x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Ridicati-le statui zeitelor lui Belu!

Ridicati-le statui zeitelor lui Belu!

19 Aug 2004   •   00:00

Seara magica a Romaniei deschisa de medalia de aur a inotatoarei Camelia Potec a fost desavarsita de evolutia senzationala a gimnastelor pregatite de Octavian Belu si Mariana Bitang. Romania si-a pastrat aurul olimpic, devansand SUA si Rusia.

FLORIN GONGU - Atena

Dupa ce baietii obtinusera medalia de bronz in concursul pe echipe, "Olympic Indoor Hall" era din nou plina ochi pentru a urmari intrecerea similara la fete. Nici nu se uscasera bine lacrimile de bucurie de pe chipul Cameliei Potec, ca micutele gimnaste intrasera deja in "paine". Surprinzator sau nu, elevele lui Belu si Bitang s-au simtit ca acasa, sala fiind plina de romani, stea-gul tricolor fluturand prin toate colturile, iar scandarile au contribuit si ele la moralul campioanelor.

CONCURSUL. Cotate drept favorite si calificate cu cel mai bun punctaj, romancele si-au respectat statutul castigand intr-o maniera de mari campioane. Echipa noastra a inceput concursul la sarituri, la fel ca si principalele noastre contracandidate. Dana Sofronie, Catalina Ponor si Monica Rosu au sarit fara greseala, romancele preluand conducerea cu o medie de 28,437, avandu-le pe americance in urma lor. Steagurile flutura si scandarile sunt din ce in ce mai puternice. Asta pentru ca si spectatorii greci s-au aliat cu romanii! Emotii la paralele. E aparatul pe care nu il stapanim tocmai bine. Micuta Oana Ban este "arsa" de arbitri inexplicabil - 9,187. Mona Rosu nu rupe nici ea gura targului - 9,387, iar Dana Sofronie salveaza finalul cu un 9,562. Americancele au reusit executii mai sigure si au preluat sefia dupa doua rotatii.

BARNA SI SOLUL. Candidatele la medalii se prezinta in fata barnei, "specialitatea casei" de la Nadia incoace. Americancele sunt rigide, crispate, gleznele le tremura. Este momentul in care micutele noastre se transforma in fiare si Oana Ban, Alexandra Eremia si, mai ales, Catalina Ponor fac exercitii dumnezeiesti, care ridica sala in picioare si incetoseaza privirea americancelor. Suntem din nou pe primul loc inaintea ultimului aparat, solul. Americancele nu au gresit, dar nici nu au stralucit, doar Carly Patterson obtinand o nota de tinut minte: 9,662. Romania inchidea concursul. Cele trei gimnaste au ridicat efectiv sala in picioare, suvoiul de aplauze fiind parca interminabil. Rand pe rand, Dana Sofronie, Oana Ban si Catalina Ponor, ultima evoluand pe muzica greceasca, au dat contur medaliei de aur, care a fost a Romaniei de la inceput pana la sfarsit. Evolutia constanta, gradul de dificultate al elementelor, precum si spiritul de echipa au fost prinicpalii factori ai acestui succes rasunator. Clasamentul final arata astfel: 1. ROMANIA 114,283 p ; 2. SUA 113,584 p; 3. Rusia 113,235 p.

BUCURIE. Delegatia noastra a izbucnit in lacrimi de bucurie. Antrenorii isi imbratisau si sarutau elevele. Acordurile de la "Desteapta-te, romane!" au invadat sala. Ce bine arata podiumul, iar cand am ridicat ochii spre drapele am inghitit in sec. Sub noi erau SUA si Rusia! "Cand a intrat Catalina la sol, mi-am dat seama ca suntem campioane olimpice si mi-au dat lacrimile. La paralele m-am simtit nedreptatita. Nu stiu de ce m-au depunctat asa de mult", a spus Oana Ban. Antrenorul Octavian Belu a tinut sa multumeasca organizatorilor Jocurilor Olimpice: "Vreau sa felicit organizarea acestei Olimpiade. Totul este perfect, incepand cu sala, publicul si chiar culorile care impodobesc decorurile. Acum trebuie sa ne odihnim si sa ne apucam din nou de munca. Urmeaza concursul individual compus si finalele pe aparate, unde trebuie sa ne concentram pentru a obtine alte medalii". Pentru performanta obtinuta, fiecare gimnasta va fi recompensata cu 87.500 de euro.

SATISFACTIE

"SUA si Rusia fac acelasi sistem de pregatire ca si noi. Noi, la Deva, avem un sistem sa muncim de doua ori pe zi, tot timpul anului, in timp ce americanii au un sistem privat. Este o mare bucurie ca am reusit sa castigam titlul pe echipe" - Octavian Belu

PREMIERE

Titlul olimpic le aduce gimnastelor noastre pe langa satisfactia sportiva si numeroase premii financiare. Astfel, Comitetul Olimpic Roman premiaza aurul fiecarei sportive cu cate 50.000 de euro, Agentia Nationala pentru Sport cu cate 25.000 de euro, iar cluburile vor contribui si ele cu 12.500 de euro. Astfel, o medaliata olimpica de pe treapta cea mai inalta a podiumului devine mai bogata cu 87.500 de euro.

Interviu - Belu: "Barna a devenit sport national"

  • Jurnalul National: Cum a fost finala pe echipe?

    Octavian Belu: Intrecerea a fost foarte stransa, dar noi am muncit foarte mult pentru a ne pastra titlul olimpic si eforturile acestor fetite au fost recompensate pe deplin. Echipa Statelor Unite a fost un adversar foarte puternic si ne-a opus o rezistenta solida. Am o mare satisfactie. Este al doilea titlu olimpic castigat consecutiv. Poate la Beijing voi mai fi, poate nu voi mai fi. Victoria este pe deplin meritata si vreau sa multumesc pe aceasta cale si antrenorilor de la cluburile la care acestea activeaza.

  • Cum va simtiti acum?

    Pur si simplu nu stiu daca sa explodez de bucurie sau sa raman calm. Urmeaza alte zile importante. Vom da stingerea mai tarziu, dar, dupa aceea, o refacere buna si din nou la treaba. Ne asteapta alte concursuri tari.

  • Cand ati simtit ca titlul e castigat?

    Dupa ultimul exercitiu la sol, al Catalinei Ponor. In gimnastica nu poti sa fii sigur decat cand ultimul exercitiu, la ultimul aparat, este gata.

  • Unde s-a castigat aurul?

    Evident la barna si sol. Barna ne-a salvat din nou si cred ca a devenit sport national.

    Matei Stanei i-a deschis drumul Catalinei Ponor

    A pregatit vreo 200, poate chiar 250 de copii. Asta in urma cu 11 ani. Au facut antrenamente, s-au jucat in sala de gimnastica si in final au fost selectate 20. Dintre acestea, cinci gimnaste de la Farul Constanta au fost cooptate pentru echipa nationala. "Pe Catalina Ponor am selectat-o cand avea 4 ani, special ca in anul olimpiadei sa aiba 17 ani", isi dezvaluie antrenorul secretele. Nascut la Topologu, Matei Stanei are 58 de ani si este la a saptea generatie de sportivi. Niculina Gheorghe, Ana Moldoveanu, Constanta Ciocanel, care a fost in echipa olimpica alaturi de Nadia, sunt doar cateva dintre fetele care au trecut prin mana lui.

    AMINTIRI. Cat despre Catalina Ponor, Matei spune ca s-a remarcat de la inceput. "Ii placea sa se dea in spectacol. Il imita pe Donald Duck atunci cand nu ma uitam la ea. Vorbea ca ratoiul si mergea ca el", isi aminteste cu nostalgie antrenorul. Si acum la lot mai face asta, dupa cum ne dezvaluie Stanei. Unul dintre momentele cele mai haioase a fost cand, la indemnul Catalinei, fetele au coborat din hotelul unde erau in cantonament pe geam, cu cearsafurile. "Erau corcodusi prin apropiere si au coborat de la etaj. Eu am aflat totul peste 2-3 zile. Catalina a fost capul operatiunii". Dupa ce au castigat campionatul national si dupa ce au baut impreuna sampanie din cupa, gimnasta i-a povestit patania.

    PROMISIUNE. "Catalina e un copil cu un psihic foarte puternic. Nu a ratat niciodata in ’95-’96, iar pe barna nu clinteste. Mai are de lucrat la paralele". Inainte de a pleca la Atena, Catalina i-a promis ca va lua macar o medalie, ca doar ea este pentru Matei "papusica lui tata".

    Acum are in vizor o noua "vedeta". Pe fata Cameliei Voinea, campioana la Seul. "Fata asta e nascuta sa faca gimnastica. Nu am mai avut asa un copil pe mana". (Eugenia Mihalcea)

    "Am plans de trei ori mai mult decat fiica mea"

    Familia Catalinei Ponor a trait emotiile concursului de gimnastica pe echipe acasa, la Constanta. Mama, Carmen Ponor, nu a desfacut inca sampania. Lacrimile de fericire au luat locul picaturilor de sampanie.
    SORIN ANGHEL

  • Jurnalul National: Cum ati trait concursul?

    Carmen Ponor: Am trait niste emotii uriase, cum nu am mai avut pana acum. Acum simt o relaxare, pentru ca s-a terminat concursul pe echipe, dar emotiile nu au disparut inca. Mai avem individualul pe aparate. Abia atunci vom putea sa stam linistiti.

  • Unde ati vizionat competitia pe echipe?

    Acasa, in sufragerie. Am vazut concursul impreuna cu sotul meu. Avem un ritual in familia noastra, pe care il respectam cu strictete. La fiecare concurs important al Catalinei ma uit la televizor numai impreuna cu sotul meu.

  • Finalul a venit ca o izbavire. Ati desfacut sampania?

    Inca nu.

  • De ce?

    Si aici este vorba tot de un ritual. Nu desfacem sampania pana se termina tot concursul de gimnastica. Lucrul asta se va intampla abia luni seara. Deocamdata, am facut doar provizii.

  • Cate sticle de sampanie ati cumparat?

    La Mondiale am avut zece sticle, iar la Europene sapte. Pana acum nu am cumparat decat cinci, dar am ramas cu patru. Una dintre sticle s-a spart singura.

  • Cum se simte o mama de campioana olimpica?

    Sunt foarte mandra de fiica mea. Cel mai mare merit apartine insa lui Octavian Belu si Marianei Bitang. Acesti doi oameni au inventat-o pe Catalina.

  • Catalina a plans la final. A plans si mama ei?

    Eu am plans de trei ori mai mult decat Catalina. Ea este o fire care se exteriorizeaza foarte greu. Am plans la fiecare evolutie a Catalinei. Cand s-a intonat imnul Romaniei m-am ridicat in picioare si am inceput sa plang. Nu puteam sa ma mai controlez.

    MODESTIE

    "Sunt foarte fericita pentru aceasta medalie. Ma bucur ca am ajuns aici. Meritul este al intregii echipe. Barna ne-a ridicat foarte mult. La sol nu trebuia decat sa stam pe picioare. Nu fac individual pentru ca nu am exercitiu bun la paralele. Imi propun ca la aparate sa obtin inca doua medalii de aur" - Catalina Ponor

    FAIRPLAY

    Delegatia americana a fost destul de afectata de pierderea titlului olimpic. Singurul mai calm a fost Bela Karoly, antrenorul echipei SUA, cel care a descoperit-o pe marea Nadia Comaneci. Acesta a recunoscut ca gimnastele romane au meritat victoria. "Aceste doua echipe, Romania si SUA, au ridicat acest sport cum nu a mai fost niciodata. A castigat echipa mai buna. SUA au pierdut din lucruri marunte. Romania e o echipa solida, puternica. A meritat victoria".

    PANICA

    Delegatia Romaniei a intrat ieri in panica. Oana Ban a resimtit dureri in zona gleznei, unde a suferit o mai veche accidentare, fiind la un pas sa renunte la finala concursului individual compus. S-a pus chiar problema ca ea sa paraseasca satul olimpic, cu destinatia Salzburg, in Austria, impreuna cu Ion Tiriac, la o clinica particulara. In alta ordine de idei, primarul Clujului, Emil Boc, va propune Consiliului Local acordarea titlului de Cetatean de Onoare al muncipiului pentru Oana Ban.
  • ×
    Subiecte în articol: sport ponor echipa echipe concursul belu