x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Penescu, deferit justiţiei într-un nou dosar

Penescu, deferit justiţiei într-un nou dosar

11 Sep 2009   •   00:00
Penescu, deferit justiţiei într-un nou dosar

Finanţatorul echipei FC Argeş, Cornel Penescu, a fost deferit justiţiei, astăzi, într-un nou dosar, în care este acuzat că ar fi instigat la mituirea unor inspectori financiari din Argeş pentru a se face un control superficial la firmele la care este acţionar.



Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a lui Cornel Penescu, acţionar la SC Pic SA Piteşti şi SC Muntenia Aliment SRL, SC Pic Distrib SRL Piteşti (fostă SC Oniţa SRL), pentru instigare la dare de mită şi instigare la fals intelectual, informează, vineri, DNA.

Alături de Penescu vor mai fi judecaţi administratorii firmelor, Gheorghe Pieca, dar şi inspectorii Gărzii Financiare Argeş, Nicuşor Mîrţoiu şi Iulian Popescu, informează Mediafax.

Potrivit procurorilor, în 20 martie 2007, Nicuşor Mîrţoiu şi Iulian Popescu, în calitate de comisari superiori ai Gărzii Financiare - Secţia Argeş, au primit câte 1.000 de lei de la Gheorghiţă Pieca, la îndemnul lui Penescu pentru a face un control superficial în urma căruia să se evite constatarea adevăratelor încălcări ale normelor legale şi, implicit, neaplicarea sancţiunilor corespunzătoare la cele două firme controlate, SC Muntenia Aliment SRL şi SC Oniţa SRL.

Cei doi comisari ai Gărzii Financiare au întocmit un proces verbal datat 26 martie 2007 în care au inserat, în legătură cu firmele controlate, date nereale omiţându-le, cu ştiinţă, pe cele reale, mai susţin procurorii. Dosarul a fost înaintat instanţei Tribunalului Argeş.

Penescu mai este judecat într-un dosar, începând din 25 iunie.
În acest caz, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis, în 26 august, strămutarea dosarului de la Tribunalul Argeş la Tribunalul Prahova, după ce Cornel Penescu a cerut acest lucru pe motiv că imparţialitatea judecătorilor de la Tribunalul Argeş ar putea fi influenţată de materialele despre acest caz din presa locală.

În 1 septembrie, Tribunalul Argeş a decis scoaterea dosarului de pe rol şi ,"înaintarea spre competentă soluţionare la Tribunalul Prahova", conform încheierii de şedinţă.

În 25 iunie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Cornel Penescu, acţionar majoritar la SC PIC SA Piteşti, iar prin intermediul acestei societăţi acţionar majoritar la societatea FC Argeş Piteşti, pentru dare de mită, cumpărare de influenţă şi iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat. Alături de Penescu au fost trimise în judecată alte 13 persoane.

Tribunalul Argeş revocase, în 18 august, măsura arestării preventive în cazul lui Penescu, Constantin şi Făcăleaţă, trimişi în judecată în dosarul corupţiei din fotbal, însă procurorii DNA Piteşti au contestat decizia. Cei trei sunt încarceraţi la Penitenciarul Colibaşi.

În 30 iulie, fostul director al Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Piteşti Cristian Libertatu a fost pus în libertate sub control judiciar şi este judecat în libertate în acest dosar, după ce Curtea de Apel Piteşti a admis recursul făcut de avocatul său la decizia de respingere a cererii de eliberare sub control judiciar, hotărâtă iniţial de Tribunalul Argeş.

Alţi zece inculpaţi în acest caz, respectiv directorul pentru relaţii internaţionale al Federaţiei Române de Fotbal, Florin Prunea, observatorul federal Marcel Lică şi arbitrii Sorin Corpodean, Marcel Savaniu, Aurelian Bogaciu, Cristian Lucian Dan şi Sorin Caia, administratorul FC Argeş, Gheorghita Pieca, fostul preşedinte al formaţiei piteştene, Cristian Mincă şi Daniela Carstina, director în cadrul societăţii PIC, acuzaţi şi ei de fapte de corupţie, au fost trimişi în judecată în stare de libertate. (V.A.)

×
Subiecte în articol: sport