x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Pseudoefedrina, introdusă din nou pe lista produselor interzise

Pseudoefedrina, introdusă din nou pe lista produselor interzise

20 Sep 2009   •   00:00

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a anunţat, ieri, că pseudoefedrina va fi din nou introdusă pe lista produselor interzise începând cu data de 1 ianuarie 2010, în timp ce folosirea salbutamolului, utilizat pentru tratarea astmului, va fi autorizată mult mai uşor.



Ca în fiecare an, Comitetul Executiv al WADA a aprobat, în cadrul reuniunii de la Montreal, noua listă "cu produse şi metode interzise" pentru anul 2010, care va fi publicată pe 1 octombrie, lăsând la dispoziţia spotivilor trei luni pentru a lua cunoştinţă schimbările intervenite.

Una dintre principalele modificări vizează pseudoefedrina (un decongestionant), care a fost considerată substanţă interzisă înainte de anul 2003, dar care ulterior a fost scoasă de pe listă.

"Rezultatele unui studiu au arătat semne clare de abuz (respectiv utilizarea în concentraţii ridicate a pseudoefedrinei) în anumite sporturi şi anumite regiuni. Literatura prezintă de altfel dovezi ştiinţifice privind o îmbunătăţire a performenţelor în cazul utilizării unor doze ridicate din această substanţă", se arată într-un comunicat, anunţă AFP, citată de Mediafax.

O altă modificare priveşte substanţa salbutamol. Astfel, un sportiv nu va mai fi declarat dopat cu această substanţă dacă, în urma testelor, va fi descoperită o concentraţie mai mică de 1.000 de nanograme pe mililitru. În plus, un sportiv care trebuie să inhaleze salbutamol pentru tratarea astmului, nu va mai avea nevoie de Autorizaţia de folosire în scop terapeutic, ci doar de o simplă declaraţie privind utilizarea acestuia.

×
Subiecte în articol: sport