x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Preliminarii CM - Obligati sa invingem la Helsinki

Preliminarii CM - Obligati sa invingem la Helsinki

de Mihai Igirosanu    |    08 Oct 2005   •   00:00
Preliminarii CM - Obligati sa invingem la Helsinki

Pentru a mai spera la prinderea unui loc in barajul pentru calificarea la CM 2006, Mutu si ceilalti "tricolori" trebuie sa castige astazi la Helsinki, iar Cehia sa nu invinga Olanda. Meciul Finlanda - Romania va incepe la ora 17:00 si va fi transmis in direct de TVR 1. Soarta calificarii s-ar putea decide astfel miercuri.

In aceasta dupa-amiaza, de la ora 17:00, nationala Romaniei nu are decat varianta unui succes in confruntarea din capitala Finlandei pentru a mai putea spera la prinderea unui loc de baraj pentru calificarea la CM 2006.

Meciul de pe stadionul "Olimpic" din Helsinki, care va fi transmis in direct de TVR 1, nu reprezinta un eveniment interesant pentru finlandezi, ai caror reprezentanti au lipsit chiar si de la sosirea delegatiei romane pe Aeroportul "Vaanta".

PREGATITI. Selectionerul Victor Piturca pare ca are partitura pregatita pentru confruntarea de azi. Echipa de start este deja stabilita, nu contine nici o surpriza. La antrenamentul oficial de ieri, Mutu si compania au aratat pofta de joc si un tonus ridicat, iar calitatea gazonului i-a satisfacut pe deplin. La antrenamentul de ieri-dimineata, chiar Piturca a dat tonul bunei dispozitii, neezitand sa participe la o miuta alaturi de elevii sai. La Helsinki, vremea este destul de rece, temperaturile nedepasind 12°C.

AVERTISMENT. Desi selectionerul Heliskoski are mari probleme de lot, jucatorii finlandezi sunt hotarati sa opuna o rezistenta darza ultimelor adversare din grupa, Romania si Finlanda. Intr-o declaratie acordata cotidianului Iltalehti, mijlocasul ofensiv al lui Crystal Palace, Joonas Kolkka, lanseaza un avertisment pentru romani si cehi: "Vom fi un adversar tare. Incercam sa scoatem rezultate cat mai bune in cele doua partide". In schimb, selectionerul Heliskoski nu s-a aratat prea optimist: "Nu am idee cum vom juca sambata. In acest moment, echipa de start pentru meciul cu Romania este ca un joc de puzzle", a spus antrenorul, care a enumerat absentele din tabara sa: mijlocasii Vayrynen, Litmanen, Tihinen si Scheweleff, stoperul Pasanen, plus mijlocasii ofensivi Kallio, Riihilahti si Roiha.

ARENA. Stadionul "Olimpic" din Helsinki a fost nominalizat printre cele mai frumoase arene din lume. Cel mai mare eveniment gazduit de stadionul construit in 1938 a fost Olimpiada din 1952, cand celebra Lia Manoliu si-a inceput glorioasa cariera in atletismul mondial. Dupa modernizarile facute in pe- rioada 1990-1994, arena poate gazdui 40.000 de locuri.

PALMARES
In cele sapte intalniri precedente contra Finlandei, echipa nationala a Romaniei a parasit terenul neinvinsa. "Tricolorii" s-au impus in cinci confruntari, iar celelalte doua dispute s-au incheiat la egalitate. Si la capitolul golaveraj avem un avantaj zdrobitor, 22-3. Cea mai mare diferenta de scor s-a inregistrat in octombrie 1973, la Bucuresti, cand Romania a invins Finlanda cu 9-0. In tur, pe stadionul "Giulesti", echipa pregatita la acea ora de Anghel Iordanescu s-a impus cu 2-1, prin golurile marcate de Adrian Mutu si Florentin Petre, in prima repriza, respectiv Alexei Eremenko Jr, din penalty, cu doua minute inainte de final. Acest joc a fost foarte disputat, finlandezii cedand dupa o mare lupta cele trei puncte nationalei noastre. Tricolorii au tremurat pe final pentru obtinerea victoriei.

TINERET
Nationala de tineret pastreaza sanse teoretice de calificare la CE 2006. In ultimul lor meci din grupa 1, "tricolorii mici" au invins aseara cu 1-0 in Finlanda si au trecut pentru moment pe locul 2, cu 19 puncte. Unicul gol al partidei a fost marcat de Nicolita, in minutul 2. Selectionerul Florin Marin a aliniat urmatoarea echipa: Hutan - S. Radoi, M. Constantin, Moti, Nesu (’74 Pulhac) - Prepelita, Plesan, Vasilache, Nicolita - Curelea, Keseru (’66 Florescu). In cealalta intalnire, Cehia a pierdut acasa, 2-4 in fata Olandei, dupa ce a condus cu 2-0, dar a jucat in inferioritate din minutul 51. In urma acestui rezultat, Olanda are 20 de puncte si este calificata la barajul pentru turneul final, indiferent de rezultatul din ultimul meci cu Macedonia. Pentru ca Romania sa se califice si ea, Cehia (18 puncte) trebuie sa piarda marti in Finlanda.


Cehia - Olanda: Zic ca se joaca pe bune


ADVERSARI. Robben si Baros vor fi din nou fata-n fata
Desi presa olandeza insista ca un meci egal ar multumi pe toata lumea si ar califica "Portocala" la CM 2006, selectionerul a declarat ca jucatorii sai trebuie sa castige la Praga.

LA VICTORIE. "Nu trebuie sa gandim asa. Trebuie sa atacam, dar in acelasi timp sa fim atenti in defensiva, pentru ca Cehia este un adversar puternic. Accidentarile din lotul lor vor conta, desigur, insa Karel Bruckner este un antrenor cu mare experienta", a spus tehnicianul olandez. Van Basten nu i-a luat la Praga pe Bouma, Babel si Lindenbergh. La cehi, Milan Baros a luat o piatra de pe inima lui Bruckner, declarandu-se apt de joc pentru partida de azi. Situatia ramane insa delicata, pentru ca 9 jucatori sunt indisponibili. "Daca ar lipsi si Baros, am fi in mijlocul unei mari probleme", a spus mijlocasul Rosicky.

ECHIPE PROBABILE. Cehia: Cech - Grygera, Rozehnal, Ujfalusi, Mares - Poborsky, Galasek, Rosicky, Polak, Stajner - Baros.
Olanda: Van der Sar - Kromkamp, Boulahrouz, Opdam, Van Bronckhorst - Landzaat, Maduro, Van der Vaart - Kuyt, Van Nistelrooy, Robben.
×
Subiecte în articol: sport