x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Povestea campionului

Povestea campionului

21 Feb 2004   •   00:00

In Romania, schiorii de performanta se pregatesc la un loc cu turistii.

Alexandru Barbu, singurul care a terminat probele din cadrul Combinatei alpine a Campionatului Mondial de juniori din Slovenia, la categoria sa de varsta, spune ca a fost declarat campion mondial.
MADALINA CORBEANU DELIA GOMOESCU

Pentru realizarea acestei performante a fost nevoie de multe sacrificii. Federatia nu are bani, astfel ca partea materiala este asigurata in special de parintii sportivilor. SCUMP. Costurile sunt de ordinul zecilor de mii de dolari. Cel mai bun exemplu il constituie investitia in echipament pentru fratii Barbu, Alexandru si Sebastian, care ajunge anual la 8.000 de euro. La aceasta suma se adauga sumele pentru deplasari, respectiv transportul, cazarea si masa.

NECAZURI. Cea mai mare problema ramane lipsa unei partii speciale pentru pregatire. "Trebuie sa stam la rand cu turistii, si de multe ori sa ne antrenam in timp ce acestia sunt pe aceeasi partie. E inadmisibil ca in tara sa nu avem prioritate nici macar la transportul pe cablu", ne-a spus Florin Cristea, antrenorul lotului national de schi alpin. De multe ori se nasc si conflicte, schiorii fiind agresati de turisti.

Din nou campion national
In aceste zile, in Poiana Brasov se desfasoara Campionatul national de schi alpin. Dupa doua zile de concurs, Alexandru Barbu a ocupat locul I in probele de coborare si slalom superurias la juniori mici. In clasamentul juniorilor mari, "Alica" s-a clasat al treilea la coborare, fiind devansat de schiori cu doi ani mai in varsta, in timp ce la superurias a fost al patrulea. Daca la Maribor Alexandru a atins la coborare aproape 120 km/ora, la Poiana Brasov partia nu i-a permis atingerea unei viteze atat de mari.

Pasionat de masini si de Internet
In afara de schi, Alexandru a mostenit de la tatal lui, fost co-pilot, pasiunea pentru masini: "Am participat la autocros, cu o masina special "creata" impreuna cu prietenii mei din Sibiu. Abea astept sa am una a mea, daca s-ar putea un Mitsubishi sau Subaru". In putinul timp liber, "Alica" se plimba cu bicicleta, navigheaza pe internet sau asculta muzica. Asaltat de fete, schiorul are un criteriu clar de selectie: "Fata trebuie sa exprime ceva, fie ca e vorba de o bruneta, o blonda sau satena".

"Pe partie s-a anuntat ca sunt campion mondial

Jurnalul National: Alexandru, care este povestea reala a performantei tale?
Alexandru Barbu: In concursul de la Maribor, dupa combinata alpina, am fost desemnat cel mai bun schior din lume la juniori mici.

Sunt voci care sustin ca titlul tau este o farsa.
E treaba lor. Eu am fost anuntat pe partie ca sunt noul campion mondial la categoria mea de varsta. La celelalte probe, juniorii mici au fost premiati. La combinata, pentru ca am fost singurul care am terminat, nu a mai avut loc festivitatea de premiere.

De unde pasiunea ta pentru schi?
Mi-a fost transmisa de tatal meu. M-am urcat pe schiuri de la 3 ani, dar am inceput sa iau sportul in serios de la 6 ani. Fratelui meu, Sebastian, care are 19 ani, ii datorez majoritatea performantelor. La 12 ani am castigat primul titlu national. Imi amintesc ca la primul concurs m-am oprit din coborare, sa vad cat de abrupta e panta.

Cum te-ai caracteriza pe scurt?
Niciodata nu am vrut sa fiu considerat un smecheras. Sunt o fire deschisa si voi incerca sa nu ma schimb, oricat de mult as evolua in viata sportiva.

×
Subiecte în articol: sport