Seara magica a Romaniei deschisa de medalia de aur a inotatoarei Camelia Potec a fost desavarsita de evolutia senzationala a gimnastelor pregatite de Octavian Belu si Mariana Bitang. Romania si-a pastrat aurul olimpic, devansand SUA si Rusia.
FLORIN GONGU - Atena
Dupa ce baietii obtinusera medalia de bronz in concursul pe echipe, "Olympic Indoor Hall" era din nou plina ochi pentru a urmari intrecerea similara la fete. Nici nu se uscasera bine lacrimile de bucurie de pe chipul Cameliei Potec, ca micutele gimnaste intrasera deja in "paine". Surprinzator sau nu, elevele lui Belu si Bitang
s-au simtit ca acasa, sala fiind plina de romani, stea-gul tricolor fluturand prin toate colturile, iar scandarile au contribuit si ele la moralul campioanelor.
CONCURSUL. Cotate drept favorite si calificate cu cel mai bun punctaj, romancele si-au respectat statutul castigand intr-o maniera de mari campioane. Echipa noastra a inceput concursul la sarituri, la fel ca si principalele noastre contracandidate. Dana Sofronie, Catalina Ponor si Monica Rosu au sarit fara greseala, romancele preluand conducerea cu o medie de 28,437, avandu-le pe americance in urma lor. Steagurile flutura si scandarile sunt din ce in ce mai puternice. Asta pentru ca si spectatorii greci s-au aliat cu romanii! Emotii la paralele. E aparatul pe care nu il stapanim tocmai bine. Micuta Oana Ban este "arsa" de arbitri inexplicabil - 9,187. Mona Rosu nu rupe nici ea gura targului - 9,387, iar Dana Sofronie salveaza finalul cu un 9,562. Americancele au reusit executii mai sigure si au preluat sefia dupa doua rotatii.
BARNA SI SOLUL. Candidatele la medalii se prezinta in fata barnei, "specialitatea casei" de la Nadia incoace. Americancele sunt rigide, crispate, gleznele le tremura. Este momentul in care micutele noastre se transforma in fiare si Oana Ban, Alexandra Eremia si, mai ales, Catalina Ponor fac exercitii dumnezeiesti, care ridica sala in picioare si incetoseaza privirea americancelor. Suntem din nou pe primul loc inaintea ultimului aparat, solul. Americancele nu au gresit, dar nici nu au stralucit, doar Carly Patterson obtinand o nota de tinut minte: 9,662. Romania inchidea concursul. Cele trei gimnaste au ridicat efectiv sala in picioare, suvoiul de aplauze fiind parca interminabil. Rand pe rand, Dana Sofronie, Oana Ban si Catalina Ponor, ultima evoluand pe muzica greceasca, au dat contur medaliei de aur, care a fost a Romaniei de la inceput pana la sfarsit. Evolutia constanta, gradul de dificultate al elementelor, precum si spiritul de echipa au fost prinicpalii factori ai acestui succes rasunator. Clasamentul final arata astfel: 1. ROMANIA 114,283 p ; 2. SUA 113,584 p; 3. Rusia 113,235 p.
BUCURIE. Delegatia noastra a izbucnit in lacrimi de bucurie. Antrenorii isi imbratisau si sarutau elevele. Acordurile de la "Desteapta-te, romane!" au invadat sala. Ce bine arata podiumul, iar cand am ridicat ochii spre drapele am inghitit in sec. Sub noi erau SUA si Rusia! "Cand a intrat Catalina la sol, mi-am dat seama ca suntem campioane olimpice si mi-au dat lacrimile. La paralele m-am simtit nedreptatita. Nu stiu de ce m-au depunctat asa de mult", a spus Oana Ban. Antrenorul Octavian Belu a tinut sa multumeasca organizatorilor Jocurilor Olimpice: "Vreau sa felicit organizarea acestei Olimpiade. Totul este perfect, incepand cu sala, publicul si chiar culorile care impodobesc decorurile. Acum trebuie sa ne odihnim si sa ne apucam din nou de munca. Urmeaza concursul individual compus si finalele pe aparate, unde trebuie sa ne concentram pentru a obtine alte medalii". Pentru performanta obtinuta, fiecare gimnasta va fi recompensata cu 87.500 de euro.
Citește pe Antena3.ro
SATISFACTIE
"SUA si Rusia fac acelasi sistem de pregatire ca si noi. Noi, la Deva, avem un sistem sa muncim de doua ori pe zi, tot timpul anului, in timp ce americanii au un sistem privat. Este o mare bucurie ca am reusit sa castigam titlul pe echipe" - Octavian BeluPREMIERE
Titlul olimpic le aduce gimnastelor noastre pe langa satisfactia sportiva si numeroase premii financiare. Astfel, Comitetul Olimpic Roman premiaza aurul fiecarei sportive cu cate 50.000 de euro, Agentia Nationala pentru Sport cu cate 25.000 de euro, iar cluburile vor contribui si ele cu 12.500 de euro. Astfel, o medaliata olimpica de pe treapta cea mai inalta a podiumului devine mai bogata cu 87.500 de euro.
Interviu - Belu: "Barna a devenit sport national"
Matei Stanei i-a deschis drumul Catalinei Ponor
A pregatit vreo 200, poate chiar 250 de copii. Asta in urma cu 11 ani. Au facut antrenamente, s-au jucat in sala de gimnastica si in final au fost selectate 20. Dintre acestea, cinci gimnaste de la Farul Constanta au fost cooptate pentru echipa nationala. "Pe Catalina Ponor am selectat-o cand avea 4 ani, special ca in anul olimpiadei sa aiba 17 ani", isi dezvaluie antrenorul secretele. Nascut la Topologu, Matei Stanei are 58 de ani si este la a saptea generatie de sportivi. Niculina Gheorghe, Ana Moldoveanu, Constanta Ciocanel, care a fost in echipa olimpica alaturi de Nadia, sunt doar cateva dintre fetele care au trecut prin mana lui. AMINTIRI. Cat despre Catalina Ponor, Matei spune ca s-a remarcat de la inceput. "Ii placea sa se dea in spectacol. Il imita pe Donald Duck atunci cand nu ma uitam la ea. Vorbea ca ratoiul si mergea ca el", isi aminteste cu nostalgie antrenorul. Si acum la lot mai face asta, dupa cum ne dezvaluie Stanei. Unul dintre momentele cele mai haioase a fost cand, la indemnul Catalinei, fetele au coborat din hotelul unde erau in cantonament pe geam, cu cearsafurile. "Erau corcodusi prin apropiere si au coborat de la etaj. Eu am aflat totul peste 2-3 zile. Catalina a fost capul operatiunii". Dupa ce au castigat campionatul national si dupa ce au baut impreuna sampanie din cupa, gimnasta i-a povestit patania. PROMISIUNE. "Catalina e un copil cu un psihic foarte puternic. Nu a ratat niciodata in â95-â96, iar pe barna nu clinteste. Mai are de lucrat la paralele". Inainte de a pleca la Atena, Catalina i-a promis ca va lua macar o medalie, ca doar ea este pentru Matei "papusica lui tata". Acum are in vizor o noua "vedeta". Pe fata Cameliei Voinea, campioana la Seul. "Fata asta e nascuta sa faca gimnastica. Nu am mai avut asa un copil pe mana". (Eugenia Mihalcea)"Am plans de trei ori mai mult decat fiica mea"
Familia Catalinei Ponor a trait emotiile concursului de gimnastica pe echipe acasa, la Constanta. Mama, Carmen Ponor, nu a desfacut inca sampania. Lacrimile de fericire au luat locul picaturilor de sampanie.SORIN ANGHEL