x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Penescu, Constantin şi Făcăleaţă rămân în arest

Penescu, Constantin şi Făcăleaţă rămân în arest

de Elly Cîrstea    |    22 Aug 2009   •   00:00
Penescu, Constantin şi Făcăleaţă rămân în arest

Finanţatorul echipei FC Argeş, Cornel Penescu, fostul preşedinte al CCA, Gheorghe Constantin, şi fostul director general al magazinelor PIC, Liviu Făcăleaţă, rămân în arest, după ce Curtea de Apel Piteşti a admis recursul procurorilor la decizia de revocare a măsurii de arestare preventivă în cazul lor.



Magistraţii Curţii de Apel Piteşti au luat această hotărâre pe considerentul că măsura arestării preventive este "temeinică". Decizia de ieri este definitivă şi irevocabilă. Prin urmare, mandatul lor de arestare, care expira marţi, se prelungeşte cu 30 de zile.

PLEDOARII ÎN FAŢA RUDELOR
Inculpaţii, sub privirile rudelor, au luat cuvântul în faţa judecătorilor, iar avocaţii au încercat să ţină cele mai bune pledoarii pentru a-şi putea elibera clienţii. Finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, a spus că el, în calitate de om de afaceri, şi-a achitat întotdeauna datoriile faţă de stat şi că are o responsabilitate faţă de sutele de angajaţi pe care îi are.

Omul de afaceri a mai spus că nu vrea decât să se întoarcă la familie: "Voi respecta ce mi se cere. Nu o să încerc să iau legătura cu nici un martor". În momentul în care a luat cuvântul directorul PIC, Liviu Făcăleaţă, fiica acestuia şi iubita lui au izbucnit în plâns, fiind cu greu calmate de celelalte rude. "Sunt un om simplu. Mi-am crescut fata singur, de când ea avea doar 12 ani. M-am trezit într-un carusel. Sper să se demonstreze că nu sunt vinovat. Tatăl meu este grav bolnav şi de câte ori vreau să îl sun îmi este teamă că nu îmi va mai răspunde", a spus Făcăleaţă.


Motive medicale
Singurul care a cerut eliberarea pe motive medicale a fost Gheorghe Constantin. El a spus că rezistă cu greu la condiţiile de detenţie din penitenciar, iar mâncarea de acolo nu îl ajută să ţină un regim: "Am peste 40 de ani de activitate în câmpul muncii, iar în ultimii ani am fost preşedintele CCA. Este foarte greu să explic de ce mă aflu aici. S-a creat probabil o confuzie şi sper ca pe viitor să se lămurească. Solicit eliberarea mea din cauza problemelor medicale pe care le am. Am suferit două preinfarcturi şi trei intervenţii pe colon. Alimentaţia de la Colibaşi nu îmi permite să ţin regim. Condiţiile de detenţie sunt nefavorabile şi de aceea vă rog să ţineţi cont de starea mea de sănătate".


Motivarea DNA
Procurorul DNA a precizat că eliberarea celor trei ar putea fi interpretată negativ de opinia publică. Asta pentru că din rapoartele de percheziţie a reieşit că inculpaţii au săvârşit actele de corupţie încă din 2006 şi punerea lor în libertate i-ar încuraja şi pe alţii să comită acte de corupţie, ştiind că pot scăpa. Acelaşi procuror a mai spus că există un martor, o tânără, care în luna septembrie 2007 a asistat la o infracţiune de dare de mită.

Fata ar fi fost de faţă când Cornel Penescu i-a dat 2,7 miliarde de lei vechi lui Costică Vâlcea. Această tânără ar fi fost sunată din arest de finanţatorul FC Argeş, care i-a cerut să-şi schimbe declaraţia, convorbirea fiind interceptată de DNA. Procurorul a mai spus că în acest dosar mai există şi alţi martori de audiat, pe care cei trei inculpaţi ar putea să-i influenţeze.

×
Subiecte în articol: sport