x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Naționala rostește a cincea oară „Ne trebuie 6 puncte”

Naționala rostește a cincea oară „Ne trebuie 6 puncte”

de Adi Munteanu    |    15 Noi 2023   •   06:40
Naționala rostește a cincea oară „Ne trebuie 6 puncte”

La fel ca în ultimele campanii de calificare, naționala României este din nou cu ochii mai mult pe rezultatele celorlalte echipe din grupă, neglijând faptul că noi trebuie să ne facem treaba și să învingem Israelul și să nu pierdem cu Elveția. Calculele sunt încurcate, astfel încât este posibil ca însăși Elveția, favorita grupei, să rateze calificarea, așa că meciul din seara asta dintre Israel și Elveția este mai important pentru elvețieni decât pentru israelieni. 

 

Situație ciudată în Grupa I de calificare la EURO 2024. Naționala Israelului, pe locul 3, cu cinci puncte în urma naționalei noastre și cu patru în urma Elveției, are șanse la calificare, în ciuda înfrângerii din Kosovo. Practic israelienii pot pierde și meciul restanță de azi cu Elveția, că șansele lor rămân aceleași. Singurul lor adversar este naționala noastră.

Vor folosi azi echipa a doua cu Elveția?

Presa de la Tel Aviv sugera ca în meciul de azi cu Elveția antrenorul Alon Hazan să folosească o echipă mai puțin experimentată și să păstreze cea mai bună formulă în meciul cu noi. Asta ar ușura mult sarcina elvețienilor, care mai au de jucat acasă cu Kosovo și deplasarea de la București. Cu o victorie azi și încă cel puțin un punct cu kosovarii, la ora meciului cu România ar avea 19-21 de puncte și ar fi matematic calificată. Șansele calificării Israelului ar rămâne aceleași, cu condiția ca noi să nu învingem Elveția în ultima etapă. 

Și dacă învinge Israelul diseară? Păi, asta ar complica situația Elveției, care va trebui să se mobilizeze să învingă și Kosovo, și România, altfel ar putea ajunge chiar pe locul 3, necalificabil. Programul Israelului este cel mai favorizant: are meci cu Andorra, deci are asigurate 3 puncte, în total 14, unul sub elvețieni și două sub noi, iar o victorie în disputa cu noi de sâmbătă, din Ungaria, i-ar duce cu un punct peste noi. Iar dacă nu pierd azi cu Elveția va arunca meciul decisiv al calificării în curtea noastră, pentru că va fi obligatoriu să învingem noi Elveția pe Arena Națională.

Din nou „ne trebuie obligatoriu 6 puncte”

Edi Iordănescu are din nou obiectiv 6 puncte dintr-o „dublă”. Până acum i-a ieșit o singură dată, chiar la începutul campaniei, cu Andorra, 2-0, și Belarus, 2-1. Din a doua dublă de 6 puncte am obținut doar 2 puncte, 0-0 în Kosovo și 2-2 în Elveția. A treia dublă de 6 puncte ne-a adus 4, 0-0 cu Israel și 2-0 cu Kosovo. În final, și din ultima dublă am adunat tot 4 puncte, 0-0 în Belarus și 4-0 cu Andorra. 

Privind însă în urmă, în toate aceste duble, naționala lui Edi Iordănescu a avut mult noroc. Victoria de acasă cu Belarus a fost obținută cu largul concurs al arbitrului, care nu a acordat un penalty pentru belaruși în minutul 88, pe lângă faptul că Ionuț Radu a fost portar-zeu. În Kosovo a fost rândul lui Horațiu Moldovan să fie magistral în poartă, salvând trei goluri ca și făcute, kosovarii dominând copios o echipă a României care nu a fost în stare să lege trei pase. Am smuls un punct nesperat după aspectul jocului. A urmat cel mai ciudat meci, din Elveția, în care favoriții grupei au măturat cu naționala noastră timp 80 de minute. A intervenit însă minunea Moruțan-Mihăilă, care, de nicăieri, a egalat incredibil în final pe fondul delăsării totale a elvețienilor. Meritat punctul sau nu, nu mai contează. Tot norocos am scos un egal acasă cu Israelul, un 1-1 despre care toată lumea a concluzionat că a fost nemeritat. 

După cele trei rezultate de egalitate consecutive a urmat victoria de acasă cu Kosovo, 2-0. Trebuie spus însă că echipa noastră nu a tras niciun șut pe poartă în prima repriză și nu a contat pe teren până la eliminarea lui Muriqi. Rămași în 10 și fără cel mai bun jucător al lor, kosovarii au cedat abia pe final, în minutele 83 și 93. 

Ultima dublă de 6 puncte a fost cu Belarus, în deplasare, și Andorra, acasă. Tot 4 puncte am obținut, și tot greu. Lăsând la o parte meciul cu Andorra, trebuie amintit chinul pe care l-am îndurat cu Belarus, disputat în Ungaria. Un 0-0 în care iar am avut noroc cu carul.

Ne mai ține norocul?

Calculând punctele pe care le-am pierdut, cu oricare din ele, 2 în Kosovo, 2 acasă cu Israel și 2 în Belarus, la ora asta naționala noastră era matematic calificată. Pe de altă parte, trebuie spus și că aceste 16 puncte din clasament au venit cu mult noroc. Norocul nostru înseamnă să nu pierdem nici cu Israelul, nici cu Elveția, ca rezultate minimale, iar orice victorie înseamnă norocul suprem.

Favoriți de conjunctură

Teoretic România ar trebui să fie favorită contra Israelului. Din cauza războiului izbucnit în Orientul Mijlociu, campionatul lor s-a oprit, antrenamentele au fost interzise, jucătorii din campionatul intern sunt afectați și psihic în urma ororilor văzute pe lângă faptul că nu s-au mai antrenat și jucat de o lună. Apoi faptul că meciul se dispută pe teren neutru, în Ungaria ne-ar crea un avantaj. De asemenea, jocurile din trei în trei zile, cu Kosovo, Elveția și cu noi. Mai mult, meciul din Kosovo, pe un teren impracticabil, a ostenit peste măsură jucătorii, mulți dintre ei fiind fără activitate în ultimele patru săptămâni. În aceste condiții, naționala lui Edi Iordănescu ar porni cu prima șansă, însă de câte ori am valorificat prima șansă?

Fără Man, Camora, Bîrligea, Sorescu și Mihăilă

Selecționerul Edi Iordănescu este nevoit să alcătuiască contra Israelului un prim 11 fără doi jucători care au confirmat la națională și care au evoluat bine și la echipa de club. Dennis Man era în afara calculelor înainte de convocare, fiind accidentat de două săptămâni. Din păcate a devenit indisponibil și colegul lui Man de la Parma, Valentin Mihăilă, care a suferit o amigdalită acută chiar în weekendul trecut. De asemenea, Dejan Sorescu este incert, accidentat la gambă. În ceea ce-i privește pe Camora și Bîrligea, aceștia erau soluții de avarie, cu mici șanse să fie titulari, pe postul lor Iordănescu jr preferându-i de cele mai multe ori pe Bancu și Alibec.

Lotul României pentru meciurile cu Israel și Elveția

Portari: Horațiu Moldovan (Rapid), Florin Niță (Gaziantep), Ionuț Radu (Bournemouth).

Fundași: Andrei Rațiu (Rayo Vallecano), Vasile Mogoș (CFR Cluj), Radu Drăgușin (Genoa), Andrei Burcă (Al-Okhdood), Adrian Rus (Pafos), Bogdan Racovițan (Raków), Nicușor Bancu (U Craiova), Andres Dumitrescu (Slavia Praga).

Mijlocași: Marius Marin (Pisa), Vladimir Screciu (U Craiova), Andrei Artean (Farul), Răzvan Marin (Empoli), Alexandru Cicâldău (Konyaspor), Nicolae Stanciu (Damac), Darius Olaru (FCSB), Olimpiu Moruțan (Ankaragucu), Marius Ștefănescu (Sepsi), Ianis Hagi (Alaves),  Florinel Coman (FCSB).

Atacanți: Florin Tănase (Al-Okhdood), Denis Drăguș (Gaziantep), George Pușcaș (Genoa), Denis Alibec (Muaiter)

Clasamentul Grupei I

1. România 8 4 4 0 13:4 16

2. Elveţia 7 4 3 0 20:8 15

3. Israel 7 3 2 2 7:8 11

4. Kosovo 8 2 4 2 9:8 10

5. Belarus 8 1 3 4 7:14 6

6. Andorra 8 0 2 6 3:17 2

 

Meciuri

15 noiembrie 

Israel - Elveția - ora 21.45

18 noiembrie 

Belarus - Andorra - ora 19.00

Israel - România - ora 21.45

Elveția - Kosovo - ora 21.45

21 noiembrie 

România - Elveția - ora 21.45

Andorra - Israel - ora 21.45

Kosovo - Belarus - ora 21.45

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: nationala romaniei puncte calificare