x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport RAPID - Ingineria lui Taher

RAPID - Ingineria lui Taher

de Florin Gongu    |    05 Noi 2008   •   00:00

Nici apropierea derby-ului Rapid – Steaua nu are cum să liniştească apele la nivelul conducerii clubului din Giuleşti. Neînţelegerile dintre acţionarul George Copos şi eventualul proprietar Fathi Taher par să se stingă doar în instanţă.



Taher vrea să profite de notorietatea echipei Rapid
Credit: cartoonpress/intact images



Conform unor “surse din club”, citate prin intermediul Mediafax, discuţiile dintre cei doi ar fi apărut după “un împrumut pe care Taher i l-a dat lui Copos şi care trebuia transformat în acţiuni. Copos a încasat jumătate din banii pentru cele 80% din acţiuni. Dar i-a încasat printr-un împrumut între două persoane fizice, el şi Taher. Înţelegerea era ca, atunci când Copos rezolvă problema actelor de la club, împrumutul să se transforme în acţiuni”.

“PROMISIUNE DE VĂNZARE”

“Fals, nimic mai fals”, a fost replica venită ieri din partea unui apropiat al clubului. Acesta ne-a precizat că n-a existat nici un contract de împrumut între Taher şi Copos. “Între ei a intervenit un contract denumit, la cererea iordanianului, «promisiune de vânzare-cumpărare», prin care Taher urma să achite o sumă în jurul a 15,5 milioane de euro pentru achiziţionarea clubului. În cadrul acestui contract, Taher se angaja să asigure bugetul echipei pe sezonul în curs. Mai mult, s-a făcut şi predarea de active. Prima rată urma să fie achitată până la 24 aprilie 2008, de 6,275 milioane de euro, dar iordanianul nu a dat nici măcar 1 euro. A doua rată, de aceeaşi valoare, se plătea la finalizarea tranzacţiei. Restul de bani, cam 3 milioane de euro, reprezenta achitarea unor contracte de împrumut făcute de Copos pentru club. Tot ce a făcut Taher până acum doar a asigurat o parte din buget, după care s-a oprit”.

ERA DE FAPT UN INTERMEDIAR
De ce n-a achitat Taher prima rată? Ne-a explicat aceeaşi sursă: “Taher a privit achiziţionarea Rapidului doar ca pe o afacere. El voia să revândă clubul undeva în Arabia Saudită. Pe acolo tot umblă el când pleacă din ţară. Doar că nu se înţelege cu cei de acolo la preţ. Se pare că el cere vreo 40-50 de milioane de euro. Cu banii luaţi, el s-ar achita de obligaţii la Copos şi ar rămâne şi cu o sumă considerabilă. Pentru că nu găseşte acum un cumpărător, nici el nu mai vrea Rapidul. În schimb, vrea să recupereze ce a investit până acum, deşi e clar că e de datoria lui să investească în acest sezon. Domnul Copos nu se va lăsa. Vrea ca acest contract să se respecte, în caz contrar fiind dispus să meargă cu Taher în instanţă”.

Comparaţie

Fostul antrenor al giuleştenilor, Răzvan Lucescu, în prezent la cârma echipei FC Braşov, a prefaţat derby-ul Rapid – Steaua, de duminică, amintind faptul că gruparea de lângă Podul Grant s-a mai confruntat cu probleme financiare şi în trecut. “Dacă jucătorii străini de la Rapid, altfel valoroşi, vor fi conectaţi şi motivaţi, fiindcă ei nu cunosc foarte bine orgoliile de la astfel de partide, fosta mea echipă ar avea şanse să iasă cu fruntea sus. La astfel de meciuri se trece peste problemele financiare. Dacă v-aş spune că atunci când jucam sferturile de finală ale Cupei UEFA eram de patru luni neplătiţi? Echipa aia s-a adunat, a bătut pe Steaua în campionat! Atunci însă, înainte de orice, era un grup foarte unit, băieţii s-au motivat unul pe altul. Erau toţi români, ştiau că depind de club şi au fost hotărâţi să facă istorie”, a spus Lucescu junior.

Fără brichete

Înaintea confruntării cu Steaua, conducerea feroviarilor îşi ia toate măsurile pentru a împiedica apariţia unui nou caz “Bricheta”. În acest sens, au fost achiziţionate 9.000 de cutii de chibrituri, care le vor fi distribuite gratuit suporterilor la porţile stadionului, nu înainte însă ca fanii să fie deposedaţi de brichete şi de restul obiectelor contondente. Ultimul meci dintre Rapid şi Steaua, disputat tot în Giuleşti, la 20 martie, în runda a 24-a a stagiunii trecute, a fost întrerupt în minutul 74, la scorul de 1-0 pentru gazde, după ce arbitrul Alexandru Deaconu a fost lovit în cap de o brichetă aruncată din tribune. Ulterior, comisiile FRF i-au atribuit victoria Stelei, la “masa verde”, cu 3-0. Altfel, ieri au fost puse în vânzare tichetele de intrare, cel mai ieftin fiind la peluze, 15 lei, iar cel mai scump la tribuna zero, 100 de lei.

“Decizia mea e irevocabilă, mă retrag! Mi-am făcut datoria timp de 16 ani, cu reuşite şi cu eşecuri. Am câştigat 10 trofee, am construit o bază de nivel european, dar am comis şi greşeli. Am conştiinţa împăcată, i-am dat Rapidului tot ce-am avut mai bun. E timpul să-l las altuia sau altora. Domnul Taher trebuie să respecte ce-am convenit. Altfel, vom ajunge în instanţă”

George Copos - într-un interviu acordat lui Ovidiu Ioaniţoaia la 31 octombrie

×
Subiecte în articol: sport taher copos