x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Procuratura Antidoping cere o suspendare de un an pentru Mutu

Procuratura Antidoping cere o suspendare de un an pentru Mutu

31 Mar 2010   •   00:00
Procuratura Antidoping cere o suspendare de un an pentru Mutu
Sursa foto: Tiziana Fabi/AFP Photo

Comitetul Olimpic Italian (CONI) a anunţat miercuri, pe site-ul oficial, că Procuratura Antidoping a dispus trimiterea cazului lui Adrian Mutu, depistat pozitiv cu sibutramină, către Tribunalul Naţional Antidoping, cu propunere de suspendare pe o perioadă de un an.

"Procuratura Antidoping l-a deferit pe jucătorul echipei Fiorentina, Adrian Mutu, Tribunalului Naţional Antidoping din cadrul CONI, pentru recunoaşterea responsabilităţii privind încălcarea articolului 2.1 din codul Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), în legătură cu depistarea sa pozitivă cu sibutramină, cu ocazia unor teste antidoping efectuate după meciul Fiorentina - Bari, disputat la Florenţa, pe 10 ianuarie, şi după partida Fiorentina - Lazio, ce a avut loc pe 20 ianuarie, cu consecinţa aplicării unei suspendări pe un an, potrivit articolului 10.4 al codului WADA", se arată în comunicatul CONI.


Avocaţii lui Mutu confirmă: "Nu e recidivă"
Paolo Rodella, unul dintre avocaţii lui Mutu, a declarat pentru postul Radio Blu că informaţiile preliminare indică faptul că Procuratura Antidoping nu îl consideră recidivist pe atacantul român. "Nu am citit motivaţia oficială, dar cred că nu există cerere de recidivă, în caz contrar s-ar fi vorbit în cu totul alţi termeni. Este foarte probabil să nu se ajungă la o suspendare de un an. Scopul nostru este să obţinem o reducere, iar faptul că recidiva nu a fost luată în calcul este pozitiv pentru noi. Totuşi, Adrian nu a fost fericit când a auzit cererea Procuraturii, este greu să îţi imaginezi că poţi pierde un an pentru o asemenea pastilă. Acum ne aşteptăm instanţă", a spus Rodella.


Pedeapsa minimă - o mustrare, cea maximă - un an
Procurorul şef Ettore Torri a considerat că Mutu se află la prima abatere şi a cerut suspendarea jucătorului pentru o perioadă de un an, conform articolului 10.4 din codul WADA, care prevede circumstanţe atenuante şi posibilitatea reducerii suspendării dictate în cazul unui sportiv depistat pozitiv, dacă acesta face dovada că produsul ingerat nu i-a îmbunătăţit performanţele sportive.

"Eliminarea sau reducerea perioadei de suspendare pentru substanţe specifice în circumstanţe specifice: «Dacă un sportiv sau o altă persoană poate dovedi cum a intrat o substanţă specifică în corpul său sau cum a intrat în posesia unei astfel de substanţe specifice şi că prin această substanţă specifică nu se intenţionează creşterea performanţei sportivului sau mascarea folosirii unei substanţe care creşte performanţa, perioada de suspendare de doi ani, prevăzută la articolul 10.2, va fi înlocuită după cum urmează: prima încălcare: Minimum o mustrare, fără suspendare, pentru evenimente sportive viitoare şi maximum doi ani de suspendare", se arată în articolul 10.4 din codul WADA.
În cazul lui Mutu, pedeapsa maximă poate fi cea cerută de Procuratura Antidoping, de un an.


Victor Becali: "Ne aşteptam ca procurorul să ceară atât"
"De obicei, procurorul cere mai mult, noi ne aşteptam să ceară atât. Acum urmează procesul adevărat, până acum a fost doar la nişte audieri. E important că a fost cerut doar un an. Procurorul este cel care acuză şi de obicei ei cer mai mult. Eu cred că e de bine, nu e considerat recidivist. Eu zic că o să primească şase-şapte luni şi cum campionatul începe în septembrie în Italia, ar fi în regulă", a spus impresarul lui Mutu, Victor Becali, la GSP TV.


Gică Popescu e optimist: "Va sta şase luni"

Fostul internaţional Gică Popescu este de părere că procuratura CONI nu îl consideră pe Mutu recidivist dacă a cerut o suspendare de un an, fiind de părere că atacantul ar putea scăpa cu o pedeapsă de numai şase luni. "Este bine până la urmă că Procuratura a cerut doar un an de suspendare. Este normal să ceară mai mult ca să aibă de unde să scadă când va fi judecat. Nu cred că Mutu este considerat recidivist dacă au cerut doar un an de suspendare. Bine că n-au cerut patru ani sau doi ani, atunci era grav.
Un an de zile este mult, nu cred că va fi suspendat atât. Cred că pedeapsa se va reduce la jumătate, adică la şase luni, şi a trecut deja ceva timp de când a fost suspendat. Practic, s-ar putea ca Mutu să joace de la începutul sezonului viitor", a spus Gică Popescu.

×
Subiecte în articol: redactie