x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Robert Enke s-a sinucis

Robert Enke s-a sinucis

de Delia Gomoescu    |    12 Noi 2009   •   00:00
Robert Enke s-a sinucis
Sursa foto: /AFP/MEDIAFAX

Internaţionalul german Robert Enke şi-a luat viaţa aruncându-se în faţa trenului. Portarul Hanovrei se confrunta de mai multă vreme cu probleme psihice.



A fost rezerva lui Jens Lehmann la Euro 2008 şi era pe cale să-şi împlinească visul de a fi titular în poarta naţionalei Germaniei la Mondialele din Africa de Sud. Soarta a vrut însă altfel. Marţi seară, Robert Enke a decis că este momentul să-şi încheie socotelile cu viaţa. S-a aruncat în faţa trenului regional Bremen - Hanovra, care circula pe acel tronson cu 160 km la oră. "A existat un accidentat mortal pe calea ferată. El a fost călcat de tren şi a murit din cauza rănilor. Este vorba despre o sinucidere", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Hanovra, Martina Stern, la scurt timp după incident. Soţia jucătorului, Theresa, a confirmat ieri, într-o conferinţa de presă, că Enke avea probleme psihice: "Era foarte deprimat. Foarte puţini ştiu, dar de mai multă vreme mergea la un psihiatru".

Moartea lui Enke a provocat o undă de şoc în întreaga Germanie. "Sunt extrem de trist. Când aflăm astfel de ştiri, toate celelalte probleme îşi pierd importanţa", a spus Franz Beckenbauer. La rândul său, preşedintele DFB, Theo Zwanziger, a declarat: "Suntem plini de durere. Enke a fost un om minunat care a trăit multe drame". Oficialii germani au hotărât să anuleze meciul amical cu Chile.

Carieră cu suişuri şi coborâşuri
Robert Enke, 32 de ani, îşi începe cariera la Borussia Monchengladbach în 1996, iar după trei sezoane se transferă la Benfica. În 2002 ajunge la Barcelona, dar nu reuşeşte să se impună la gruparea catalană. Demoralizat, încearcă să se relanseze la Fenerbahce. Încasează însă trei goluri în meciul de debut şi, distrus de reacţia fanilor, fuge din Turcia în timpul nopţii. După şase luni de şomaj revine pe teren la Tenerife. În iunie 2004, la Hanovra, Enke o ia de la zero. În martie 2007 este convocat la naţională, unde a adunat până în prezent opt selecţii.

Distrus de moartea fiicei sale
Robert Enke a lăsat în urmă o soţie, Theresa, şi o fetiţă, Leila, în vârstă de 8 luni, adoptată în luna mai. În urmă cu trei ani, cei doi soţi şi-au pierdut fetiţa de 2 ani, Lara, bolnavă de inimă. Se pare că Enke nu a reuşit să treacă peste durerea pricinuită de dispariţia fiicei sale. Locul unde jucătorul şi-a pus capăt zilelor se află la mică distanţă de cimitirul unde se odihneşte pentru totdeauna micuţa Lara. Mai mult, soţia sa a dezvăluit ieri că Robert era terorizat de faptul că şi-ar putea pierde şi cea de-a doua fiică, în cazul în care aceasta ar contracta de la el boala care nu i-a dat pace în ultima vreme. În ultimele două luni, jucătorul s-a chinuit să învingă o infecţie intestinală cu o bacterie, dar se temea că boala ar putea recidiva. Enke a explicat gestul său într-o scrisoare de adio lăsată familiei, însă conţinutul acesteia nu a fost dezvăluit.

×
Subiecte în articol: sport