeze. Suporterii au luat partea bună și din înfrângerea, planificată de altfel, din Germania: „ne-am apărat eroic, așa cum nu ne-am mai apărat de mulți ani”. Iubitorii naționalei au apreciat infuzia de tineri pe care a făcut-o Rădoi, randamentul unor jucători ca Man, Mihăilă, Ianis Hagi, Cicâldău sau Răzvan Marin, pe care i-a avut și la echipa de tineret. Au mai apreciat și felul în care Chiricheș și-a găsit o altă motivație și oferă mai multă siguranță în linia de fund, sau inspirația de a folosi arme-surpriză, ca în cazul lui Mitriță. 

 

Cine și-ar asuma un mandat pentru unul sau două meciuri?

 

O plecare a selecționerului va lăsa un mare gol. Un nou antrenor ar trebui să gestioneze din prima play-off-ul din primăvară, iar mandatul ar putea fi de doar un meci dacă pierdem în prima deplasare. Lui Rădoi pare să nu-i pese. „Peste o lună o să aveți un alt antrenor aici, în fața dumneavoastră. Pe mine nimeni nu mă poate face să mă întorc din drum, nici soția, nici cei de la Federație”, a declarat, zâmbind ironic, Mirel Rădoi. Și chiar dacă a zis că nu-l interesează cine o să-i succeadă, și-a permis să facă sugestii, depășindu-și mult atribuțiile de angajat al FRF: „Singurul care îmi poate lua locul este Cosmin Olăroiu”. De unde și până unde își permite Rădoi să se substituie comisiilor tehnice ale Federației și procedurilor regulamentare de numire a unui selecționer? „Are și Licența Pro”, a continuat la fel de ironic, făcând aluzie că el nu avea Licența Pro când a fost numit pe banca naționalei. 

Ce uită însă Mirel Rădoi este că el datorează mult echipei naționale. Dincolo de imagine, FRF i-a scurtat drumul pentru a ajunge antrenor cu acte în regulă, a obținut derogare de la UEFA să poată sta pe bancă și să dea indicații și a trecut cu vederea că și-a terminat studiile liceale pe repede înainte, la Chișinău, la fără frecvență, mai exact la fără învățare. Însă asta îl face „competent” să sugereze „singurul care-mi poate lua locul”.

Totuși, demersul de a da o „mutare în plic” federalilor cu numele lui Cosmin Olăroiu, acesta este unul inutil. Olăroiu nu poate veni la națională, el fiind blocat de un contract cu fosta campioană a Chinei, cu care este în litigiu, și „Oli” nu ar renunța la milioanele de euro pe care le-ar avea de primit din China pentru 15-20.000 de euro de la FRF, chiar dacă a declarat că „naționala se antrenează gratis”. Pe de altă parte, suporterii consideră inoportună această variantă. „Olăroiu a antrenat în fotbalul mic, prin Arabia sau China. Experiența lui este pentru un alt nivel al performanțelor, mai mărunte”, spun aceștia. 

Alte variante sunt și ele improbabile. Dan Petrescu este sub contract la CFR Cluj, Hagi este la Farul, Boloni este în conflict cu actuala conducere a FRF, Edi Iordănescu este la FCSB, Reghecampf este la CSU Craiova, Șumudică a semnat în Turcia. Așa că singurii pe listă ar rămâne Adrian Mutu și... Mirel Rădoi.

 

L-am apreciat pe Rădoi. Mi-a plăcut mult o bună parte din ce a făcut la națională. Dar când am văzut ce a declarat, că pleacă, m-a șocat, este o lipsă de respect pentru echipa reprezentativă. E vorba de România. Dacă ai o dâră de conștiință, continui cu cât mai sunt șanse. Din păcate, dacă chiar o să plece, o să ia calea altor antrenori care nu mai antrenează pe nicăieri, cum este cazul lui Contra. Dacă pleacă acum înseamnă că nici nu merita să vină. Când ești numit la națională, te încarci cu niște responsabilități. De la națională nu pleci ca de la stână. Federația nu i-a zis să plece, iar dacă el a decis asta înseamnă că este frustrat.

Adrian Porumboiu, fost arbitru internațional

 

Eu cred că Rădoi va continua la echipa reprezentativă. Se mai alintă și el puțin. Asta vreau să cred. Din punctul meu de vedere, mandatul lui trebuie să se termine cu o participare la turneul final la Campionatul Mondial. Sper ca Mihai Stoichiță și cei din conducerea Federației să-l convingă să-și continue mandatul cât mai are șanse de calificare.

Anghel Iordănescu, fost selecționer al României

Rădoi trebuie să continue. A alcătuit un nucleu de perspectivă din care doar Andrei Ivan nu ar avea ce căuta. În rest este o echipă care poate crește, lotul este bun, jucătorii arată talent și ambiție. Un alt antrenor va bulversa tot, va veni cu alte obsesii, iar timpul este scurt.

Suporter al naționalei

 

×